Algerie søker om BRICS-medlemskap

0
Algeries president Abdelmadjid Tebboune møter Kinas president Xi Jinping. / Xinhua

Landet ønsker å ha en eierandel på 1,5 milliarder dollar i New Development Bank. Dusinvis av nasjoner ønsker å bli med i gruppa av fremvoksende økonomier som en del av et større fremstøt for avdollarisering.

Av The Cradle.

Algerie har offisielt søkt om å bli med i BRICS-gruppa av fremvoksende økonomier og sendt inn en forespørsel om å bli aksjonær i New Development Bank med et beløp på 1,5 milliarder dollar, sa president Abdelmadjid Tebboune til Ennahar TV.

«Vi har offisielt søkt om å bli med i BRICS, og vi har sendt et brev der vi ba om å være aksjonærmedlemmer i banken … Algeries første bidrag i banken vil være 1,5 milliarder dollar,» sa Tebboune.

Kunngjøringa kom etter Tebbounes besøk i Kina, der de to partene signerte 19 samarbeidsavtaler. Beijing gikk med på å investere 36 milliarder dollar i den nordafrikanske nasjonen i produksjon, ny teknologi, kunnskapsøkonomi, transport og landbruk.

Tebboune fortalte også Kinas president Xi Jinping at Alger er klar til å spille «en aktiv rolle» i Belt and Road Initiative for å utdype økonomiske bånd med Kina. Algerisk import fra Kina har vært økende, og steg fra 400 millioner dollar i 2003 til 8 milliarder dollar i 2022.

BRICS medlemsland – Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika – utgjør 40 prosent av verdens befolkning og nesten en tredjedel av verdens økonomi. De siste månedene har BRICS overgått bruttonasjonalproduktet (BNP) til det USA-ledede G7 når det gjelder kjøpekraftsparitet.

Presidenter fra BRICS medlemsland skal diskutere utvidelse av gruppa i august, under et toppmøte hvor de også forventes å lansere en ny valuta for å konkurrere med dollarhegemoniet.

Ifølge Sør-Afrikas representant har over 40 nasjoner uttrykt interesse for å bli medlemmer av BRICS.

Saudi-Arabia, Emiratene, Syria, Egypt, Bahrain, Iran, Argentina, Cuba, Den demokratiske republikken Kongo, Komorene, Gabon og Kasakhstan er blant landene som ønsker å slutte seg til BRICS.

Interessen fra globale sør-nasjoner for å slutte seg til BRICS kommer på et tidspunkt da flere og flere regjeringer beveger seg bort fra den amerikanske dollaren, ettersom dollaren har blitt upålitelig for dollariserte økonomier på grunn av økende renter regulert av den amerikanske sentralbanken (FED) og bruken av dollaren som et våpen gjennom straffesanksjoner.

I desember i fjor skisserte Tebboune regjeringas planer for økonomisk utvikling de neste 12 månedene. Han sa at Algerie ville øke investeringene, forbedre menneskelig utvikling og dreie seg mot en mer avansert eksportstruktur som er mindre avhengig av hydrokarboner for å kvalifisere for medlemskap i BRICS .

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelMeldingene om katastrofal varme var stort sett manipulert
Neste artikkelTelegraph: Ukraina og Vesten står overfor et knusende nederlag