Dagens gladsak: Ukraina-krigen har gitt norske hjelpeorganisasjoner rekordinntekter

0

Innsamling og offentlig bistand i kjølvannet av krigen i Ukraina førte til rekordinntekter for norske hjelpeorganisasjoner i fjor.

Dette melder NTB.

De ti største hjelpeorganisasjonene hadde inntekter på til sammen drøyt 15,7 milliarder kroner, en økning på nesten 25 prosent fra 2021 (som også var et rekordår), skriver Panorama.

Hovedforklaringen på den kraftige veksten er krigen i Ukraina, som har utløst en rekordstor givervilje både i Norge og internasjonalt.

Med inntekter på over 7 milliarder kroner er Flyktninghjelpen størst blant de norske hjelpeorganisasjonene. I 2022 var det i tillegg til Flyktninghjelpen fire organisasjoner som samlet inn over 1 milliard kroner til sitt internasjonale arbeid, skriver Panorama.

Disse organisasjonene er Norges Røde Kors, Kirkens Nødhjelp, Redd Barna og Norsk Folkehjelp. Av disse var det Norges Røde Kors og Kirkens Nødhjelp som hadde betydelig økte inntekter.

«Påvirkningsagenter» for UD

Ifølge Stortingsmelding 15 (2008–2009) er disse NGOene «påvirkningsagenter» for UD. Jo flere kriser og kriger, jo mer penger tjener de og jo flere kan de ansette til å samle inn mer penger i forbindelse med nye kriser og kriger.

Er det noen som lurer på hvorfor de ikke prioriterer å jobbe med avspenning og fred?

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelJoe Biden dømt til å holde seg unna sosiale medier
Neste artikkelLancet-studie: 74% av dødsfallene skyldes vaksinene – fjernet i løpet av 24 timer