Ukraina – Biden eskalerer igjen, nå klasebomber

0
Ueksplodert klasebombe. Foto Ole Solvang/Human Rights Watch

Washington Post sier at USA nå vil gi klaseammunisjon til Ukraina.

Biden godkjenner forsyning av klaseammunisjon til Ukraina:

President Biden har godkjent levering av amerikansk klaseammunisjon til Ukraina, med uttak av våpnene fra forsvarsdepartementets lagre som skal kunngjøres fredag.

Ammunisjonen vil være 155 mm granater, Dual Purpose Improved Conventional Ammunition (DPICM), som kan avfyres av ‘vestlig’ levert artilleri.

Avgjørelsen, sannsynligvis ulovlig, ble tatt fordi USA og deres allierte har gått tom for annen 155 mm ammunisjon:

Tiltaket, som vil omgå amerikansk lov som forbyr produksjon, bruk eller overføring av klaseammunisjon med en feilprosent på mer enn 1 prosent, kommer på grunn av bekymringer om Kyivs etterslepende motoffensiv mot forskanste russiske tropper og svinnende vestlige lagre av konvensjonelt artilleri.

Det er ledsaget av falske uttalelser om at Russland har brukt slik ammunisjon i Ukraina:

Den følger måneder med intern administrasjonsdebatt om hvorvidt man skal levere den kontroversielle ammunisjonen, som er forbudt av de fleste land i verden.

Klasevåpen eksploderer i lufta over et mål, og slipper dusinvis til hundrevis av mindre undervåpen over et stort område.

Mer enn 120 land har sluttet seg til en konvensjon som forbyr bruken av dem som umenneskelig og vilkårlig, i stor grad på grunn av høye feilrater som fyller landskapet med ueksplodert subammunisjon som setter både vennlige tropper og sivile i fare, ofte i flere tiår etter slutten av en konflikt.USA, Ukraina og Russland – som påstås å ha brukt dem mye i Ukraina – er ikke parter i konvensjonen.Åtte av NATOs 31 medlemmer, inkludert USA, har ikke ratifisert konvensjonen.

Det er godt dokumentert, av Human Rights Watch og andre , at det ukrainske militæret har brukt klaseammunisjon. Det er ingenting som støtter en påstand om at Russland har gjort det. Pentagon har avvist påståtte bevis for russisk klaseammunisjonsangrep:

I en kommentar til videoer som skildrer påstått bruk av russisk klaseammunisjon, uttalte DOD-tjenestemenn (Forsvardepartementet, o.a.) under en pressekonferanse 1. mars 2022 at «vi har sett den samme videoen som du har, men vi har ikke vurdert at den er definitivt med hensyn til bruken av klaseammunisjon. Så vi er ikke i stand til å bekrefte bruken av klaseammunisjon på dette tidspunktet.» På lignende måte uttalte en tjenestemann fra DOD under pressekonferansen 3. mars 2022 at DOD fortsatt ikke var i stand til å bekrefte Russlands bruk av klaseammunisjon.

Klaseammunisjon er forbudt av de fleste land fordi de ofte ikke klarer å eksplodere ved sammenstøt og dermed etterlate mange ueksploderte miner på bakken.

Konvensjonen om klaseammunisjon ble vedtatt av 107 land i Dublin, 30. mai 2008, og undertegnet av 94 land i Oslo 3. desember 2008. Den trådte i kraft 1. august 2010.

Norge var en sterk pådriver for å etablere et internasjonalt forbud mot klaseammunisjon. Håpet er at konvensjonen skal bli like banebrytende som Minekonvensjonen fra 1997, som har ført til betydelig nedgang i bruken av miner over hele verden.

Cluster Munition Coalition: Campaign Shocked by US Decision to Transfer Banned Cluster Munitions to Ukraine.

Tidligere i år avviste Jens Stoltenberg Ukrainas krav om å få klasevåpen. Klikker man på denne lenka nå får man beskjed om at den «ikke eksisterer».

Tillatelsen til å bruke klasebomber i Ukraina er et klart signal om at krigen går dårlig for Kiev.

Vil den norske regjeringa protestere mot USAs tillatelse til å bruke klasevåpen i Ukraina for å følge opp Norges holdning?

Vil de nye våpenfrelste i Rødt protestere?

Vi venter (ikke) i spenning.

Forrige artikkelFolk i Storbritannia manipulert til å godta mer lockdown
Neste artikkelMatforbruket går rett i bånn i Europa