Brannmaurene i Guantánamo Bay

0
Hambali, som ble arrestert utenfor Bangkok i 2006, har vært varetektsfengslet av USA uten rettssak på Guantánamo siden 2006.

En ufortalt historie i historien om amerikansk tortur.

Seymour Hersh.
Av Seymour Hersh.

Encep Nurjaman, en indoneser kjent under sitt nom de guerre – krigsnavn – Hambali, ble arrestert fem mil nord for Bangkok sommeren 2003 av et felles amerikansk-thailandsk antiterrorteam. Han har vært fange i USA de siste tjue årene, de fleste av dem under tøffe forhold ved Guantánamo Bay. Han var på Bush-administrasjonens «høyverdi» målliste for sine påståtte bånd til Osama bin Laden og hans arbeid med Jemaah Islamiyah, en indonesisk terrorgruppe som USA hevdet han ledet. Jemaah Islamiyah ble anklaget for å ha utført en rekke terrorbombinger, inkludert eksplosjoner som drepte to hundre ofre på Bali i 2002. Hambalis arrestasjon ble raskt offentliggjort, og han ble i løpet av dager, i hemmelighet, fraktet på et chartret fly operert av Central Intelligence Agency til Bagram flybase i Afghanistan. For mer enn femten år siden rapporterte og skrev jeg en historie om Hambalis fengsling og tortur, men av forskjellige grunner ble historien aldri publisert.

President George W. Bush berømmet arrestasjonen i en tale tre dager etter at den fant sted. Han kalte Hambali «en av verdens mest dødelige terrorister» og sa: «Han er ikke lenger et problem for de av oss som elsker frihet.» Noen uker senere ble det rapportert at USA hadde gitt 10 millioner dollar til de thailandske sikkerhetsstyrkene; midlene skulle deles mellom de ansvarlige for Hambalis fangst. Tre av Hambalis påståtte medskyldige i et av bombeangrepene ble dømt til døden og en fjerde, som ba om unnskyldning og uttrykte anger – han hevdet også at Hambali ikke hadde noen forhåndskunnskap om bombeangrepene – sitter fortsatt i fengsel.

I talen sin hevdet Bush også at Hambali var en «nær medarbeider» av Khalid Sheik Mohammed, kjent som KSM, ble arrestert av amerikanerne tidlig i krigen mot terror. KSM, som fortsatt er internert i Guantánamo, skal ha avslørt at Hambali møtte Osama bin Laden og var Al Qaidas pekepinn for forskning på biologiske våpen. Den amerikanske pressen ble fortalt at sommeren 2001 underviste Hambali i det vesentlige av biologisk krigføring ved en Al Qaida-treningsleir nær Kandahar i Afghanistan.

Lekkasjene fortsatte å komme. Hambali skal ha tilstått det han visste om Al Qaidas verdensomspennende operasjoner og sin involvering i terrorangrep i Sørøst-Asia. Den 9. oktober 2003 rapporterte CBS news, med henvisning til sammendrag av amerikanske avhør, at Hambali «implementerte planer» som involverte «biologiske våpen, mest sannsynlig miltbrann». Nettverket sa at han sannsynligvis prøvde å åpne et biologisk våpenanlegg med støtte fra Al Qaida.

I desember rapporterte Chicago Tribune, med henvisning til amerikanske etterretningstjenestemenn, at Hambali «begynte å samarbeide nesten umiddelbart, noe som gjorde dem i stand til å hindre planlagte angrep i regionen og bryte opp terrorceller. I løpet av noen få uker begynte Hambali angivelig å snakke om Al Qaidas innsats for å utvikle kjemiske og biologiske våpen. . . . En grunn til at amerikanske tjenestemenn tar anklagene så alvorlig er at Hambalis samarbeid har vært så sterkt.»

Hambali ankom Guantánamo 4. september 2006, etter tre år og femten dager med internering på CIAs black sites -hemmelige fengsler-. Jeg fikk vite at avhørstaktikken han ble utsatt for der hadde blitt et spørsmål om bitter kontrovers blant CIA-offiserer. Det tok måneder med rapportering før jeg fikk vite omrisset av en historie som ble sirkulert på de høyeste nivåene av byrået om de ekstreme tingene en agent i feltet kunne ha gjort på egen hånd mot Hambali. Handlingene hans var gjenstand for en byråundersøkelse som ikke kom noen vei.

Den aktuelle offiseren – la oss kalle ham Bob – var en favoritt blant byråets ledelse, som overså klager på at han var en «cowboy» som gjorde ting på sin egen måte – det vil si utenom bøkene. Da Bobs rulleblad ble renset for feil, ble han utnevnt til stasjonssjef for en av de mest sensitive post-9/11-utpostene i utlandet.

