Hvem ødela demningen ved Kakhovka?

0
Byen Novaya Kakhovna ble oversvømt av vannmassene etter sprengninga av dammen. Skjermdump fra video.

Ukrainske myndigheter og vestlige land anklager Russland for å ha sprengt den store og viktige demningen Kakhovka, skriver Jan Espen Kruse på NRK.

Det er som vi kan vente fra en kanal som åpenbart gjør alt den kan for å være en servil megafon for Kiev-regimet og deres føringsoffiserer i Washington. Ikke ett kritisk spørsmål blir stilt.

Det Kruse ikke forteller sine lesere er at Ukraina lenge har hatt planer om å sprenge dammen. Sier hvem? Putin? Nei, Washington Post i desember 2022:

[Maj. Gen. Andriy] Kovalchuk vurderte å oversvømme elven. Ukrainerne, sa han, gjennomførte til og med et prøveangrep med et HIMARS-missil på en av flomslusene ved Nova Kakhovka-demningen, og laget tre hull i metallet for å se om Dnepr-vannet kunne heves nok til å hindre russiske kryssinger, men ikke oversvømme landsbyer i nærheten.

Testen var en suksess, sa Kovalchuk, men trinnet forble en siste utvei. Men han avventet.

Dette stemmer godt overens med det Reuters meldte 6. november i fjor da de skrev at ukrainske styrker hadde bombet Nova Kakhovka-dammen. Da viste de riktignok til russiske kilder, men som vi ser over bekreftet Ukraina dette bare en drøy måned seinere.

Å ødelegge egen infrastruktur er ingen ny metode for den ukrainske hæren, slik også New York Times har bemerket i april 2022:

Det som skjedde i Demydiv var ikke en tilfeldighet. Siden krigens tidlige dager har Ukraina vært raske og effektive i å skape kaos på sitt eget territorium, ofte ved å ødelegge infrastruktur, som en måte å hindre en russisk hær med overlegne antall soldater og våpen.

Demydiv ble oversvømmet da tropper åpnet en demning i nærheten og lot vannet strømme ut på landsbygda. Andre steder i Ukraina har militæret uten å nøle sprengt broer, bombet veier og deaktivert jernbanelinjer og flyplasser. Målet har vært å bremse russiske framrykking, styre fiendtlige tropper inn i feller og tvinge stridsvognskolonner ut i mindre gunstig terreng.

Denne gangen har Zelensky allerede takket vestlig presse i forkant for deres vilje til å bidra til Ukrainas diplomatiske kamp gjennom å formidle Kievs versjon av hendelser:

Så det skal du vite, Jan Espen Kruse, Zelensky takker deg!

Om ikke Zelensky & co lykkes med noe særlig annet i «offensiven» sin enn å la egne styrker bli drept i tusentall, så er de dyktige i propagandakrigen, ikke minst fordi vestlige «redaktørstyrte» medier stort sett driver avskrift av kommunikéer fra Kiev.

For dem som ønsker andre kommentarer enn dette kan det være nyttig å høre kommentaren til Tucker Carlson som nå har gjort kjempesuksess på sin nye Twitter-kanal. 32 millioner visninger på et døgn må være en eller annen slags rekord:

Se også: The Ukrainian Defeat | The Dam. Military Summary And Analysis

Forrige artikkelBelgia spør Ukraina om belgiske rifler ble brukt i angrep på Russland
Neste artikkelVestlige hauker møter en usannsynlig motstand