Russia-Africa Summit: Afrika som strategisk partner

0
Russia-Africa Summit

Det andre toppmøtet mellom Russland og Afrika fant sted denne uka i St. Petersburg. Det later til å være en milepæl for samarbeidet i Det globale sør.

Toppmøtet kunne ønske ikke mindre enn 49 afrikanske delegasjoner velkommen, deriblant 17 afrikanske statsledere. President Putin kunngjorde tidligere at en omfattende erklæring og en handlingsplan for partnerskapsforum mellom Russland og Afrika helt frem til 2026 vil bli vedtatt.

Madaraka Nyerere, sønnen til Tanzanias legendariske antikoloniale aktivist og første president, Julius Nyerere, satte konteksten og sa at den eneste «realistiske» måten for Afrika å utvikle seg på er å forene seg og slutte å være en agent for utenlandske utnyttende makter.

Og veien mot samarbeid går gjennom BRICS – starter med det kommende toppmøtet i Sør-Afrika, og innlemmelsen av flere afrikanske nasjoner i BRICS+.

Nyereres far var en veldig viktig kraft bak Organization of African Unity, som senere ble til Den afrikanske union.

Sør-Afrikas Julius Malema utvidet kortfattet det geoøkonomiske konseptet om et forent Afrika: «De [nykoloniale maktene] trives med delingen av det afrikanske kontinentet. Kan du forestille deg mineralene i DRC kombinert med mineralene i Sør-Afrika, og med en ny valuta basert på mineralene? Hva kan vi gjøre med dollaren? Hvis vi blir et Afrikas forente stater, med mineralene våre alene, kan vi beseire dollaren.»

Vestens reaksjon på møtet har vært å enten forsøke å tie det ihjel eller å forsøke å bagatellisere det.

Men faktum er at Russlands forhold til Afrika antakelig er bedre enn noensinne. Riktignok hadde Sovjetunionen et godt forhold til mange afrikanske stater, men den gangen var kontinentet mer polarisert på grunn av USAs og de gamle kolonimaktenes sterke stilling.

I dag er de gamle kolonimaktene foraktet over hele Afrika, og USAs posisjon blir også gradvis dårligere.

Kanselleringa av kornavtalen med Ukraina har skapt en usikkerhet om hvorvidt Afrikas behov kan bli dekket. Vladimir Putins første svar på dette var å love seks afrikanske stater gratis korn. Løftet gjelder Burkina Faso, Den sentralafrikanske republikken, Eritrea, Mali, Somalia, og Zimbabwe.

Frankrike taper posisjonene sine i Afrika fortere enn Macron kan si «FrancAfrique»

Frankrikes president Emmanuel Macron ble tatt i skole av presidenten i Den demokratiske republikken Kongo, Felix Tshisekedi, under en pressekonferanse i hovedstaden Kinshasa.

Martin Jay skriver:

Krangelen foran kameraene var spennende siden det var enestående. Presidenten i Kongo påpekte foran journalistene at Frankrikes utenriksministers kommentarer om at presidentvalget var et slags kompromiss for demokratiet, var uakseptable siden Frankrike sjøl er skyldig i valguregelmessigheter. Men de blir ikke rapportert med den samme nidkjære paternalismen og blir ikke engang presentert på samme måte som de er i virkeligheten, men forvrengt av media. Macron svarte at utenriksministerens kommentarer var forvrengt og at franske medier ikke representerer Frankrike, et poeng som Felix Tshisekedi ikke aksepterte i det hele tatt, noe som vakte applaus fra journalistene til stede i Kinshasa.

Det var Macrons siste dag på hans Afrika-turné, og en som han vil huske som en PR-katastrofe. Poenget med turen var å få støtte fra gamle allierte på kontinentet, men i denne sammenhengen kan det neppe ha vært noen suksess når man ser på YouTube-opptakene fra pressekonferansen i Kinshasa.

Newsweek: – BRICs setter fart på USAs nedgang

En kronikk i magasinet 1. juni 2023 har tittelen: China and Russia’s Growing BRICS Bloc Speeds Decline of U.S. Influence.

Og det skal de ha, de har klart å fange opp noe av det som skjer.

Mens USA sliter med å opprettholde innflytelse over store deler av det globale sør, mottar den ekspanderende BRICS-blokken ledet av Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika flere søknader enn noen gang før, noe som signaliserer et økende skifte i den internasjonale økonomiske orden.

Toppdiplomatene fra de fem kjernenasjonene i BRICS startet sitt siste høynivåmøte torsdag i Cape Town, Sør-Afrika, en opptakt til det 15. årlige ledertoppmøtet som er planlagt å finne sted i Durban, på landets østkyst, i august. Den var lenge avskrevet av vestlige analytikere som bare et multilateralt bekvemmelighetsekteskap, men årets årets BRICS-samlinger fungerer som en mulighet til å diskutere hvor langt gruppen har kommet og hvor dens fremtid ligger midt i økende krav om å utfordre det vestligledede globale finanssystemet og den amerikanske dollaren.

Newsweek intervjuer Anil Sooklal, en veteran diplomat som fungerer som Sør-Afrikas store ambassadør til BRICS, og han understreker at BRICS ikke er noen allianse rettet mot noen som helst.

«Vi ønsker å samarbeide med alle våre globale partnere både i det globale nord og sør for å ta tak i noen av utfordringene vi står overfor,» sa Sooklal til Newsweek, «med hensyn til å reformere den globale styringsarkitekturen, for å gjøre den mer inkluderende, mer rettferdig og mer rettferdig og rettferdig, noe mange av oss fortsetter å føle at det ikke er.»

«Jeg tror attraktiviteten til BRICS er at den artikulerer utfordringene som land fra det globale sør fortsetter å møte i en svært ulik verden,» la han til, «en verden som har endret seg enormt i løpet av de siste nesten 80 årene siden grunnleggelsen av FN-systemet.»

Denne attraktiviteten ble demonstrert for et år siden da rundt 19 verdensledere deltok på «BRICS+»-toppmøtet arrangert av Kina i juni 2022. Algerie, Argentina, Iran og Saudi-Arabia er blant landene som er kjent for å ha offisielt søkt om medlemskap, med mange flere, inkludert Egypt, Indonesia, Mexico, Tyrkia og De forente arabiske emirater, og snakker åpent om planer eller tanker om å gjøre det.

Uansett hva man måtte tro i Washington, London, Paris, Berlin og Oslo ser Det globale sør på Russland som en viktig samarbeidspartner samtidig som de ikke bare er skeptiske til, men også direkte imot den europeiske og nord-amerikanske imperialismen.

Forrige artikkelFN og WEF: «Vi eier vitenskapen og det bør verden få vite»
Neste artikkelDet er bevist: I Norge brukes psykiatri for å kneble politisk opposisjon