Tysklands nasjonale sikkerhetsstrategi viser at den tyske militarismen våkner

0
Den tyske regjeringa la fram dokumentet Nasjonal sikkerhetsstrategi 14. juni 2023

Den tyske trafikklyskoalisjonen (rød-gul-grønn) la denne uka fram sin nye nasjonale sikkerhetsstrategi. Dokumentet Nationale Sicherheitsstrategie er en plan for krig i utlandet og etableringen av en politistat innenlands, skriver WSWS.

Vi regner med å komme tilbake til dette dokumentet, men gjengir foreløpig et kort utdrag av vurderingene til WSWS:


Tysklands nasjonale sikkerhetsstrategi: En plan for total krig

Dokumentet ble presentert onsdag i det føderale pressekonferansesenteret i Berlin, av sosialdemokratenes kansler Olaf Scholz (SPD), utenriksminister Annalena Baerbock (Die Grünen), finansminister Christian Lindner (Fridemokratene, FDP) og forsvarsminister Boris Pistorius og innenriksminister Nancy Faeser (begge SPD).

Selv om retorikken, i det minste hva angår noen fraser om frihet og demokrati, er noe forskjellig fra det man kjenner fra Det tyske imperiet under keiseren eller fra nazistenes Tredje rike, er målene i bunn og grunn de samme. Den herskende klassen anser den russiske invasjonen av Ukraina, som ble provosert fram av NATO, og den nåværende kampen om verdens omfordeling, som en mulighet for tysk imperialisme til å hevde seg på egne vegne som en militær leder, til tross for sine historiske forbrytelser.

Scholz skriver i sitt forord: «Russlands brutale angrepskrig mot Ukraina utfordrer fundamentalt den europeiske sikkerhetsordenen. Samtidig er den globale ordenen i endring: Nye maktsentre oppstår, det 21. århundres verden er multipolar.» Tyskland er beredt for «slike strategiske endringer» og anser den «nye epoken» som en anledning «til endelig adekvat å utruste vårt Bundeswehr (den tyske hæren).»

Regjeringen har allerede, med Bundeswehrs spesialfond [‹das Sondervermögen›] som til sammen er på € 100 milliarder, innledet den største opprustingsoffensiven siden Hitler. Dette blir nå intensiveret. «I lys av den nye epoken må vi spesielt investere i vår motstandskraft, og evne til å forsvare,» heter det i dokumentet. Kostnadene skal på alle måter bæres av den yrkesaktive befolkningen.

Regjeringen forfølger det erklærte målet å øke tyske militærutgifter til 2 prosent av BNP, sett bort fra das Sondervermögen, og gjøre det mulig for Bundeswehr å føre permanent krig. «Den tyske regjeringen, samtidig som den oppfyller NATOs planleggingsmål, vil i de kommende årene gjøre Bundeswehr til en av de mektigste konvensjonelle væpnede styrker i Europa, i stand til å reagere og handle raskt og bærekraftig», heter det i dokumentet.

Scenarioene strekker seg til atomkrig. Dokumentet fortsetter: «I den transatlantiske alliansen må vi være i stand til, og fast bestemt på, å konfrontere alle militære trusler – kjernefysiske, konvensjonelle, men også i cyberforsvar og med tanke på alle truslene som er rettet mot våre systemer i det ytre rom. … Tyskland vil fortsette å bidra til dette i kontekst av kjernefysisk deltakelse, og vil uten avbrudd besørge de nødvendige flyene med relevante bæreevner.»

På et annet punkt forplikter den nasjonale sikkerhetsstrategien å «implementere NATOs strategiske konsept fra juni 2022, i alle dets aspekter». Dette betyr intet mindre enn å forberede seg på en kjernefysisk tredje verdenskrig. NATOs strategiske konsept sier: «Vi vil individuelt og kollektivt sørge for hele spekteret av styrker … som trengs for avskrekking og forsvar, inkludert for høyintensiv tverrdimensjonal krigføring mot ekvivalente konkurrenter som er bestykket med atomvåpen.»

Selv om den tyske opprustings- og krigsoffensiven for tiden foregår innen rammeverket av NATO, og i nær allianse med Tysklands imperialistallierte – mange steder i dokumentet er det snakk om nært «vennskap» og «partnerskap» med Frankrike og USA – arbeider styringsklassen systematisk for i framtiden uavhengig å kunne forfølge deres økonomiske og geopolitiske mål. Tysk imperialismes gamle mål om å «lede Europa for å lede verden», som på 1900-tallet la grunnlaget for to verdenskriger og for fascisme, er tilbake.

Forrige artikkelArgentinas hovedproblem er gjeld til IMF
Neste artikkelUkrainas motoffensiv lider forferdelige nederlag
skribent
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.