På et tidspunkt etter denne krisen innkalte byrået til et helgesamling for en gruppe håndplukkede unge offiserer som ble sett på som fremtidige ledere. Det ble holdt på Farmen, som byråets treningssenter for hemmelige offiserer i det østlige Virginia er kjent. Senioroffiserer, inkludert Bob, ble bedt om å forlate oppdragene sine i Washington og rundt om i verden i noen dager for å dele sine erfaringer med de som kunne bli byråets fremtidige lederskap.

En ettermiddag ble Bob med en gruppe av kollegene sine til baren for seniormedarbeidere inne i Farm’s Student Recreational Building – Farmstudentenes rekreasjonsbygning, eller SRB. Det er kjent blant etterretningsoffiserer som et av de få stedene i verden hvor de kan diskutere klassifisert informasjon fritt. (Selv de ansatte der har sikkerhetsklareringer.) Det uformelle mottoet til SRB er: «Det hele blir her.» Over dollarlitere Guinness beskrev Bob hvordan han hadde ødelagt Hambali.

En av de erfarne hemmelige offiserene til stede den ettermiddagen, som hadde tjenestegjort i Midtøsten i løpet av en lang karriere, oppsøkte meg etter at han ble pensjonist, og fortalte så mye han kunne huske om Bobs beretning. Han husket at Bob sa til kollegene sine: «‘Vi må gjøre det. Han er Al Qaidas biologiske krigføringsmann.» Dette var klassikeren: «Vi har fyren som forberedte «The Ultimate» – mannen som holder George Bush og Dick Cheney våkne om natten.» De kommer til å gjøre denne fyren vondt som ingen før har gjort det. Og hvis han begynner å besvime, har du leger til å bringe ham tilbake. De fikk instruksjoner fra sine overordnede om at hvis de drepte ham, skulle de brenne kroppen hans til aske – så ingen vil noen gang få vite det. I tilfelle av Hambalis død, ble Bob fortalt: ‘Det vil ikke finnes noen bevis.’ Ordrene var: ‘Hvis du går for langt og legene ikke kan ta ham tilbake, ta ham og brenn ham. Sleng ham i et bål, og puff—ingenting igjen.’ De holdt på og holdt på med Hambali. Men han var tøff og motstandsdyktig mot tortur.»

På det tidspunktet, fortalte den hemmelige veteranoffiseren meg, fortalte Bob til kollegene sine at de hadde «satt en sekk over hodet hans og fylt den med ildmaur og sett ham bli til en grønnsak.» I løpet av minutter begynte den «klynkende og småsurrende» fangen å snakke, og maurene ble fjernet. Ildmaur biter og sprayer ikke, som andre i slekten deres, men biter i stedet og injiserer et giftig enzym i ofrene sine som forårsaker en stikkende smerte som ligner på en brannskade. Stikkene kan være dødelige.

I sine første møter med meg, siterte ikke den hemmelige veteranen Bob ved navn, men da jeg fikk navnet hans fra en annen CIA-offiser, bestred han det ikke. Veteranoffiseren fortalte meg at han anså Bobs handlinger for å være «i fullstendig brudd på verdiene som dette landet ble grunnlagt på.» Han sa: «Det var ikke et snev av anger da han fortalte oss om det. Han sa det så saklig. Jeg vet at vi satt rundt i baren på Farmen, der alle Ops-gutta – gorillaene – kommer sammen og slår seg på brystet, men han trengte ikke å skryte av det. Vie det i det minste litt anger.»

Den hemmelige veteranen fortalte meg at han ikke konfronterte Bob den dagen, men til slutt henvendte han seg til andre offiserer i operasjonsdirektoratet og fortalte dem om samtalen på Farmen. En leder på mellomnivå, sa han, trakk på skuldrene som «et av krigens nødvendige onder». Offiseren fortalte meg at han «aldri ville ha forventet denne reaksjonen fra noen jeg betraktet som svært human og etisk». Andre CIA-kolleger hadde hørt den samme historien og uttrykte avsky for at slike handlinger kunne skje, selv under avhør av en kjent terrorist.

Målet mitt som reporter var å beskytte veteranoffiseren ved å finne andre i byrået som ville bekrefte historien og også erkjenne at ingen seriøs etterforskning hadde blitt utført. De fleste av de jeg intervjuet avfeide brannmaurhistorien som et rykte som ikke var verdt å publisere. Men jeg fikk vite at CIAs generalinspektør hadde utført en offisiell undersøkelse og konkludert med at ingenting skjedde.

Den påståtte planen om å kremere mistenkte som døde i avhør er fortsatt, for meg, et av de mest urovekkende aspektene ved Hambali-historien. Islam forbyr brenning av lik og krever at liket begraves av muslimer innen tre dager etter døden. En myndighetskonsulent jeg snakket med erkjente at det var en forståelse av hva vi skulle gjøre «hvis vi går for langt» i et avhør – nemlig at kropper skulle brennes for å unngå en disinternering som kan føre til bevis på tortur – men oppfordret meg til å ikke publisere et ord om det. En pensjonert CIA-offiser sa at denne meldingen ble forsterket år senere etter at Manadel al-Jamadi, en fange ved Abu Ghraib-fengselet nær Bagdad, ble slått i hjel av CIA-operatører og amerikansk militærpersonell. Fangens forslåtte kropp, pakket i is, ble et av de ikoniske bildene av Abu Ghraib-skandalen. Under en påfølgende etterforskning av dødsfallet uttalte en militær etterretningsoffiser som var på stedet at CIA-avhøreren sa til det mishandlede offeret: «Jeg skal grille deg hvis du ikke gir meg informasjonen.»

