Stoltenberg sier at Ukraina må vinne krigen for å bli NATO-medlem

0

Han sier også at NATO vil jobbe med å gjøre Ukraina mer som resten av alliansen på lengre sikt.

Av Dave DeCamp, Anti-War.

Dave DeCamp.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg sa 5. april 2023 at for at Ukraina skal bli et NATO-medlem, må landet seire i sin krig mot Russland og bli mer «interoperabelt» med den vestlige militæralliansen.

«NATOs posisjon er at Ukraina vil bli medlem av alliansen, og den posisjonen har ikke endret seg. Men vi vet at det er minst to ting dere må ta tak i for å gjøre det mulig. Den ene er at vi må sikre at Ukraina seirer som en suveren, uavhengig nasjon, sa Stoltenberg til journalister i Brussel.

«Den andre tingen vi må ta tak i er at når denne krigen slutter og Ukraina vinner, så må vi selvfølgelig sikre at vi har det høyeste nivået av interoperabilitet, at Ukraina er i stand til å bevege seg fra sovjettidens standarder, doktriner, måter å betjene sine væpnede styrker på, la han til.

Stoltenberg sa at overgangen bort fra sovjetiske standarder allerede har begynt ettersom Ukraina har blitt oversvømmet med vestlig militærutstyr og har mottatt trening fra USA og andre NATO-land. Stoltenberg sa at overgangen vil være en langsiktig prosess.

«Dette programmet er mer langsiktig. Det handler om, som dere vet, å bygge institusjonene, hjelpe til med overgangen, interoperabiliteten, standardene, doktrinene – alle disse tingene vi må ha på plass, også for å bevege oss mot medlemskap,» sa han.

Et av Russlands president Vladimir Putins hovedmotiver for å invadere Ukraina var dets potensielle NATO-medlemskap og samarbeid med alliansen etter det USA-støttede kuppet i 2014 som avsatte Viktor Janukovitsj. Før invasjonen søkte Putin en garanti fra USA om at Ukraina aldri ville bli med i NATO, men Biden-administrasjonen nektet gjøre det.

Samtidig ville ikke USA og NATO gi Ukraina noen konkret tidsplan for når det kan bli medlem. «Jeg ba dem personlig om å si direkte at vi kommer til å akseptere dere i NATO om et år eller to eller fem, bare si det direkte og tydelig, eller bare si nei,» sa Zelensky i mars 2022. «Og svaret var veldig klart, dere kommer ikke til å være et NATO-medlem, men offentlig vil dørene forbli åpne.»

Ukrainas nøytralitet var Russlands hovedkrav under fredssamtalene som ble holdt helt i begynnelsen av krigen. Kreml sa nylig at de nå mener at målene kun kan nås med militære midler. Stoltenbergs holdning til Ukrainas medlemskap og NATOs langsiktige planer for landet befester sannsynligvis dette synet i Moskva.


Denne artikkelen ble først publisert av Anti-War.

Stoltenberg Says Ukraine Must Win the War to Become a NATO Member

Forrige artikkelAvdollariseringen har begynt
Neste artikkelIsrael bomber Gaza, Syria og Sør-Libanon – hvor er fordømmelsene og sanksjonene?
Dave DeCamp er nyhetsredaktør for Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave.