Gonzalo Lira risikerer en lang fengselsstraff i Ukraina for å ha kritisert landets regjering

0
Gonzalo Lira i kjent stil.

Den amerikanske statsborgeren Gonzalo Lira risikerer en lang fengselsstraff i Ukraina for å ha kritisert landets regjering. Faren hans blir sviktet av den amerikanske regjeringa og kjemper for å hindre «en sønns langsomme død».

Dette skriver Alexander RubinsteinThe Grayzone.

Når amerikanske medier har vist noen som helst interesse for arrestasjonen av en amerikansk statsborger, Gonzalo Lira, har det først og fremst vært for å feire arrestasjonen av ham med den begrunnelse at han har vært «markskriker for Putin». Det amerikanske utenriksdepartementet nekter å svare på spørsmål om forsvinningen av en amerikaner i hendene på en regjering som i vesentlig grad er finansiert av Washington.

Grayzone snakket med Liras far, 80 år gamle Gonzalo Lira senior, om arrestasjonen av sønnen. «Jeg kan bare si at denne episoden har preget livet mitt fordi det betyr en sønns langsomme død,» sa Lira senior. Han bekymret seg over at den ukrainske regjeringen forberedte en «kengurudomstol» for sønnen hans, og beklaget at den kunne sperre ham inne i over et tiår for hans politiske ytringer.

Lira er en amerikansk og chilensk statsborger som har bodd i Kharkov, Ukraina i flere år. Han dukket først opp som en romanforfatter, deretter forsøkte han en karriere som filmskaper før han markedsførte seg selv som en dating-coach kjent som «Coach Red Pill.» 

Etter Russlands invasjon av Ukraina i februar 2022, ble Lira kjent på internett som krigsblogger. Hans analyse av den russiske militæroperasjonen og den harde kritikken av den ukrainske regjeringen fra ukrainsk territorium forvandlet ham umiddelbart til et toppmål for Kievs ofte rabiate gjeng av online-supportere. 1. mai arresterte ukrainske statlige sikkerhetsagenter Lira for andre gang på litt over ett år. 

Første gang han ble fengslet, dukket Lira opp etter noen dager, og kunngjorde løslatelsen overfor offentligheten gjennom nye kommentarer i sosiale medier. Denne gangen anklaget imidlertid ukrainske myndigheter ham for den påståtte forbrytelsen å rettferdiggjøre «Russlands væpnede aggresjon» og spre «forfalskninger om krigen i Ukraina». Hvis han blir dømt for disse forbrytelsene, risikerer han 13 års fengsel.

Arrestasjonen av Lira ble kunngjort sammen med arrestasjonen av ti andre såkalte «internettagitatorer» som bor i Ukraina.

«Bloggeren benektet også fakta om russiske rakettangrep på ukrainske byer og massedrap på sivile utført av ruscister», sa SBU i en offisiell uttalelse, sannsynligvis med henvisning til omstridte kommentarer rundt massakren i Bucha i mars 2022 og missilangrep på Kramatorsk togstasjonen i april samme år. Lira utfordret den ukrainske regjeringens versjon av hendelsene i begge tilfeller.

Etter arrestasjonen publiserte SBU en video med klipp av arrestasjonen av ham og utdrag av noen av hans videoer på YouTube.

Lira sr. sa om sønnen sin: «Han føler at de ukrainske innbyggerne ikke blir fortalt sannheten om resultatene av krigen samtidig som Ukraina blir ødelagt. Gonzalo kan ikke beskyldes for å være en russisk propagandist eller agent, han har ganske enkelt åpent [uttrykt] til sine nesten 300.000 følgere sine inntrykk av krigen. Han har aldri kontaktet en russisk soldat eller russisk agent. Som en amerikansk statsborger som bor i det landet der hans to barn bor, har han brukt sin rett til å ytre seg.»

«For den amerikanske regjeringa ville det bare trengs en telefonsamtale til Zelensky for å frigjøre Gonzalo,» understreket Lira sr. «Verden vet at Zelensky er en amerikansk marionett, men han respekterer ikke retten til en amerikansk statsborger til å utøve sin frihet til å tale.»

Lira avsluttet avsluttet samtalen med The Grayzone med å si: «Befri sønnen min fra politisk fengsel!»

Les også: Ukraina fengsler USAs kommentator Gonzalo Lira for å ha fortalt ubehagelige fakta

Her er YouTube-kontoen til Gonzalo Lira:

Gonzalo Lira — Again


Og hva sier PEN og Journalistlaget?

Forrige artikkelNår millioner blir peanøtter
Neste artikkelZelenskyj «har gjort landet til et nytt Afghanistan»
Alexander Rubinstein
Alex Rubinstein er en uavhengig reporter på Substack.