USA visste at Ukraina ikke var forberedt til noen offensiv, men tvang den fram

0

Ukrainas såkalte våroffensiv, som ble en sommeroffensiv, har vist seg å være en fiasko. Titusenvis av ukrainske soldater har bokstavelig talt kastet seg mot de vel forberedte russiske forsvarslinjene og blitt most i stykker. Som militær «strategi» har det vært en tragedie. Her og der har de ukrainske soldatene rykket noen hundre meter, i beste fall et par kilometer fram, men det til en forferdelig pris i tap av folk og materiell.

Og USAs planleggere visste at det måtte gå slik.

Det går fram av en artikkel i Wall Street Journal 2. juli 2023.

Artikkelen ligger bak brannmur, men den er gjengitt i UkraineToday også.

I artikkelen heter det:

Da Ukraina startet sin store motoffensiv denne våren, visste vestlige militære tjenestemenn at Kyiv ikke hadde all treningen eller våpnene – fra granater til krigsfly – som de trengte for å fordrive russiske styrker. Men de håpet ukrainsk mot og oppfinnsomhet ville løse det problemet.

Det har de ikke. Dype og dødelige minefelter, omfattende festningsverk og russisk luftmakt har sammen i stor grad blokkert betydelige framskritt fra ukrainske tropper. I stedet risikerer kampanjen å gå ned i en dødgang med potensial til å brenne gjennom liv og utstyr uten et stort skifte i momentum.

Ettersom sannsynligheten for et stort gjennombrudd fra ukrainerne i år avtar, øker det foruroligende utsiktene for Washington og dets allierte til en lengre krig – en som ville kreve en enorm ny innsprøyting av sofistikerte våpen og mer trening for å gi Kiev en sjanse til seier.

Den politiske beregningen for Biden-administrasjonen er komplisert. President Biden er på gjenvalg høsten 2024, og mange i Washington tror bekymringer i Det hvite hus om krigens innvirkning på kampanjen gir økende forsiktighet med hensyn til mengden støtte de kan tilby Kiev.

Dette er en betydelig innrømmelse fra WSJ. Her står det i klartekst at offensiven har mislykkes og at dette var noe Washington var klar over at den ville gjøre. Og likevel ble Kiev presset til å gjøre det. Her har vi å gjøre med en forbryterlogikk av de helt store. Ikke bare har USA gjort Ukraina til slaktoffer i en krig som har som mål å ødelegge Russland. De viser også sin fullstendige forakt for sine ukrainske vasaller ved å sende dem inn i den sikre død, bare for å oppnå noen politiske mål.

At norsk venstreside fortsetter å støtte denne krigen, er ubegripelig for oss. Dette er en krigføring og en kynisme som er i slekt med generalenes behandling av soldatene under skyttergravskrigen under første verdenskrig.

Den ukrainske presidenten Vladimir Zelensky tilskrev i et intervju med CNNs Fareed Zakaria søndag forsinkelsen og de mangelfulle resultatene av det ukrainske militærets mye hypede motoffensiv til «utilstrekkelig med våpen og trening fra Kievs vestlige allierte».

«Vi hadde planer om å starte [motoffensiven] til våren. Men det gjorde vi ikke, for ærlig talt hadde vi ikke nok ammunisjon og våpen og ikke nok brigader som var skikkelig trent i disse våpnene,» forklarte Zelensky og la til at det å holde treningen utenfor Ukraina bidro ytterligere til forsinkelsene.

The Telegraph skriver: Ukraine and the West are facing a devastating defeat.

Artikkelen viser til uttalelser fra en tidligere rådgiver til Vladimir Zelensky, Oleksiy Arestovych, som mer enn antyder at det vil komme til å bli «en forhandlet løsning». Og en forhandlingsgløsning vil bety at Ukraina vil måtte avstå territorium.

Kyiv Post melder om samme pessimisme fra den ukrainske hovedstaden: ‘Every 100m Cost 4-5 Men’: Ukraine’s Frontline Fighters Report Bloody Battles, Battered Morale.

Oberst Douglas Macgregor kommenterer denne militære katastrofen her:

Antony Blinken spinner det slik: Ukraina har gjenvunnet 50%

Søndag 23. juli dukket det opp overskrifter i norske medier om at UNSAs utenriksminister hadde sagt at «Ukraina har vunnet tilbake 50% av det Russland hadde okkupert». Han sa dette som en kommentar til den pågående offensiven:

Ukrainas styrker har tatt tilbake rundt 50 prosent av territoriet som Russlands invaderende militære først beslagla, sa USAs utenriksminister Antony Blinken søndag.

Driver nyhetene: «Når det gjelder hva Russland søkte å oppnå, hva Putin søkte å oppnå, har de allerede mislyktes, de har allerede tapt,» sa Blinken under et intervju som ble sendt søndag på CNN.

Dette etterlater et inntrykk av at Ukraina har erobret svært mye terreng under denne offensiven. Men Blinken jukser, og vet at han gjør det. For å få noe som likner på 50% må han regne med de russiske tilbaketrekningene ved Kharkov og Kherson i fjor. Ved Kherson trakk de russiske styrkene seg ut uten kamp for å sikre seg bedre forsvarslinjer, Og ved Kharkov hadde de svært lette styrker som de raskt trakk ut da ukrainerne satte i gang en offensiv. Ikke noe av dette kan krediteres den pågående offensiven.

Og Blinken jukser også med hva som var Russlands mål. Russlands mål var ikke erobring av territorium, men «avmilitarisering av Ukraina», «avnazisfisering», samt å hindre at Ukraina skulle bli en framskutt bastion for NATO. Når det gjelder avmilitarisering har i det minste Russland oppnådd å ødelegge den ukrainske hæren to ganger og brenne gjennom alt NATO har sendt av våpen og utstyr. Så når det gjelder det målet, er det NATO, og ikke Russland, som har tapt.

Typisk nok slukte norske medier Blinkens «nyhet» med hud og hår og brakte den ukommentert. Men av en eller annen grunn forsvant den svært fort og uforklart fra nettavisenes forsider, og i CNNs eget sammendrag av intervjuet var ikke uttalelsen om 50% framgang tatt med en gang. Noen har redigert og funnet ut at det var lurt å luke den ut.

Fra defensiv til offensiv?

Det er tidlig ennå, men ting tyder på at ikke bare har Russland knust den ukrainske offensiven, de russiske styrkene later også til å ha innledet en offensiv, i det minste på noen frontavsnitt:

Se: Russian Breakthrough. Belarus Is Preparing For War. Military Summary 2023.7.23:

Forrige artikkelMen HVORFOR dør måkene av fugleinfluensa?
Neste artikkelForeign Policy: «Det er på tide å bringe tilbake den polsk-litauiske unionen»