USA støttet et mislykket ukrainsk angrep på atomkraftverket Zaporizhzhia

0

Ukrainske soldater forsøkte å krysse elven Dnepr i båter.

Av Dave DeCamp, 9. april 2023

Dave DeCamp.

Times of London publiserte fredag en rapport som beskriver et mislykket ukrainsk angrep på det russiskkontrollerte Zaporizhzhia kjernekraftverk (ZNPP), som fant sted i oktober 2022.

Rundt 600 ukrainske spesialsoldater startet angrepet fra den nordlige bredden av elven Dnepr og forsøkte å krysse vannet for å nå ZNPP. Da angrepet ble innledet, traff HIMARS-raketter fra USA russiske stillinger på sørbredden av elva nær kraftverket.

På spørsmål fra The Times om USA hadde gitt målrettingsdata for HIMARS før raidet, sa en Pentagon-kilde at USA ga «tidssensitiv» etterretning til ukrainske spesialstyrker. «Vi deler informasjon med dem, men de er ansvarlige for valg, prioritering og endelige beslutninger for å engasjere trusler,» sa kilden.

Det farlige angrepet på ZNPP, som er Europas største kraftverk, mislyktes da hoveddelen av de ukrainske soldatene ikke kunne krysse elva på grunn av russisk ild. En liten gruppe soldater kom seg over og deltok i en timelang skuddveksling i utkanten av Enerhodar, byen der anlegget ligger.

Raidet fant sted 19. oktober, og russiske medier på den tiden siterte russiske militære tjenestemenn som sa at et angrep på ZNPP var forpurret. Generalløytnant Igor Konasjenkov, en talsmann for det russiske forsvarsdepartementet, sa at angrepet involverte «37 fartøy med ukrainske tropper for å landsette angrepsstyrken, inkludert 12 tunge og 25 lette fartøy».

Russland anklaget Ukraina for å forsøke andre lignende angrep på ZNPP. I september 2022 sa russiske tjenestemenn at rundt 250 ukrainske soldater forsøkte å lande nær anlegget, men det ble forpurret. På den tiden var inspektører fra Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) stasjonert ved ZNPP.

Russiske styrker tok ZNPP i de første dagene av Russlands invasjon og har kontrollert det siden mars 2022. Rafael Grossi, sjefen for IAEA, besøkte anlegget i forrige uke og advarte mot angrep på atomanlegg.

«Det er veldig, veldig viktig at vi er enige om det grunnleggende prinsippet om at et atomkraftverk ikke skal angripes under noen omstendigheter», sier han. «Det skal på samme måte, heller ikke brukes til å angripe andre. En atomulykke med radiologiske konsekvenser vil ikke spare noen.»


Denne artikkelen ble først publisert av Anti-War:

The US Supported a Failed Ukrainian Attack on the Zaporizhzhia Nuclear Power Plant

Oversatt for Steigan.no av Espen B. Øyulvstad.

Dave DeCamp er nyhetsredaktør i Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave. Se alle innlegg av Dave DeCamp

Forrige artikkelKrigsdagbok del 52 – 7. til 10. mars 2023
Neste artikkelStorm om havvind i Rødt
Dave DeCamp
Dave DeCamp er nyhetsredaktør for Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave.