Hva Kina egentlig spiller på i Ukraina

0

Beijing er fullstendig klar over at NATOs stedfortrederkrig mot Russland i Ukraina er den uadskillelige tvillingen til USAs krig mot deres belte- og veiinitiativ.

Av Pepe Escobar.

Se for deg at president Xi Jinping mønstrer ufortynnet taoistisk tålmodighet for å lide seg gjennom en telefonsamtale med den krigshissende skuespilleren i en svett T-skjorte i Kiev mens han forsøker å lære ham noen få fakta om livet – toppet med løftet om å sende en kinesisk delegasjon på høyt nivå til Ukraina for å diskutere «fred».

Det er mye mer ved dette enn det som møter det kresne blikket. Virkeligheten er spunnet-til-døde i mediene i omtalen av denne «diplomatiske seieren».

Spørsmålet er uunngåelig: hva er vitsen med denne telefonsamtalen? Veldig enkelt: bare forretninger.

Ledelsen i Beijing er fullt klar over at NATOs proxy-krig mot Russland i Ukraina er den uadskillelige tvillingen til USAs krig mot silkeveibeltet (Belt and Road Initiative – BRI).

Inntil nylig, og siden 2019, var Beijing den beste handelspartneren for Kiev (14,4 % av importen, 15,3 % av eksporten). Kina eksporterte i hovedsak maskiner, utstyr, biler og kjemiske produkter, samtidig som landet importerte matvarer, metaller og også noe maskineri.

Svært få i Vesten vet at Ukraina ble med i BRI helt tilbake i 2014, og et BRI handels- og investeringssenter har vært i drift i Kiev siden 2018. BRI-prosjekter inkluderer en plan fra 2017 for å bygge den fjerde linja i Kievs metrosystem samt 4G installert av Huawei. Alt har stoppet siden 2022.

Noble Agri, et datterselskap av COFCO (China National Cereals, Oils and Foodstuffs Corporation), investerte i et solsikkefrøbehandlingskompleks i Mariupol og den nylig bygde kornhavnen i Mykolaiv. Det neste trinnet vil nødvendigvis inneholde samarbeid mellom Donbass-myndighetene og kineserne når det gjelder å gjenoppbygge deres eiendeler som har blitt skadet under krigen.

Beijing prøvde også å bli sterkt involvert i forsvarssektoren i Ukraina og til og med kjøpe Motor Sich, noe som ble blokkert av Kiev.

Se etter neon

Så det vi har i Ukraina, fra kinesisk synspunkt, er en handels-/investeringscocktail av BRI, jernbaner, militære forsyninger, 4G og byggejobber. Og så nøkkelvektoren: neon.

Omtrent halvparten av neon som brukes i produksjon av halvledere ble levert, inntil nylig, av to ukrainske selskaper, Ingas i Mariupol, og Cryoin, i Odessa. Det har ikke skjedd noe siden starten av den spesielle militære operasjonen (SMO). Det påvirker direkte den kinesiske produksjonen av halvledere. Vi kan gå ut fra at Hegemonen (USA, o.a.) ikke akkurat mister nattesøvnen på grunn av denne vanskeligheten.

Ukraina representerer en verdi for Kina som et BRI-veikryss. Krigen avbryter ikke bare virksomheten, men i det store bildet skader den også en av handels- og tilkoblingskorridorene som forbinder Vest-Kina med Øst-Europa. BRI påvirker alle viktige beslutninger i Beijing – ettersom det er det overordnede konseptet for kinesisk utenrikspolitikk langt inn på midten av dette århundret.

Og det forklarer Xis telefonsamtale, som avslører ethvert NATOstan-tull om at Kina til slutt tar hensyn til den krigshissende skuespilleren.

Like relevant som BRI er det overordnede bilaterale forholdet som dikterer Beijings geopolitikk, nemlig det omfattende strategiske partnerskapet mellom Russland og Kina.

Så la oss gå over til møtet med forsvarsministrene i Shanghai Cooperation Organization (SCO) tidligere denne uka i Delhi.

Nøkkelmøtet i India var mellom den russiske forsvarsministeren Sergei Sjoigu og hans kinesiske kollega Li Shangfu. Li var nylig i Moskva, og ble personlig mottatt av Putin for en spesiell samtale. Denne gangen inviterte han Sjoigu til å besøke Beijing, og det ble raskt akseptert.

Det er unødvendig å legge til at hver enkelt spiller i SCO og utover, inkludert nasjoner som for øyeblikket bare er observatører eller dialogpartnere, så vel som andre som klør etter å bli fullverdige medlemmer, som Saudi-Arabia, fulgte veldig nøye på de kameratslige samtalene mellom Sjoigu og Shangfu.

Når det kommer til de strategisk utrolig viktige sentralasiatiske «-stan-landene», som representerer en gravlegging av Hegemonens ønsketenkning om å bruke dem i et splitt og hersk-opplegg som setter Russland opp mot Kina.

Sjoigu-Shangfu sendte også en subtil melding til SCO-medlemmene India og Pakistan – slutt å krangle, og i tilfelle Delhi, sørg for å sikre innsatsene deres – og til fullverdig medlem (i 2023) Iran og det nære fremtidige medlemmet Saudi-Arabia: her er det, dette det forhandlingsbordet som betyr noe.

Alt det ovennevnte peker også på den økende sammenkoblingen mellom BRI og SCO, begge under Russland-Kina ledelse.

BRICS er i hovedsak en økonomisk klubb – komplett med egen bank, NDB – og fokusert på handel. Det handler mest om myk makt. SCO er fokusert på sikkerhet. Det handler om hard makt. Sammen er dette de to nøkkelorganisasjonene som skal brøyte den multilaterale veien.

Når det gjelder det som blir igjen av Ukraina, kjøpes det allerede opp av vestlige megaspillere som BlackRock, Cargill og Monsanto. Likevel regner ikke Beijing med å bli spilt over sidelinja. Det har skjedd merkeligere ting enn at et framtidig rest-Ukraina ender opp med å bli posisjonert som en fungerende BRI-partner for handel og tilkobling.


Denne artikkelen ble opprinnelig publisert her:

What China Is Really Playing at in Ukraine

Forrige artikkelDen norske overvåkingsstaten vokser mer enn alt annet
Neste artikkelKina foreslår jernbane i Pakistan til 58 milliarder dollar
Pepe Escobar
Pepe Escobar er spaltist i The Cradle, redaktør i Asia Times og en uavhengig geopolitisk analytiker med fokus på Eurasia. Siden midten av 1980-tallet har han bodd og jobbet som utenrikskorrespondent i London, Paris, Milano, Los Angeles, Singapore og Bangkok. Han er forfatter av utallige bøker; hans siste er Raging Twenties.