Før han gikk av med pensjon, bestemte den hemmelige offiseren som i utgangspunktet fortalte meg om misbruket av brannmauren seg for å lære alt han kunne om Hanbali-avhørene fra offisielle dokumenter. Det hadde lenge vært rapportert at Hambali var involvert i Al Qaidas biologiske våpenutvikling. De høyt klassifiserte filsammendragene han leste, fortalte betjenten, viste ingenting av det slaget.

De gjorde det klart at mens Hambali «hadde vært over alt» – kanskje som en bærer av midler for terroraktivitet i Sørøst-Asia – var det «ingenting som tydet» på et betydelig biologisk krigføringsprogram for Al Qaida. «Tror jeg at fyren ville ha gjort det hvis han hadde agentene og en avlingsstøver? Ja, sa han. Men «det var ingen laboratorier og ingen avanserte planer.»

Min forskning på Hambali og min skepsis til hans påståtte bånd til biologisk krigføring ble den gang styrket av en omfattende gjennomgang av slik aktivitet av Milton Leitenberg, en ekspert på masseødeleggelsesvåpen ved University of Maryland, gjengitt i et militærtidsskrift. Leitenberg skrev at Bush-administrasjonen konsekvent overvurderte de tilgjengelige bevisene for Al Qaidas biologiske krigføringsevner og ambisjoner: «Al Qaida forsket litt på bruken av patogener som våpen, men ble tvunget til å flytte det programmet ut av Afghanistan etter 9/11 og mislyktes. På samme måte mislyktes et forsøk på å få tilgang til bevæpnet miltbrann.»

Da jeg var klar til å publisere historien, hadde senioroffiseren som først snakket med meg trukket seg tilbake, eller gjort det klart at han hadde tenkt å gjøre det, ikke bare på grunn av hans sjokk over bruken av insekter som tortur, men det faktum at ingen av byråets høyeste tjenestemenn – de som jobber sammen med ham i toppetasjen der CIA-direktøren og hans stab har kontorer – støttet klagen hans. Hovedkilden min var ikke lenger i faresonen, men de tidligere kollegene som i påfølgende samtaler med meg bekreftet sin bekymring over bruken av brannmaur og delte sin forferdelse over å ikke få mer enn en symbolsk undersøkelse av problemet, kunne komme til å lide. Så jeg valgte å ikke insistere på å publisere historien.

Noen år senere ga Obama-administrasjonen ut et juridisk memorandum utarbeidet etter 9/11 av Bush Justice Department – en av mange avgjørelser som omdefinerte betydningen av ordet tortur. Dokumentet ble formulert i hemmelighet sommeren 2002 og ga CIA rett til å plassere mistenkte terrorister «i en trang boks med et insekt. Du vil gjerne plassere [en mistenkt] i en trang boks med et insekt. Du har informert [Justisdepartementet] om at han ser ut til å ha frykt for insekter. Spesielt vil du fortelle [den mistenkte] at du har til hensikt å plassere et stikkende insekt i kassen sammen med ham. Du vil imidlertid plassere et ufarlig insekt i esken. Du har muntlig informert oss om at du faktisk ville legge et ufarlig insekt som en larve i boksen med ham.»

I et eget memorandum som også ble deklassifisert på den tiden, bekreftet en advokat fra justisdepartementet at CIA hadde erklært at de aldri brukte teknikken.

James R. Hodes, Hambalis ledende advokat, har tidligere klaget til pressen over manglende oppdagelse og rettferdig prosess i det amerikanske militærets sak mot hans klient. Han fortalte meg, etter at jeg delte maurhistorien med ham i en telefonsamtale, at «folk burde vite akkurat hva i helvete som foregår her nede. Sannheten er at det ikke er noen tilsyn, ingen, fra noe amerikansk utøvende, lovgivende eller rettslig organ på dette tidspunktet i Guantánamo.» Forsvarsdepartementets påtalemyndigheter i saken har bedt om at Hambalis rettssak skal begynne i mars 2025, tjueto år etter arrestasjonen.


Denne artikkelen ble først publisert på Seymour Hersh’ Substack:

THE FIRE ANTS OF GUANTÁNAMO BAY

Oversatt til norsk for steigan.no av Kari Angelique Jaquesson.

Forrige artikkelNynazistisk milits brukte amerikanske pansrede kjøretøy i angrep på Russlands Belgorod-region
Neste artikkelUkrainakrigens betydning for den nye verdensordenen