Frankrike taper posisjonene sine i Afrika fortere enn Macron kan si «FrancAfrique»

0
Kongos president setter Macron på plass for åpen mikrofon og fullsatt pressekonferanse.

Frankrikes president Emmanuel Macron ble tatt i skole av presidenten i Den demokratiske republikken Kongo, Felix Tshisekedi, under en pressekonferanse i hovedstaden Kinshasa.

Martin Jay skriver:

Krangelen foran kameraene var spennende siden det var enestående. Presidenten i Kongo påpekte foran journalistene at Frankrikes utenriksministers kommentarer om at presidentvalget var et slags kompromiss for demokratiet, var uakseptable siden Frankrike sjøl er skyldig i valguregelmessigheter. Men de blir ikke rapportert med den samme nidkjære paternalismen og blir ikke engang presentert på samme måte som de er i virkeligheten, men forvrengt av media. Macron svarte at utenriksministerens kommentarer var forvrengt og at franske medier ikke representerer Frankrike, et poeng som Felix Tshisekedi ikke aksepterte i det hele tatt, noe som vakte applaus fra journalistene til stede i Kinshasa.

Det var Macrons siste dag på hans Afrika-turné, og en som han vil huske som en PR-katastrofe. Poenget med turen var å få støtte fra gamle allierte på kontinentet, men i denne sammenhengen kan det neppe ha vært noen suksess når man ser på YouTube-opptakene fra pressekonferansen i Kinshasa.

På så mange måter var talen til Tshisekedi svært relevant. Det føltes som om han prøvde å avverge en ny katastrofe for å forhindre at hans eget land skal gå samme vei som Mali, Burkina Faso og sannsynligvis også Tsjad snart. Frankrike mister sine tidligere kolonier i Afrika raskere enn Macron kan si «FrancAfrique» og Tshisekedi er tydelig bevisst denne historiske tida for Frankrike.

«Se på oss på en annen måte ved å respektere oss, ved å betrakte oss som ekte partnere og ikke alltid med et paternalistisk blikk med ideen om alltid å vite hva som er best for oss,» sa Tshisekedi og viftet med pekefingeren mot Macron.

«Francafrique eksisterer ikke lenger. Vi må etablere en likeverdig politikk.»

* Paternalisme, egentlig faderlighet, betyr et ovenfra og nedad forhold mellom styrende og styrte.

Forrige artikkelNy protest i USA: Penger til folks behov – ikke til krigsmaskineriet
Neste artikkelKrigstruslene mot Mexico og USAs støtte til narkokartellene