Flertall i Tyskland for forhandlinger mellom Ukraina og Russland

0
Sahra Wagenknecht taler ved fredsdemonstrasjonen i Berlin.

Ukrainas president Zelensky ønsker å styrke støtten fra Vesten og streber etter raskt NATO-medlemskap. Men flertallet av tyskerne er skeptiske.

Berlin, dpa. – Nesten 15 måneder etter det russiske angrepet på Ukraina ønsker et flertall av tyskerne at Ukraina skal forhandle en fredsløsning med Russland.

En undersøkelse fra meningsmålingsinstituttet YouGov på oppdrag fra det tyske pressebyrået, ba 55 prosent om forhandlinger med sikte på å få slutt på krigen. Bare 28 prosent er imot.

Flertallet av de som svarte avviste også en invitasjon til Ukraina om til å bli med i NATO, slik den ukrainske presidenten Volodymyr Zelensky ba om. 54 prosent er imot og bare 27 prosent er for å gi Ukraina utsikter til medlemskap på dette tidspunktet.

Zelensky vil delta på NATO-toppmøtet i Vilnius i Litauen i juli og håper at veien blir ryddet for at landet hans kan slutte seg til forsvarsalliansen. Verken i Ukraina, heller ikke i Europa eller i NATO ville flertallet av befolkningen forstå det hvis Kiev ikke fikk en «velfortjent invitasjon», sa han i en tale i april.

Meningsmålingen kommer samtidig som Berlin akkurat har kunngjort en massiv våpenpakke til Ukraina, verdt mer enn 2,7 milliarder euro.

Denne nye våpen pakken inkluderer fire tyskproduserte bakkebasert IRIS  T luftforsvar systemer. – noe den tyske hæren ikke har fått selv en gang.  De skal også få 30 Leopard 1 stridsvogner, 20 stridsvogner  til infanteriet, 100 væpnede personellkjøretøyer, 18 selvgående artillerisystemer og 200 rekognoseringsdroner.

Kommentar:

Norge og norsk venstreside er blant de aller mest krigerske i Europa, Både i Tyskland, Italia, Spania og Frankrike er folk mer tilhengere av fredsløsninger enn hva man er i Norge.

I Tyskland er motstanden mot NATOs stedfortrederkrig mot Russland i Ukraina mye sterkere enn i Norge. Motstanden mot krigen er sterkest i arbeiderklassen og svært sterk i de områdene som utgjorde det tidligere Øst-Tyskland.

Ingen land i Vest-Europa har en så krigskåt venstreside som Norge og man må til de baltiske statene, der den fascistiske bevegelsen står sterkt, for å finne en så stor støtte til NATOs stedfortrederkrig i Ukraina som den man finner i Norge.

Forrige artikkelHvordan Nato forførte den europeiske venstresiden
Neste artikkelDe sår plyndringens frø – en tap-tap-situasjon for Ukraina