Lekkasjer skapte spenning mellom USA og Ukraina

0
Zelensky er misfornøyd med Biden og omvendt.
Av Kyle Anzalone.

Kiev virker frustrert over Det hvite hus sine lekkasjer av høyt klassifiserte dokumenter. Ukrainas president Volodymyr Zelensky sa at han fikk vite om lekkasjen gjennom media og at han ennå ikke har snakket med president Joe Biden om dokumentsamlingen. 

«Jeg mottok ikke informasjon fra Det hvite hus eller Pentagon på forhånd,» sa Zelensky. «Vi hadde ikke den informasjonen. Jeg personlig gjorde ikke det. Det er definitivt en dårlig historie.» Washington Post rapporterer at samtalen på høyeste nivå om lekkasjene til dags dato var mellom utenriksminister Antony Blinken og hans ukrainske kollega Dmytro Kuleba

Økende antall amerikanere vil at Washington skal presse på for fred i Ukraina.

Dokumentene, som angivelig ble lekket av Massachusetts Air National Guardsman Jack Tiexiera, tegner et dystert bilde for den ukrainske krigsinnsatsen. Dokumentene viser at den forventede motoffensiven kanskje ikke vil lykkes. Blant andre viktige avsløringer avslørte dokumentene at russiske styrker deaktiverte amerikanskproduserte smarte bomber, Kiev går tom for luftvern og at Det hvite hus spionerer på Zelensky-administrasjonen.

Den ukrainske lederen sa at han ikke var fri til å si sin mening om dokumentene som som hadde kommet ut til offentligheten. «Jeg kan ikke risikere staten vår.» Zelensky fortsatte: «Der jeg kan snakke ærlig, gjør jeg det. Men det er høy risiko… Jeg ville fortalt alle hva jeg synes om dem. Men her er historien litt annerledes. Vi er alle ansvarlige.» 

Imidlertid var Zelensky villig til å framføre noen klager under sitt en times private intervju med Washington Post- reportere. «Det er ugunstig for oss … det er ikke gunstig for omdømmet til Det hvite hus, og jeg tror det ikke er gunstig for omdømmet til USA,» sa han. 

Lekkasjene har skapt noen friksjoner mellom Washington og Kiev. The Post snakket med navngitte ukrainske tjenestemenn som mener «Washingtons manglende evne til å beskytte sensitiv informasjon kan føre til at Kiev deler mindre etterretning med USA.»

Zelensky nektet å bekrefte dokumentenes autentisitet, men hevdet lekkasjen var til fordel for Russland. «For oss er alt som informerer fienden vår på forhånd på en eller annen måte definitivt et minus for oss. Jeg ser ingen fordeler her,» sa Zelensky.


Denne artikkelen ble først publisert av Libertarian Institute:

Discord Leaks Created Tension Between the US and Ukraine

Forrige artikkelRentene opp, økonomien ned
Neste artikkel«Nesten en tredjedel av verdensøkonomien er nå underlagt sanksjoner»
Kyle Anzalone
Kyle Anzalone er nyhetsredaktør for Libertarian Institute, meningsredaktør for Antiwar.com og medvert for Interessekonflikter sammen med Will Porter og Connor Freeman.