Sveits trekker tilbake alle anbefalinger om covid-vaksinasjon

0

Sveits stopper Covid-vaksinasjonene: alle vaksinasjonsanbefalinger er trukket tilbake, leger kan kun administrere de kontroversielle vaksinene i enkelttilfeller under visse betingelser – men bærer da risikoen for ansvar for vaksinasjonsskader. Dette skriver den tyskspråklige nettavisa Rapport24.

Oppslaget er bygd på de nye anbefalingene fra Das Bundesamt für Gesundheit (BAG) og Eidgenössische Kommission für Impffragen (EKIF) i Sveits der det heter:

FOPH og EKIF vil i prinsippet ikke formulere en anbefaling om vaksinasjon mot Covid-19 våren/sommeren 2023 på grunn av forventet lav virussirkulasjon og høy immunitet i befolkningen.

Vaksinasjon er kun mulig i enkelttilfeller – nemlig:

Vaksinasjon er mulig for personer som er spesielt utsatt (BGP) ≥ 16 år dersom behandlende lege vurderer det som medisinsk indisert i den respektive epidemiologiske situasjon i det enkelte tilfelle, det må forventes en midlertidig økt beskyttelse mot alvorlig sykdom og siste vaksinasjonsdose for minst 6 måneder siden.

Det er imidlertid ingen anbefaling om vaksinasjon for risikopasienter her.

Ikke noe positivt risiko-nytte-forhold

Kommentarene om «Uønskede vaksinasjonssymptomer» (UIE) er også pikante:

Ifølge dagens kunnskap er risikoen for alvorlig UIE med anbefalt vaksinasjon mye lavere enn risikoen for en komplikasjon fra Covid-19, som vaksinasjonen beskytter mot. Fordelen med vaksinasjonen gitt i henhold til anbefalingen oppveier derfor de mulige risikoene.

Når det gjelder den gyldige ikke-anbefalingen, betyr dette i hovedsak at det ikke lenger er et positivt nytte-risikoforhold for noen covid-vaksinasjon.

Ansvar: ikke den føderale regjeringen, ansvaret ligger på legene

De nye anbefalingene har også konsekvenser for ansvar. Dette er hva BAG-dokumentet om Covid-vaksinasjonsstrategien (status: 29. november 2022) sier:

Erstatning fra den føderale regjeringen til skadde personer for vaksinasjonsskade kan kun vurderes for vaksinasjoner hvis de ble offisielt anbefalt eller bestilt (se Art. 64 EpG).

Den som vaksinerer – det vil generelt si legen – kan holdes ansvarlig dersom han har brutt omsorgsplikten. Det påpekes i denne sammenheng at det gjelder samme regler for pasientinformasjon for Covid-vaksinasjonen som for alle andre vaksinasjoner.

Faktum er imidlertid at svært få leger sannsynligvis har informert sine pasienter riktig om alle risikoer og bivirkninger og den begrensede effektiviteten av Covid-vaksinasjonene. Off-label bruk av vaksiner (ikke uvanlig for Covid-vaksinasjoner, for eksempel de bivalente mRNA-vaksinene i Sveits er ikke godkjent som første vaksinasjon, ikke som en booster for personer under 18 år og ikke som en femte vaksinasjon). For leger blir begrunnelsen for vaksinasjoner vanskeligere på grunn av de endrede anbefalingene, ifølge et BAG-dokument om ansvarsspørsmål:

Hvis legen som behandler deg baserer sitt valg eller resept på vaksinasjonsanbefalingene fra BAG, kan han/hun bevise at han/hun har fulgt de anerkjente reglene for medisinsk og farmasøytisk vitenskap og derfor har overholdt omsorgsplikten iht. lov om legemidler.

«Weltwoche» rapporterer at fra nå av må legene være ansvarlige for vaksinasjonen – noe som betyr at deres vilje til å vaksinere sannsynligvis vil avta betydelig.


I steigan.no får du nyheter og analyser som du ikke får i andre medier.

Registrér deg for abonnement i dag:

Forrige artikkelRusslands nye konsept for utenriksrelasjoner
Neste artikkel«Amerikanske soldater bør forlate Tyskland og ta med seg atomvåpnene»