Bidens krigshymne

0
Blinken ønsker Finland velkommen i NATO. / US State Department

Bidens favoritthauk krever ingen slutt på blodsutgytelsen i Ukraina.

Seymour Hersh.
Av Seymour Hersh.

Utenriksminister Antony J. Blinken ønsket i en tale 2. juni i Helsingfors Finland velkommen som NATOs nyeste medlemsland. Han er en karrierehauk når det gjelder Russland, og overgikk seg selv i sin voldsomme hengivenhet for Ukrainakrigen. Nok en gang var han avvisende til enhver snakk om en våpenhvile – noe en stadig mer beleiret ukrainsk hær og befolkning desperat kunne ha trengt.

«Nå, i løpet av de kommende ukene og månedene,» forklarte Blinken, «vil noen land kreve en våpenhvile. Og på overflaten høres det fornuftig ut – til og med attraktivt. Tross alt, hvem vil ikke at stridende parter skal legge ned våpnene? Hvem vil ikke at drepingen skal stoppe? Men en våpenhvile som ganske enkelt fryser nåværende linjer der de er og gjør det mulig for Putin å konsolidere kontrollen over territoriet han har erobret, og deretter hvile, bevæpne og angripe på nytt – det er ikke en rettferdig og varig fred. Det er en Potemkin-fred. Det ville legitimere Russlands landerobring. Det ville belønne angriperen og straffe offeret.»“

Vet ikke USAs utenriksminister – eller ønsker han ikke å vite om – den historiske betydningen og suksessen til internasjonale fredsbevarende styrker? Er han ikke klar over det arbeidet som ble utført av diplomaten Richard Holbrooke, kontroversiell som han kan ha vært? I 1995 forhandlet han om en slutt på den morderiske etniske volden i Bosnia-Hercegovina blant serbere, kroater og muslimer. Deres hat mot hverandre var like intenst som følelsene som nå ulmer blant borgerne og militæret i Ukraina mot deres russiske motstandere. 

Blinken avsluttet sin tale: «når et fritt folk som ukrainerne har støtte fra frie nasjoner rundt om i verden – nasjoner som anerkjenner deres skjebner og frihet – er deres rettigheter og sikkerhet uløselig bundet sammen, er styrken de besitter ikke bare enorm. Det er ustoppelig.»

Hans egentlige budskap kan kanskje være mer rett ut: Jeg hater russerne og lar blodet flyte. 

Blinken fortalte nok en gang historien om hvordan han i februar 2022 advarte FNs sikkerhetsråd – lenge et amerikansk politisk instrument, om enn hemmet av vetomakten til Russland og Kina – at en russisk invasjon var nært forestående, og at når den fant sted ville USA og deres sine NATO-allierte gå til handling for å hjelpe Ukraina med å forsvare sitt territorium.

Mer enn femten måneder senere fortalte Blinken den finske forsamlingen at det er en lys side ved det fortsatte blodbadet: «Det er ingen tvil: Russland har det betydelig verre i dag enn det var før sin fullskala invasjon av Ukraina – militært, økonomisk, geopolitisk.» Den europeiske union er mer samlet enn noen gang, hevdet han, og har levert mer enn 75 milliarder dollar i militær, økonomisk og humanitær hjelp til Ukraina. Den har også absorbert mer enn 8 millioner ukrainske flyktninger. (Jeg har skrevet om de økende kostnadene og bekymringene til den regionale flyktningkrisen på grunn av krigen. Mange av Ukrainas naboer, selv om de er fiendtlige til Russland og Putin, har i all hemmelighet oppfordret den ukrainske presidenten Volodymyr Zelensky til å søke en våpenhvile og en slutt på slaktingen.)

Russlands økonomiske vekst har avtatt på grunn av kostnadene ved krigen, men Russland er langt fra isolert. The Economist’s Intelligence Unit rapporterte i mars, ett år etter at Russland angrep Ukraina, at «et økende antall land står på Russlands side. . . . Mange land som så på seg selv som nøytrale eller allierte har endret holdning siden starten av invasjonen.» Rapporten sa at «det har vært et stort skifte i holdning blant land som lener seg mot Russland, som i antall har økt fra 29 til 35. Kina er fortsatt det viktigste landet i denne kategorien, men andre utviklingsland» – rapporten viste til Sør-Afrika, Mali og Burkina Faso — «har også beveget seg over til denne gruppen, som utgjør 33 % av verdens befolkning. Disse trendene fremhever Russlands økende innflytelse i Afrika.»

Rapporten siterte også en nedgang i antall nasjoner som aktivt fordømmer den russiske krigen i Ukraina, «ettersom noen fremvoksende økonomier har skiftet til en nøytral posisjon.» Blokken av nasjoner som nå støtter Ukraina sterkt, representerer bare rundt 36 % av verdens befolkning.

