Kina og Salomonøyene inngår strategisk partnerskap

0
Lush, tropical islands are fringed by robust coral reefs in the Solomon Islands. This beautiful country is home to spectacular marine biodiversity and many historic WWII sites.

Kinesiske medier melder at Kina og Salomonøyene etablerer omfattende strategisk partnerskap.

Kinas president Xi Jinping møtte mandag ettermiddag den besøkende statsministeren på Salomonøyene Manasseh Sogavare i Beijing. Kanalen CGTN skriver:

«De to sidene kunngjorde i fellesskap den offisielle etableringen av et omfattende strategisk partnerskap med gjensidig respekt og felles utvikling for en ny æra.

Xi bemerket at etableringen av diplomatiske bånd mellom Kina og Salomonøyene er det riktige valget i tråd med tidens trend og oppfyller de to folkenes grunnleggende interesser. Xi sa at Kina er villig til å styrke strategisk kommunikasjon og utdype samarbeidet på ulike felt med Salomonøyene, fremmer den sunne og jevne veksten av det omfattende strategiske partnerskapet og gir flere fordeler for folket i de to landene.

Xi satte pris på Salomonøyenes faste tilslutning til ett-Kina-prinsippet, og understreket at Kina støtter Salomonøyene i å ivareta deres suverenitet, sikkerhet og utviklingsinteresser, og utviklingsveien de selvstendig har valgt.

Kina er villig til å dele med Salomonøyene utviklingsmulighetene medført av kinesisk modernisering, styrke synergien mellom Belt and Road-initiativet og Salomonøyenes utviklingsstrategi for 2035, utvide importen av Salomonøyenes konkurransedyktige produkter samt bidra til revitaliseringen og langvarig stabilitet på Salomonøyene, sa han.

Kina støtter også flere kinesiske bedrifter til å investere og gjøre forretninger på Salomonøyene, la Xi til. Han oppfordret de to sidene til å utvide vennlige utvekslinger på områder som medisinsk behandling og utdanning.

Han påpekte at Kina fullt ut respekterer suvereniteten og uavhengigheten til stillehavsøylandene, og opprettholder likestillingen til alle land, store som små. Kina respekterer fullt ut viljen til stillehavsøyland og forfølger omfattende konsultasjoner, felles bidrag, delte fordeler og vinn-vinn-resultater. Kina respekterer fullt ut de kulturelle tradisjonene i stillehavsøylandene, og holder seg til harmoni i mangfold og delt skjønnhet i forskjellige kulturer. Kina respekterer fullt ut enheten og selvtilliten til stillehavsøylandene, og støtter dem i implementeringen av 2050-strategien for det blå stillehavskontinentet, og bidrar til byggingen av et fredelig, harmonisk, sikkert, inkluderende og velstående blått Stillehav.»

Den vesle øystaten fant en ny partner. Like etter kom truslene fra Washington.

En sikkerhetsavtale mellom Kina og Salomonøyene har fått alarmen til å gå i flere vestlige land, skriver Aftenposten i april 2022.

USA vil ikke utelukke militær aksjon hvis Kina etablerer base i Salomonøyene

Avisa The Guardian skriver:

En av de høyeste amerikanske tjenestemennene i Stillehavet har nektet å utelukke militære aksjoner mot Salomonøyene hvis den skulle tillate Kina å etablere en militærbase der, og sa at sikkerhetsavtalen mellom landene ga «potensielle regionale sikkerhetsimplikasjoner» for USA og andre allierte.

Ambassadør Daniel Kritenbrink, assisterende utenriksminister for østasiatiske og stillehavssaker, var en del av en amerikansk delegasjon på høyt nivå til stillehavslandet forrige uke.

«Vi ønsket å skissere for våre venner i Salomon-landene hva våre bekymringer er,» sa Kritenbrink. «Statsminister Sogavare indikerte at etter Salomonøyenes syn har avtalen de har inngått utelukkende innenlandske implikasjoner. Men vi har gjort det klart at det er potensielle regionale sikkerhetsimplikasjoner av avtalen, ikke bare for oss selv, men for allierte og partnere over hele regionen.»

Første europeere

Álvaro de Mendaña de Neira (1542–1595).

Wikipedia skriver om Salomonøyene:

Den spanske visekongen Lope García de Castro sendte i 1557 ut en ekspedisjon for å finne et omtalt kontinent vest i Stillehavet. Leder for ekspedisjonen var den 25 år gamle Álvaro de Mendaña y Neyra. De forlot Lima 19. november og seilte i 58 dager uten landkjenning, før de så Tuvalu. Sytten dager seinere så de sannsynligvis Ontong Java, den nordligste atollen i Salomonøyene. 7. februar 1568 gikk de så, som de første europeerne, i land på ei øy, som de gav navnet Santa Isabel.

Neste kjente europeere på stedet er den britiske kaptein Philip Cartaret og hans besetning, som i 1767 ganske tilfeldig kom til Santa Cruz. På denne tida hadde både England og Frankrike flere ekspedisjoner for å kartlegge stillehavsområdet, noe som førte til tidvise besøk også til Salomonøyene. Rundt 1800 begynte også handelsskip å passere området, gjerne undervegs mellom Europa/USA og Kina/Australia. I første halvdel av 1800-tallet foregikk det også hvalfangst i området. Det var etter hvert ikke uvanlig at salomonere lot seg rekruttere til disse skipa. Slik knytta lokalbefolkninga kontakter med utenverdenen, noe som også førte med seg til da ukjente sjukdommer.

Amerikansk kontroll

Etter at de allierte vant Stillehavskrigen i 1945 har Salomonøyene vært under USAs dominans. USA frykter nå at deres hegemoni over Stillehavet skal gå tapt og reagerer skarpt mot det nye partnerskapet mellom øystaten og Kina.

Den modellen Kina og Salomonøyene har funnet fram til lar seg passe inn i samtlige av Stillehavsnasjonene, og det er til stor militærstrategisk bekymring for USA.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelEUs «Green Deal» er ufinansiert
Neste artikkelJournalister snudde ryggen til Julian Assange og skar over sine egne struper