NATO og Stoltenberg klarer ikke å overbevise Erdogan om Sveriges NATO-medlemskap

0

Tidlig i juni skreiv NRK at medlemskap for Ukraina og Sverige stod på agendaen i Oslo rådhus, da de 24 utenriksministre fra de til sammen 31 Nato-landene pluss Sverige møttes i Oslo til samtaler og avklaringer før det viktige Nato-toppmøtet som skal finne sted i Vilnius i juli.

Av Romy Rohmann.

Det er i hele Natos interesse å få Sverige inn som medlem så fort som mulig. Også Tyrkia, sier Stoltenberg.

Nato-«sjefen» forteller at han «i nær framtid» skal reise til Ankara for å snakke med Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan om det svenske medlemskapet.

NRK: Stoltenberg til Tyrkia for å diskutere svensk Nato-søknad med Erdogan

Forsvarets forum skriver 14. juni:

Onsdag klargjorde Tyrkia-president Recep Tayyip Erdogan at han fortsatt ikke vil støtte Sveriges søknad om Nato-medlemskap. Likevel sier Stoltenberg at det fortsatt er mulig for Sverige å bli medlem innen Nato-toppmøtet i Vilnius, som finner sted om noen få uker.

– Jeg møtte Erdogan i Istanbul for noen uker siden – vi tilbrakte noe tid sammen og snakket om svensk Nato-medlemskap. I det møtet ble vi enige om å kalle inn Finland, Sverige, Tyrkia og Nato til et nytt møte, hvor stabssjefen min også var til stede.

Jeg snakket nylig med ham (stabssjefen journ.anm.) og han kunne rapportere at møtet hadde en konstruktiv atmosfære, sier Stoltenberg.

Tidligere har Stoltenberg vært svært tydelig på at han ønsker at Sverige skal bli medlem av Nato innen toppmøtet i Vilnius. Nå sier at han ikke er i posisjon til å gi eksakte tidslinjer eller garantier for Sveriges vei mot Nato-medlemskap.

– Vi kommer til å fortsette arbeidet for at vi alle skal kunne ønske Sverige velkommen til Nato med fullt medlemskap så snart som mulig, sier Stoltenberg og blir spurt om Vilnius-drømmen er død.

– Det er fortsatt mulig. Jeg kan selvfølgelig ikke garantere det, men det er mulig å få på plass en avtale innen toppmøtet og jeg jobber fortsatt for at det skal skje.

Det ser ut til at Stoltensberg Vilinius-drøm forblir en drøm. Middle East Eye skriver 14. juni at Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har stengt døren for Sveriges tilslutning til NATO på neste måneds toppmøte i Vilnius, med den begrunnelse at Stockholm ikke har gjort nok for å holde løftene sine.

22. februar skreiv vi her på steigan.no hvor langt Sverige har «strukket seg» for å imøtekomme Erdogans krav, da et forbud mot koranbrenning blei innført.

Forrige artikkelStrømbehov og strømpotensial
Neste artikkelRussland vil ikke la Ukraina bli blødende sår