Man skulle kunne tenke seg at en amerikansk utenriksminister, med sin internasjonale innflytelse, ville ha en forpliktelse til ikke å svekke amerikansk troverdighet ved å feilrepresentere verdens tilstand. En annen forklaring er at den verdenen som støtter amerikansk makt er verden bare han ser.

Blinken sa for eksempel at Europa «gjorde en rask og avgjørende vending bort fra russisk energi», da Berlin «umiddelbart kansellerte Nord Stream 2» – en nylig ferdigstilt rørledning til Tyskland med utgangspunkt i Russland. Hvis man hadde latt gassen strømme gjennom den, kunne det ha doblet mengden billig russisk gass direkte til tyske hjem og bedrifter. Olaf Scholz, den tyske kansleren som er under press fra Vesten, satte aldri i gang gasstrømmen fra de nye rørledningene. (De amerikanske etterretningsoperatørene som ble tildelt det Biden-autoriserte oppdraget for å sprenge rørledningen, som jeg har rapportert om, visste ikke at de 767 mil lange rørledningene som de ble beordret til å ødelegge inneholdt russisk naturgass.)

Det er mulig at det hemmelige amerikanske oppdraget hadde dårlig etterretning, men det er også mulig at Scholz hadde beordret at rørledningen skulle fylles med gass, noe som ville gitt ham flere alternativer i tilfelle krigen ikke gikk bra. Det ville også ha gjort det amerikanske hemmelige oppdraget potensielt farligere. President Biden fjernet det valget – hvis det var det Scholz var ute etter – ved å beordre rørledningen ødelagt 26. september i fjor. Hvorvidt Scholz hadde noe å si om ødeleggelsen av rørledningen er uklart. Men Bidens hensynsløse trekk forlot Scholz i en blindvei. Han kunne ikke lenger trekke seg tilbake fra støtten til Ukrainakrigen og fortsatt ha den gassen som trengs for å holde fabrikkene hans i gang og folket hans varme. Gassen ville bli kuttet enten Tyskland likte det eller ei.

Scholz og Tyskland overlevde mangelen på russisk gass sist vinter på grunn av tilstrekkelige lagre, en varmere vinter enn vanlig, og milliarder i statlige subsidier til tyske husholdninger og selskaper. I mai publiserte Politico en trist prognose, med overskriften: «Tyskland har gått inn i resesjon og alle burde være bekymret.» Utsendelsen fra Johanna Treeck sa at de siste dataene viste at Tyskland, eurosonens største økonomi, som er rammet av høye energipriser, blant andre kostnader, har stagnert. Eksperter er overbevist, skrev Treeck: «Dette er ikke en liten svekkelse.»

Jeg spurte Sarah Miller, en energiekspert som har redigert USAs mest innflytelsesrike privat distribuerte energifagtidsskrifter, om hennes mening om tilstanden til den tyske og europeiske økonomien. «Min overraskelse,» sa hun til meg, «er at den tyske resesjonen ikke er verre enn den er, og at den ikke kom tidligere til syne i dataene. Og ja, tap av russisk gass og resulterende høye energipriser er de viktigste faktorene i den tyske resesjonen. Tror ikke det er mye uenighet om det. Den tyske/europeiske beslutningen i fjor høst [etter Nord Stream-eksplosjonen] om å betale det som måtte til for å kjøpe høyere priset LNG [flytende naturgass] gjorde i utgangspunktet gass til en verdensomspennende vekstindustri.»

Samuel Charap, en Russland-forsker, publiserte nettopp et essay i Foreign Affairs om Washingtons strategi i Ukraina. Charap tjenestegjorde i Obama-administrasjonen og er nå i RAND Corporation. Han er ingen tilhenger av Russland eller det han kalte USAs «tåkede» forestillinger om et sluttspill på krigen, eller mangel på sådan. Han har mange ideer om mellomliggende skritt som kan føre til seriøse fredssamtaler eller, som han sier det, «tilrettelegging for et sluttspill». Disse inkluderer en våpenhvileavtale, demilitariserte soner, felles kommisjoner for tvisteløsning og tredjepartsgarantier – feel-good-grep som tar sikte på å la bitre fiender oppnå fred uten å løse deres grunnleggende forskjeller.

Det er ikke mye, men det kan være en start. Synd at navnet Antony Blinken aldri opptrer i Charaps artikkel.


Denne artikkelen ble publisert 7. juni 2023 på bloggen til Seymour Hersh:

BLINKEN’S BATTLE HYMN

Forrige artikkelDen ukrainske offensiven ser ut til å være i gang og later til å gå svært dårlig
Neste artikkelKafka og fiskekrokene: en utforskning av angst og byråkrati