Frankrike blokkerer NATO-planer for Japan

0
Illustrasjon: Terje Sørensen.

Sverige inn, er Japan neste? – men i alle fall inntil videre …

Av Terje Sørensen, pensjonert advokat

Den nordatlantiske traktatorganisasjonen må være tro mot sitt navn, har Paris insistert på.

Paris har nektet å godkjenne en plan om å åpne et NATO-forbindelseskontor i Japan, og argumenterer for at blokken ikke bør utvide seg utover Nord-Atlanteren, ifølge en tjenestemann i Elysee-palasset sitert av Politico.

«NATO betyr Den nordatlantiske traktatorganisasjonen,» sa tjenestemannen til journalister på fredag, og advarte mot å viske ut linjene og understreket at selv den mye hypede Artikkel 5 i blokkens traktat spesifikt refererer til å opprettholde «sikkerheten til det nordatlantiske området».

I mai sa Japans ambassadør til USA, Koji Tomita, at Japan jobbet for å åpne et NATO-forbindelseskontor i Tokyo, som ville bli blokkens første i Asia. Ordningen har vært diskutert periodevis siden 2007, da daværende statsminister Shinzo Abe først besøkte NATOs hovedkvarter, og ble tatt opp igjen de siste månedene.

«Vi er ikke for av prinsipp,» la den franske tjenestemannen til. – Når det gjelder kontoret, har japanske myndigheter selv fortalt oss at de ikke er ekstremt knyttet til det.

Japans statsminister vurderer Nato-medlemskap.

Frankrikes president Emmanuel Macron mener personlig at organets charter pålegger geografiske begrensninger som hindrer NATO i å ekspandere til Asia, ifølge en fersk rapport fra Financial Times.

Tokyo har jevnt og trutt økt sitt samarbeid med blokken gjennom årene, og åpnet sitt første NATO-avdelingskontor i Brussel i 2018.

Statsminister Fumio Kishida ble den første japanske lederen til å delta på et NATO-toppmøte i fjor. Japan, så vel som Australia, New Zealand og Sør-Korea, har også blitt invitert til 2023-toppmøtet, som finner sted i Vilnius, Litauen 11. og 12. juli, ettersom blokken viser økt interesse for Indo-Stillehavet de siste årene.

Kina svarer på Nato-initiativ i Japan

Kina har protestert mot NATOs snikende ekspansjon og hevdet at blokken burde forbli innenfor sin egen innflytelsessfære og ikke forsøke å øke sin tilstedeværelse i Asia, og hevdet at regionen «ikke ønsker blokkkonfrontasjon eller militærblokker velkommen».

Russland, som sterkt motsetter seg NATOs ekspansjon i Øst-Europa, kritiserte også blokkens forsøk på å utvide sine aktiviteter til Asia. I mars sa Russlands president Vladimir Putin at presset fra USA og landets allierte for å skape det han kalte et «globalt NATO» ligner handlingene til Nazi-Tyskland, Italia og Japan på 1930-tallet før utbruddet av andre verdenskrig.


Frankrikes blokkering av NATOs Japan-planer er omtalt i flere medier, blant annet russiske RT.com, men også av JapanTimes og Politico.

Forrige artikkelYellens besøk i Kina har mislykkes
Neste artikkelMer enn 400 bønder må legge ned