Ønsker Det hvite hus å hindre innsyn i pengebruken i Ukraina?

0
Av Kyle Anzalone.

11. juli 2023.

Joe Biden-administrasjonen har gått imot at Kongressen oppretter et generalinspektørkontor for å overvåke våpenoverføringer til den ukrainske regjeringen.

National Defense Authorization Act (NDAA) inneholder en bestemmelse som vil skape en generalinspektør for stedfortrederkrigen i Ukraina, etter modell av Special Inspector General for Afghan Reconstruction (SIGAR).

SIGARs John Sopko beskrev i årevis de voldsomme amerikanske fiaskoene under den afghanske krigen i detalj. Hans kvartalsrapporter satte rutinemessig amerikanske tjenestemenn i forlegenhet, de forsøkte å fremstille situasjonen i Afghanistan som i forbedring.

Sopko har advart om at en offisiell generalinspektør for Ukraina-krigen må etableres for å forhindre en gjentakelse av situasjonen som amerikansk bistand skapte i Afghanistan, som førte til massiv korrupsjon.

«Det er et forståelig ønske midt i en krise om å vektlegge å få penger ut av døren og bekymre seg for tilsyn senere, men altfor ofte skaper det flere problemer enn det løser», skrev han i en rapport som ble levert til Kongressen tidligere i år. «Gitt den pågående konflikten og det enestående volumet av våpen som overføres til Ukraina, er risikoen for at noe utstyr havner på det svarte markedet eller i feil hender sannsynligvis uunngåelig.»

Sopko fortsatte: «Du er nødt til å få korrupte elementer, ikke bare i den ukrainske eller vertsregjeringen, men også blant amerikanske regjeringskontraktører eller andre tredjepartskontraktører som prøver å stjele pengene. Det er så mye penger som går inn, og det er vanskelig å holde styr på.»

Det hvite hus argumenterte for at det var unødvendig å opprette en generalinspektør for Ukraina, ettersom forsvarsdepartementet allerede overvåket overføringer. «Denne utvidelsen er både unødvendig og uten sidestykke, ettersom tilsyn med amerikansk bistand til fordel for et lands befolkning allerede er gitt av generalinspektørene for utenriksdepartementet og USAs byrå for internasjonal utvikling», heter det i en uttalelse fra Det hvite hus.

En rapport publisert i juni av Pentagons generalinspektør fant imidlertid flere problemer med amerikanske våpenforsendelser til Ukraina. «Forsvarsdepartementets personell hadde ikke den nødvendige oversikten over de tusenvis av gjenstandene forsvarsmateriell som de mottok og overførte i Jasionka, [Polen],» forklarte rapporten. «Vi observerte at DoD-personell ikke fullt ut iverksatte sine standard operasjonsprosedyrer for å redegjøre for forsvarsmateriell, og ikke kunne bekrefte mengden forsvarsartikler mottatt, mot mengden varer som ble sendt for tre av fem forsendelser vi observerte.»

USA har sendt våpen for titalls milliarder til Ukraina siden den russiske invasjonen i fjor. Mens Washington og Kiev hevder at alle våpen blir brukt på slagmarken, rapporterer regjeringer i Europa, Midtøsten og Afrika at våpen fra Ukraina har blitt brukt av kriminelle og militante.

I tillegg ble amerikanske våpen brukt av åpent nynazistiske krigere som utførte grensekryssende angrep på det russiske fastlandet. Innledningsvis sa amerikanske tjenestemenn at de var «skeptiske» til rapporter om at våpnene disse militsene brukte hadde blitt levert av USA. Imidlertid innrømmet tjenestemenn senere at amerikanske våpen faktisk ble brukt under raidet.


Denne artikkelen ble opprinnelig publisert av Libertarian Institute:

White House Looks to Prevent Oversight of Ukraine Aid

Oversatt for steigan.no av Espen B. Øyulvstad


Kyle Anzalone er nyhetsredaktør for Libertarian Institute, opinionsredaktør for Antiwar.com og medvert for Interes of Conflict, sammen med Will Porter og Connor Freeman.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelAspartam – et kunstig søtningsstoff med mange flere skadevirkninger enn kreft
Neste artikkelDen norske regjeringen fører ikke noen selvstendig norsk utenrikspolitikk
Kyle Anzalone er nyhetsredaktør for Libertarian Institute, meningsredaktør for Antiwar.com og medvert for Interessekonflikter sammen med Will Porter og Connor Freeman.