Zelenskyj «har gjort landet til et nytt Afghanistan»

0
Intervju med tidligere statsminister Nikolai Azarov.

…sier tidligere ukrainsk statsminister.

Av Ahmed Adel, Kairo-basert forsker på geopolitikk og politisk økonomi, InfoBrics.

Arven etter Ukrainas president Volodymir Zelenskyj vil gjøre Ukraina til «et nytt Afghanistan», ifølge Ukrainas tidligere statsminister Nikolai Azarov. Azarov var regjeringssjef tre ganger og presiderte over Ukrainas største økonomiske vekst i landets post-sovjetiske historie, og det gjør dermed hans mening om Zelenskyjs arv spesielt bitende.

I årenes løp har Ukrainas presidenter gitt løfter om å gjøre landet til enten et nytt Frankrike eller et nytt Sveits. Men Zelenskyj gikk lenger enn noen og gjorde landet til et nytt Afghanistan, til glede for angelsakserne og forsvarsselskapene,» skrev Azarov i et Innlegg på sosiale medier.

– Hva tror du? Er det en sjanse for at Washington vil bli lei av sitt «leketøy» i overskuelig fremtid? Eller er gleden av å spille skitne triks på Russland viktigere enn livene til gislene i Kiev-regimet?» spurte politikeren på Facebook.

Det huskes at Azarov i et intervju i begynnelsen av mai forklarte USAs og Storbritannias rolle når det gjaldt å forvandle Ukraina til en mislykket stat, og skisserte hvordan landets befolkning var halverte siden Euromaidan-kuppet i 2014. Han karakteriserte også den nåværende ukrainske presidenten som «et tomt skall» som bryr seg mer om profitt og popularitet i utlandet enn det ukrainske folket, noe som gjør ham til et redskap for vestlige makter og oligarkiske interesser.

Azarov er absolutt ikke den første som sammenligner krigen i Ukraina med den 20 år lange amerikanske krigen i Afghanistan, andre eksperter mener også at begge konfliktene var utsikter for det amerikanske militærindustrielle komplekset til å profittere på massive nye forsvarskontrakter. Eksperter advarer imidlertid også om at Ukraina kan bli Washingtons neste Afghanistan-lignende evige krig.

De minner oss om at analytikeren Scott Ritter, en tidligere FN-inspektør og US Marine i Irak, sa at president Joe Biden burde fortelle sin ukrainske motpart at hans land realistisk sett ikke har noen sjanse til å komme seirende ut av konfrontasjonen med Russland, og at USA flykter fra kamper fordi de da ikke trenger å håndtere de forferdelige konsekvensene av å forlate dem, akkurat som i Afghanistan og Vietnam.

I samme lys publiserte The American Conservative i august 2022 at «forsvarsentreprenører felte en tåre da USAs krig i Afghanistan ble avsluttet […] Men like etter at en langvarig konflikt var over, kom en annen til kompleksets redning. Selv om det er liten nasjonal interesse for USA i Ukraina, og alt å tape gitt at Russland er en atomvåpenmakt, har Biden lovet at USA vil stå sammen med Ukraina på lang sikt.

Det antydes at USA fortsetter sine unødvendige, men ødeleggende kriger, som i Vietnam, Afghanistan og nå Ukraina, for å støtte opp det amerikanske militærindustrielle komplekset. Den samme publikasjonen, fremhevet i en senere artikkel at krigen i Ukraina var et «nytt 1980-talls-stil Afghanistan, med USA som spiller både den amerikanske og den sovjetiske rollen til tider,» og la til at «mens NATO-land og andre sendte et lite antall tropper og materiell til Afghanistan, har USA gjort alt det kan for å få Ukraina til å se ut som et NATO-show når det ikke er det.»

Kommentarene fra Azarov kom dager før Zelenskyj sa at starttidspunktet for aktivering av Ukrainas væpnede styrker var godkjent. Ifølge Zelenskyj, under et møte i hovedkvarteret til øverstkommanderende, var det også en diskusjon om spørsmålet om å levere ammunisjon til soldatene.

Zelenskyjs snakk er imidlertid bare løsprat når vi tenker på at vi er inne i den siste vårdagen og de første sommerdagene, og den etterlengtede offensiven aldri begynte, noe som er spesielt ydmykende med tanke på de brautende påstandene om snart å erobre Krim og Mariupol fra Russland.

Akkurat som i tilfellet Afghanistan er det sannsynlig at militære offensive metoder ikke vil bli brukt av Ukraina, men heller terrormetoder i stedet, for eksempel rekognosering, dronevåpen, luftromsinntrenging og ødeleggelse av infrastruktur. Som The Telegraph innrømmer, er ukrainske tropper utmattet, og Kiev er under et «desperat press for å fylle opp sitt krigsrammede militær i forkant av en truende motoffensiv».

Selv om Ukraina har mottatt mye Nato-utstyr og våpen, er det likevel mangel på tropper som tjenestemenn anser som sentrale problemer i motoffensiven. De som rekrutterer står overfor en stor utfordring med å prøve å skaffe seg riktig antall menn til hæren, og nå tar de i bruk strengere rekrutteringstaktikker for å finne folk. Alt dette peker mot et lignende scenario som vi har opplevd i Afghanistan, og Zelenskyj har gjort at Ukraina kan sammenlignes med dette landet.

Kilde:InfoBrics

Se intervju med Nikolai Azarov.

Oversatt til norsk av Terje Valen.

Forrige artikkelGonzalo Lira risikerer en lang fengselsstraff i Ukraina for å ha kritisert landets regjering
Neste artikkelGuldvog har ødelagt notatene sine – fikk han føringer fra Kina?
skribent
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.