Svenske myndigheter tillater koranbrennende protest og provoserer Tyrkia

0
Protest mot Sverige i London.

Protesten gjør det mindre sannsynlig at Tyrkia vil godkjenne Sveriges Nato-medlemskap før toppmøtet i Vilnius i juli

Av Dave DeCamp.

Anti-War, 28. juni 2023.

Den svenske regjeringen tillot en koranbrennende protest som fant sted i Sverige på onsdag, et trekk som provoserte Tyrkia og gjorde det mindre sannsynlig at Ankara vil godkjenne Stockholms NATO-medlemskap før toppmøtet i Vilnius i juli.

Svensk politi opplyser at godkjenningen ble gjort i samsvar med ytringsfriheten. Bare én mann deltok i demonstrasjonen, der han brant en koran i nærheten av en moské i Stockholm.

Tyrkias utenriksminister Hakan Fidan fordømte protesten. «Det er uakseptabelt å tillate disse anti-islamske handlingene under påskudd av ytringsfrihet. Å lukke øynene for slike avskyelige handlinger er å være medskyldig i dem», sier han.

Fahrettin Altun, Tyrkias kommunikasjonsdirektør, sa at «de som søker å bli våre allierte i NATO, kan ikke tolerere eller muliggjøre destruktiv oppførsel fra islamofobiske og fremmedfiendtlige terrorister».

Tidligere i år utsatte Tyrkia samtaler med Sverige om landets NATO-søknad på grunn av en koranbrennende protest som ble holdt i januar.

Amerikanske og NATO-tjenestemenn har sagt at de forventer at Sverige vil bli innvilget medlemskap innen 11. juli, når toppmøtet i Vilnius begynner. Men Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har tidligere sagt at det ikke vil skje, og protesten med brenning av koranen gir Ankara flere grunner til ikke å overholde fristen.

Tyrkias største, gjentatte klage overfor Sverige, er landets påståtte støtte til PKK, en kurdisk militant gruppe Ankara anser som en terrororganisasjon. I et forsøk på å blidgjøre Tyrkia har Stockholm vedtatt en ny antiterrorlov og godkjent utlevering av en mann som tidligere har uttrykt støtte til PKK.


Denne artikkelen ble publisert av Anti-War:

Swedish Government Permits Quran-Burning Protest, Angering Turkey

Oversatt for steigan.no av Espen B. Øyulvstad


Dave DeCamp er nyhetsredaktør i Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave. Se alle innlegg av Dave DeCamp

Forrige artikkelSkrekktall for flytende havvind: – Kan koste 250 milliarder
Neste artikkelPrigozhins dårskap
Dave DeCamp
Dave DeCamp er nyhetsredaktør for Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave.