Britisk politi har anholdt journalisten Kit Klarenberg

0
Britisk grensepoliti / The Grayzone

Britisk kontraterrorpoliti anholdt journalist Kit Klarenberg da han ankom Londons Luton flyplass og utsatte ham for et utvidet avhør om hans politiske synspunkter og rapportering for The Grayzone.

Max Blumenthal.

Så snart journalist Kit Klarenberg hadde landet i hjemlandet Storbritannia 17. mai 2023, arresterte seks anonyme sivilkledde kontraterroroffiserer ham. De eskorterte ham raskt til et bakrom, hvor de grillet ham i over fem timer om rapporteringen hans for denne kanalen (The Grayzone). De spurte også om hans personlige mening om alt fra den nåværende britiske politiske ledelsen til Russlands invasjon av Ukraina.

På et tidspunkt krevde Klarenbergs avhørere å få vite om The Grayzone hadde en spesiell avtale med Russlands føderale sikkerhetsbyrå (FSB) for å publisere hacket materiale.

I løpet av Klarenbergs varetekt beslagla politiet journalistens elektroniske enheter og SD-kort, tok fingeravtrykk av ham, tok DNA-tester og fotograferte ham intensivt. De truet med å arrestere ham hvis han ikke etterkom.

Klarenbergs avhør ser ut til å være Londons måte å gjengjelde for journalistens storfilmer som avslører store britiske og amerikanske etterretningsintriger. Bare i løpet av det siste året avslørte Klarenberg hvordan en kabal av Tory-hardlinere for nasjonal sikkerhet brøt den offisielle hemmelighetsloven for å utnytte Brexit og innsette Boris Johnson som statsminister. I oktober 2022 fikk han internasjonale overskrifter med sin avsløring av britiske planer om å bombe Kerch-broen som forbinder Krim med den russiske føderasjonen. Så kom rapporten hans om CIAs rekruttering av to 9/11-kaprere i april, en viral sensasjon som skapte massiv oppmerksomhet i sosiale medier.

Blant Klarenbergs mest konsekvente avsløringer var hans rapport fra juni 2022 som avslørte den britiske journalisten Paul Mason som en britisk sikkerhetsstatssamarbeidspartner som var fast bestemt på å ødelegge The Grayzone og andre medier, akademikere og aktivister som er kritiske til NATOs rolle i Ukraina.

Fordi Klarenbergs rapportering om Mason i stor grad var avhengig av lekkede e-poster, anklaget Mason ham feilaktig for å «bistå en russisk statsstøttet hack-and-leak desinformasjonskampanje». Mason har også rapportert lekkasjen av e-postene hans til britisk politi.

Emma Briant, en selverklært desinformasjonsekspert som deltok i Masons kampanje for å sabotere NATO-kritikere, mobiliserte advokater for å kreve at Klarenberg skulle fjerne alle artiklene som omtaler henne fra internett. Advokatbrevene truet også med kostbare superpåbud  for å forhindre ytterligere rapportering, og utfordret «ektheten» til e-postens innhold.

Opphør-og-avstå-brevene ga i tillegg falske og ærekrenkende anklager mot Klarenberg, inkludert at han personlig var involvert i å hacke e-posten og Twitter-kontoen hennes.

Fikk de falske og åpenbart ondsinnede anklagene fra Paul Mason eller Emma Briant det britiske politiet til å arrestere og etterforske Klarenberg?

Klarenbergs rapporter inneholder verken usannheter eller noe som nærmer seg «desinformasjon», og det er nettopp grunnen til at etterretningstilknyttede figurer som Mason er så frustrerte over deres eksistens. Til tross for Masons og Briants påstander, er det ikke engang harde bevis for at russiske hackere var kilden til lekkasjene.

Mens han rapporterte om lekket materiale, engasjerte Klarenberg seg i den samme journalistiske praksisen som Vestens mest fremtredende arvaviser, fra The New York Times til The Washington Post, er avhengige av for å publisere nyheter selv. Faktisk har Thomas Rid, en selvutnevnt desinformasjonsekspert og professor i strategiske studier ved Johns Hopkins University, uttalt at journalister «ikke bør vike unna» fra å dekke lekkasjene som først ble rapportert av Klarenberg.

Det ser derfor ut til at britiske myndigheter ikke arresterte Klarenberg for noen juridiske lovbrudd, men fordi han rapporterte faktahistorier som avslørte den nasjonale sikkerhetsstatens egne brudd på både nasjonal og internasjonal lov, samt de ondartede utspillene til dens medielakeier.

Avhørt atter antiterror-bestemmelser, grillet om ikke-eksisterende russiske bånd

Journalist Kit Klarenberg ankom Storbritannia 17. mai fra Beograd, Serbia, hvor han bor. Han planla å besøke venner og familie, men først måtte han passere en hinderløype som britisk politi la foran ham.

Så snart flyet hans landet på Luton flyplass, kunngjorde piloten at grensepolitiet var «rett rundt hjørnet», og ba alle passasjerer om å forberede passet sitt. Politiet ventet på Klarenberg nederst i trappen som førte passasjerer fra flyet til asfalten. De førte ham umiddelbart til et bakrom og informerte ham om varetektsfengslingen hans i henhold til plan tre, del fire i 2019 Counter-Terrorism and Border Act.

Seks sivilkledde offiserer omringet Klarenberg og forklarte at han ville bli arrestert hvis han nektet å svare på spørsmålene deres og overlevere sin personlige elektronikk. De nektet å fortelle ham navnene sine og tilbød kalletegn i stedet.

«Jeg hadde ventet noe slikt siden en forespørsel om politiavhør kom i fjor sommer,» sa Klarenberg til The Grayzone, med henvisning til en kommunikasjon han mottok fra en senior britisk detektiv 27. juli 2023. E-posten ba Klarenberg rapportere til en stasjon til bli avhørt om påstander fra en ikke navngitt klager om «lovbrudd under datamisbruksloven.»


Denne artikkelen er en noe forkortet utgave av:

British police detain journalist Kit Klarenberg, interrogate him about The Grayzone


steigan.no har publisert flere artikler av Kit Klarenberg.

Forrige artikkelÅ tro på umulige ting
Neste artikkelKjære Hedda. Ordføreren vår.                       
Max Blumenthal
Max Blumenthal er sjefredaktør for The Grayzone, en prisvinnende journalist og forfatter av flere bøker, inkludert bestselgende republikanske Gomorrah, Goliath, The Fifty One Day War og The Management of Savagery. Han har publisert artikler for en rekke publikasjoner, mange videoreportasjer og flere dokumentarer, inkludert Killing Gaza. Blumenthal grunnla The Grayzone i 2015 for å kaste et journalistisk lys over USAs tilstand av evig krig og dens farlige hjemlige konsekvenser.