Wagnergruppa erklærer at de har erobret Bakhmut

0
Prigosjin taler i Bakhmut.

Lederen for Wagnergruppe, Jevgenij Prigosjin erklærte 20. mai 2023 at hans styrker nå har full kontroll over byen Bakhmut, eller Artyomovsk, som den heter på russisk.

Prigosjin stilte i full militær uniform og talte foran ei gruppe av sine soldater med det russiske flagget og Wagnergruppas banner.

Kiev avviste at Wagnergruppa har erobret byen, men det ser ut som om dette handler om å holde moralen oppe. Det langste slaget i Europa etter annen verdenskrig er tapt for Ukraina, og det til en forferdelig pris i tap av soldater og utstyr.

«Operasjonen for å ta Bakhmut, kjøttkverna Bakhmut, varte i 224 dager,» sa Prigosjin.

Military Summary Channel bringer ei framstilling av hvordan de siste kampene om Bakhmut har foregått og flere detaljer fra Prigosjins tale.

Prigosjin roste de ukrainske soldatene for deres mot og utholdenhet. Han hyllet Vladimir Putin og rettet ramsalt kritikk mot sjefen for den russiske generalstaben, Valerij Gerasimov og forsvarsminister Sergeij Sjoigu. For en utenforstående observatør er det noe surrealistisk ved en slik polemikk midt under en kritisk militær situasjon.

Alex Christoforou fra The Duran har også en kommentar til både Bakhmuts fall og Zelenskys reise til Japan:

Nederlaget ved Bakhmut kom nøyaktig ett år etter de ukrainske styrkenes nederlag ved Mariupol.

Det er bare tre dager siden vestlige medier forsikret oss om at pendelen svinger til Ukrainas fordel i Bakhmut.

Slaget ved Bakhmut ble så forferdelig og ødeleggende fordi Zelensky og hans bakmenn valgte å gjøre det til en prestisjekamp. Byen måtte holdes for enhver pris for å holde moralen oppe og givergleden i vest ved like. Det har kostet et enormt antall ukrainske soldater livet. Et stort antall Wagnersoldater og russiske soldater har også falt, men de ukrainske styrkene skal ha hatt minst fem ganger så mange falne.

Oberst Douglas Macgregor mener å ha dekning for å si at hele 1600 ukrainske soldater falt det siste døgnet før det endelige nederlaget i Bakhmut: Within the last 24 hours we’ve seen 1600 Ukrainian troops killed.

Forrige artikkelVi må snakke om norsk imperialisme
Neste artikkelTvangsvaksinering? Høyre vil gjøre vaksinering obligatorisk for helsepersonell