Vilniusmøtet en flause – krigshaukene hakket på hverandre og Zelensky fikk ikke det han ville ha

0
President Joe Biden avfeide Litauens president ved ankomst til Vilnius.

Ett bilde sier ofte noe tusen ord knapt kan få sagt, og et slikt bilde var det som gikk viralt etter festmiddagen til NATO-landene i Vilnius.

Zelensky ser her ut som den om han har fått en kald skulder, og det fikk han. De andre viser ved kroppsspråket sitt at han ikke hører hjemme der. Og det viser han også. Den liksomuniformen som medierådgiverne hans har utstyrt ham med siden krigen begnyte, og som propagandamessig har fungert overfor et sløvt vestlig publikum, framstår her akkurat så fake som den er. Dette er tydeligvis en «festaften». Hadde Zelensky vært militær, hadde han eventuelt stilt i paradeuniform. Men han er bare en skuespiller utpekt til å spille rollen som krigspresident i militærgrønne klær.

Og på bildet ser han ut som han har «solgt smør og ingen penger fått», som det het seg i gamle dager.

Toppmøtet ble da også et nederlag for Zelensky. Han ville ha løfte om NATO-medlemskap, eller aller helst NATO-medlemskap på direkten. Han fikk ingen av delene. Det fikk ham til å eksplodere. Og han ble så satt på plass av sin øverstkommanderende Joe Biden, og deretter av Storbritannias forsvarsminister Ben Wallace.

Overskriften til Bloomberg var god nok: NATO Is Papering Over the Cracks After Zelenskiy Loses His Cool.

Den ukrainske lederen fikk et raserianfall da han klagde over den «svake» og «absurde» NATO-holdningen til Ukrainas medlemskap. Den rasende tweeten han ga ut på engelsk mens han var på vei til Litauen, avslørte sprekker i alliansen, noe Bloomberg får godt fram i sin artikkel.

Volodymyr Zelenskiy gikk varm i forkant av sitt møte med NATO-ledere tirsdag kveld . Den ukrainske presidenten var tidligere på dagen blitt sint over det han sa var en «absurd» motvilje mot å gi landet sitt en klar tidslinje for medlemskap.

Dette utbruddet irriterte i sin tur partnerne som har ført milliarder av dollar med våpen og hjelp inn i Ukrainas forsvar mot den russiske invasjonen – USA hadde ikke fått noen advarsel før Zelenskiy slapp løs angrepet sitt på sosiale medier .

Og ting var enda mer spent bak kulissene, som Bloomberg skriver: «Over middagen i Vilnius, med USAs president Joe Biden tilbake på hotellet sitt, leverte de andre lederne en klar beskjed til Zelenskiy, ifølge en person som var til stede. Du har å kjøle seg ned og se på hele pakken, ble Zelenskiy fortalt.»

Zelensky opplevde langt på vei en «hero to zero»-kveld. Han trodde han kom som en helt og ble behandlet som et null.

«Enten vi liker det eller ikke, vil folk se takknemlighet,» sa Storbritannias forsvarsminister Ben Wallace til journalister morgenen etter. «Du overtaler land til å gi fra seg sin beholdning» av våpen og ammunisjon , la han til.

«Hero to zero»

Til syvende og sist har haukene (hovedsakelig blant statene i Baltikum og Øst-Europa) tapt i Vilnius. Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba har innrømmet «Det var mangel på politisk vilje.» Dermed ser det ut til at Zelenskys sinte, desperate tweet som slo ut mot vestlige partnere var et siste forsøk på å skamme NATO til å innrømme landets krav om umiddelbart å få en rask vei til medlemskap.

Bloomberg avslører videre at «avgjørende var det USA og Tyskland som insisterte på å slå tilbake forpliktelsen til at Ukraina skulle bli med i alliansen. Tidligere utkast til kommunikasjonen ga en klarere vei til at Ukraina til slutt ble med, men Biden og kansler Olaf Scholz var på vakt mot går for langt

Biden innrømmet i et CNN-intervju i begynnelsen av uken det åpenbare: at Ukrainas opptak i NATO mens krigen fortsatt pågår automatisk ville utløse krig mellom atomvåpenmakter – et dommedagsscenario mot en tredje verdenskrig. Derfor sier Vesten nå til Kiev:  bare stopp.

Hauk over hauk?

Men var også dette et skuespill? Var Zelenskys nederlag iscenesatt? Vi fikk se de patetiske bildene fra Vilnius, men var det for å berolige opinionen? Hvilke avtaler ble inngått når kameraene var slått av?

Military Summary Channel har noen betraktninger om dette i tillegg til en rapport om situasjonen på fronten som later til å være preget av russisk framrykking.

Forrige artikkelEtter vaksinen: Kraftig nedgang i fruktbarhet i Australia og i Sverige
Neste artikkelDen ukrainske motoffensiven var dømt til å mislykkes, sier fransk hærgeneral