Kina: Vi kan senke verdens største hangarskip

0
Kinesiske krigsspill sier at hangarskipet USS Gerald R. Ford og dets hangarskipsgruppe kan bli senket av kinesiske hypersoniske missiler.

Kinesisk krigsspill som simulerer enorme tap for USA er ikke bare propaganda, sier eksperter.

Micaela Burrow 24. mai 2023 (utdrag)

  • Et krigsspill utført av kinesiske forskere fant at Beijings militær kunne senke en amerikansk hangarskipgruppe med et relativt lite antall hypersoniske missiler, rapporterte South China Morning Post. Eksperter sa til Daily Caller News Foundation at publisering av spillet har propagandaverdi ved å vise at Kina er i stand til å true den amerikanske flåten på alvor, og noen antydet at simuleringen kanskje ikke er langt fra virkeligheten. 
  • «USA vil ta ødeleggende tap i en krig om Taiwan, så jeg tror ikke vi kan avfeie det som ren propaganda,» sa Lyle Goldstein, direktør for Asia Engagement-programmet ved Defense Priorities, til DCNF.

I et sjeldent trekk publiserte kinesiske forskere en kampsimulering der Beijings militære styrker utslettet et amerikansk hangarskip og støtteskip med hypersoniske angrep, rapporterte South China Morning Post tirsdag.

I løpet av 20 simulerte kamper senket Kina USS Gerald R. Fords transportflåte med flere påfølgende salver av hypersoniske missiler som kan antyde alvorlige problemer for det amerikanske militæret i en virkelig konflikt, rapporterte SCMP. Krigsspillet viste hva som kan oppstå når Kina forsvarer seg mot amerikanske marineflåter som nærmer seg kinesisk farvann – en advarsel om at Beijing er militært forberedt i tilfelle en konfrontasjon for å påføre USA ødeleggende tap, ifølge militær- og sikkerhetsekspertene som snakket med DCNF.

«Kineserne vil publisere slike krigsspill som et signal til folket om at de har effektive militære styrker mot USA,» sa Brent Sadler, seniorforsker for sjøkrigføring ved Heritage Foundation, til DCNF.

Det kinesiskspråklige Journal of Test and Measurement Technology publiserte en artikkel som beskriver krigsspillet i mai, ifølge SCMP. Mens det kinesiske militæret av og til avslører resultater av slike simuleringer, er dette første gang et spill som viser resultatene av et simulert hypersonisk angrep på en amerikansk transportørgruppe har blitt offentliggjort.

«Vi leser om denne simuleringen fordi den forsterker det psykologiske budskapet om at å sende stridende gjennom Taiwanstredet eller om frihet til navigasjonsoperasjoner i Sør-Kinahavet setter til og med den amerikanske marinens nyeste stridende overfor en enorm risiko,» sier Hudson Institute Asia-Pacific Security Chair. Patrick Cronin forklarte til DCNF.

Forskere sa at angrepene kan være «katastrofale» og at den amerikanske luftfartsgruppen, med hjørnesteinshangarskipet antatt å være praktisk talt usenkbart, kan bli «ødelagt med stor grad av sikkerhet,» ifølge SCMP.

«Beijing har investert tungt de siste årene for å utvikle langdistansemissiler med høy presisjon, stor hastighet og manøvrerbarhet for å hindre USA fra å projisere makt i et framtidig scenario i Taiwan eller Sør-Kinahavet. Missiler er dyre, men relativt kostnadseffektive hvis de kan ta ut et skip til flere milliarder dollar, sa Cronin til DCNF.

Ifølge artikkelen vektet forskerne simuleringa bevisst i USAs favør, og satte i gang angrep mot overflatefartøyer ansett som USAs mest overlegne – hangarskipet Gerald R. Ford, Ticonderoga-klassen cruiser USS San Jacinto og fire DDG -103 Arleigh Burke-klasse Flight IIA missildestroyere.

Hangarskipsgruppa hadde et totalt antall på 264 luftvernmissiler, inkludert RIM-161E SM-3 som er i stand til å avskjære ballistiske missiler og kan være i stand til å motvirke innkommende hypersoniske missiler, ifølge SCMP.

Den kinesiske sida ble begrenset av mangel på tilgang til avanserte satellitter for å spore hangarskipsgruppa i sanntid og et begrenset antall missiler.

Tilgang til satellittene vil være avgjørende for å skyte opp langdistanse anti-skip ballistiske missiler mot et amerikansk fartøy, forklarte Sadler til DCNF. Å deaktivere rekognoseringselementer vil gå langt for å forsvare hangarskipsgruppa, la han til.

Han advarte om at de beskrevne angrepene ennå ikke er demonstrert mot et bevegelig marinemål.

Samtidig er det kinesiske krigsspillet ikke alene om å gi prognoser om massive amerikanske tap. Et krigsspill i januar utført av Center for Strategic and International Studies, som er regnet som den fremste tenketanken til USAs militærapparat, fant ut at U.S. kunne miste «nesten alle» store overflateskip – som hangarskip og destroyere – som er utplassert til det vestlige Stillehavet under et forsøk på å avverge en kinesisk invasjon av Taiwan.

Les: Chinese War Game Simulating Massive Losses For U.S. Aren’t Just Propaganda, Experts Say

Kommentar:

Kina har for lengst gått forbi USA som verdens ledende industri- og handelsnasjon. I kjøpekraftsvektet BNP sier IMF at Kina i 2023 har en økonomi på 33.000 milliarder dollar, mens USA har en økonomi på nesten 27.000 milliarder dollar. Det økonomiske og industrielle fundamentet for USAs hegemoni er allerede fullstendig undergravd. Alle prognoser tilsier at dersom Kina får fortsette å vokse i fred og USA får fortsette å ødelegge seg sjøl slik de er i full gang med, vil det ikke vare lenge før Kinas økonomi er dobbelt så stor som USAs, og da er alt håp ute for noen form for USA-hegemoni. Det USA har igjen er en militær overlegenhet – så lenge den varer.

Her er en prognose fra britiske Standard Chartered (GDP PPP):

Det hører til sjeldenhetene i historien at en stormakt har erstattet en annen uten at det har kommet til krig mellom dem.

Forrige artikkelVindkraft – en grønn boble eller et svart hull?
Neste artikkelInnsidehistorien om forbindelsen Russland-Iran-India
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.