CIA visste om Prigozhins kuppforsøk

0
CIAs nettside

Ifølge New York Times ble Biden-tjenestemenn orientert om muligheten to dager før det kortvarige opprøret begynte.

Av Dave DeCamp.

Flere amerikanske medier hevder at amerikansk etterretning var klar over at Wagner-leder Jevgenij Prigozjin planla å iverksette militære aksjoner mot Russlands forsvarsetablissement før hans kortvarige opprør begynte fredag.

Ifølge en rapport fra The New York Times orienterte amerikanske etterretningstjenestemenn høytstående militære og Biden-administrasjonstjenestemenn onsdag om Prigozhins planer. Rapporten sa at kongressledere ble orientert om dette torsdag, noe som også ble rapportert av CNN.

Washington Post rapporterte at amerikanske spionbyråer fanget opp etterretning i midten av juni om Prigozhin som planlegger en væpnet aksjon og informerte raskt Det hvite hus og andre offentlige etater. En anonym amerikansk tjenestemann sa til Posten at Prigozhins eksakte planer ikke var klare, men at «det var nok signaler til å kunne fortelle ledelsen … at noe var på gang.»

Post-rapporten sa at USA var bekymret for hva den potensielle ustabiliteten ville bety for kontrollen av Russlands enorme atomarsenal. Men USA var ikke bekymret nok til å offentliggjøre informasjonen.

Times-rapporten sa at amerikanske tjenestemenn følte «at hvis de sa noe, kunne Mr. Putin anklage dem for å ha orkestrert et kupp. Og de hadde tydeligvis liten interesse i å hjelpe herr Putin med å unngå et større og pinlig tap av støtte.»

Ingen av rapportene sa hvordan amerikansk etterretning fikk tak i informasjonen om Prigozhins planer. Prigozhin hadde drevet offentlig feide med russisk militærledelse i flere måneder etter å ha anklaget Moskva for ikke å gi sine soldater nok støtte til det brutale slaget ved Bakhmut.

Feiden eskalerte 10. juni, da Russlands militære toppledelse sa at alle frivillige krigere må signere kontrakter med det russiske forsvarsdepartementet. Prigozhin sa at Wagner ville avslå ordren, som han så som et forsøk fra forsvarsdepartementet på å kontrollere leiesoldatstyrken.

Etter å ha startet mytteriet fredag, erobret Prigozhins styrker en militærbase i den russiske byen Rostov-na-Don og var på vei mot Moskva. De snudde lørdag og returnerte til baseleirene sine etter at den hviterussiske presidenten Alexander Lukasjenko formidlet en avtale mellom Prigozhin og Kreml. I henhold til avtalen vil Wagner-lederen leve i eksil og Hviterussland, og straffeanklager mot Prigozhin og hans krigere vil bli henlagt.


Denne artikkelen ble først publisert av Anti-War:

Reports Say US Intelligence Knew Prigozhin Was Planning Mutiny in Russia

Forrige artikkelHvordan skader stråletåka?
Neste artikkelThe Atlantic: «Russland synker ned i borgerkrig»
Dave DeCamp
Dave DeCamp er nyhetsredaktør for Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave.