Den ukrainske offensiven ser ut til å være i gang og later til å gå svært dårlig

0
Kartet viser det frontavsnittet der de hardeste kampene pågikk 8. juni 2023.

Den tidligere svenske flyvåpenoffiseren og militæranalytikeren Mikael Valtersson har en kommentarspalte på Twitter der han følger den militære situasjonen i Ukrainakrigen. Her henter vi ut hans kommentarer 8. juni 2023 til den ukrainske offensiven som visstnok skal være i gang og til ødeleggelsen av Nova Kakhovka-dammen. Han bringer analyser som du neppe finner i norske hovedstrømsmedier.

Red.


Mikael Valtersson: Nyhetsoppdatering og analyse av den ukrainske motoffensiven ved Zaporizhia 8. juni

Det ser ut til at den mye etterlengtede ukrainske motoffensiven har startet. Siden i går har en rekke bølger med ukrainske enheter angrepet de russiske posisjonene sør og sørvest for Orikhiv. Kampene har vært veldig harde, men de ukrainske styrkene har kun oppnådd mindre gevinster, og ifølge mine russiske kilder ser det ut til å ha vært store tap på begge sider, men spesielt på den ukrainske siden. Det russiske forsvarsdepartementet vil trolig hevde senere i dag at det har vært flere tusen drepte ukrainere og 50-100 ødelagte ukrainske kampkjøretøyer.

Etter flere mislykkede angrep i går med begrenset artilleristøtte brukte UkrAF et par timer lang massiv artillerikanonade mot de russiske fremre posisjonene før de gjenopptok angrepet i løpet av natten, men til ingen nytte. Foreløpig pågår ingen angrep, men store ukrainske formasjoner er i posisjon for gjenopptatte angrep. Angrepene vil trolig gjenopptas om et par timer.

Jeg tror den ukrainske siden er skuffet over mangelen på fremgang. De må bryte gjennom ikke bare den første russiske forsvarslinjen, men et stort antall forsvarslinjer bak den første. For å oppnå suksess kan den ukrainske siden ikke bruke mange dager med store tap for å bryte gjennom hver forsvarslinje.

De kommende tre-fire dagene kan bli noen av de viktigste dagene i 2023 når det kommer til krigen. Hvis UkrAF ikke lykkes i å bryte gjennom det russiske forsvaret og lider massive tap under forsøkene, vil sommeroffensiven bli kortvarig og en fiasko. Hvis på den andre siden ukrainske styrker bryter gjennom, må de angripe neste forsvarslinje og begynne på nytt. Den eneste måten Ukraina kan oppnå en betydelig suksess på er hvis de russiske styrkene kollapser under press fra angrepene og panikken sprer seg. Men det virker ikke sannsynlig for øyeblikket.

Ukraina må få en betydelig suksess under offensiven for å gjøre det verdt kostnadene. En fiasko vil endre oppfatningen av RuAF både i Vesten, men også i resten av verden. Sannsynligheten for en ukrainsk militær seier vil forsvinne. Presset både innad i de vestlige landene, men også fra vest mot Ukraina, vil øke for å få forhandlinger om å løse konflikten. På den annen side vil et seirende Russland kanskje gå for en militær seier i stedet for forhandlinger og bruke et ukrainsk nederlag til en storoffensiv.

Foreløpig er jeg tilbøyelig til å tro at det mest sannsynlige utfallet er et ukrainsk nederlag. De har ikke noe overraskelsesmoment eller numerisk overlegenhet og står overfor en fiende med overlegenhet i artilleri og luftmakt som venter på dem i godt forberedte festningsverk. Det ligner mye på slaget ved Kursk i 1943. Da Det tredje riket kastet alle sine reserver i en offensiv mot godt forberedt sovjetisk forsvar og brukte opp alle sine nøye innsamlede reserver i løpet av et par uker, uten noen større suksess.

Oppdatering om Nova Kakhovka

Jeg vet ikke hvem som er ansvarlig for ødeleggelsen av Nova Kakhovka-demningen, men hvis du gjør det du kan for å forverre situasjonen og ødelegge restene av demningen, er du den hovedmistenkte, ikke offeret. Ukraina holder portene ved Dnipro HDD åpne (video) og vannet strømmer sørover. De allerede undergravde restene av Novo Kakhovka-demningen risikerer å kollapse totalt fra vanntrykket og senere forverre oversvømmelsen av Kherson oblast.

Det er en klar indikasjon på at Ukraina med vilje forverrer situasjonen og er også en klar indikasjon på at Ukraina var den opprinnelige skyldige. Det faktum at ukrainerne også økte vannnivået i reservoaret før ødeleggelsen av demningen er ikke et bevis på deres skyld. De kunne ikke vite at russerne ikke ville åpne portene til Novo Kakhovka-demningen. Det kan være en naturlig årsak til å åpne portene på Dnipro HDD før ødeleggelsen av Novo Kakhovka-demningen, men etterpå kan ingenting være viktigere enn å redusere oversvømmelsen i Kherson oblast.

Forrige artikkelAftenposten 24. mai: Forsvarsforsker tror kampene om Bakhmut «knapt har begynt»
Neste artikkelBidens krigshymne
skribent
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.