Project Icebreaker skal bane veien til den totale kontrollen av pengesystemet

0
Fra rapporten Project Icebreaker

Mange har tenkt at sentralbankene kommer til å lage en sentralbankvaluta – for eksempel en FED COIN, men det er ikke dette som skjer, skriver en leser til oss. «Det som skjer er at bankkontosystemet bare overføres til EN sentral node, The ICEBREAKER. Alle får en konto som er inne i The ICEBREAKER i stedet for hos en lokal bank – og snipp snapp snute – er alle dine penger statskontrollert, programmerbare og fullt ut overvåket.» Vi har sett på hva Project Icebreaker er. Det er presentert av Bank of International Settlements (BIS). Vi siterer fra dokumentet fra BIS:

Project Icebreaker avslutter eksperimentet for en ny arkitektur for grenseoverskridende detaljhandel CBDC

The Bank for International Settlements (BIS) og sentralbankene i Israel, Norge og Sverige har avsluttet Project Icebreaker, som studerte de potensielle fordelene og utfordringene ved å bruke digitale sentralbankvalutaer (CBDC) i internasjonale betalinger. 

Et samarbeid mellom BIS Innovation Hub Nordic Centre, Bank of Israel, Norges Bank og Sveriges Riksbank, testet prosjektet den tekniske gjennomførbarheten av å gjennomføre transaksjoner på tvers av landegrenser og på tvers av valuta mellom forskjellige eksperimentelle detaljhandels-CBDC-systemer.

Som beskrevet i rapporten, går Project Icebreaker ut på å utforske en spesifikk måte å sammenkoble innenlandske systemer (en såkalt hub-and-spoke-løsning). En grenseoverskridende transaksjon er delt opp i to innenlandske betalinger, tilrettelagt av en valutatilbyder som er aktiv i begge innenlandske systemer. Derfor trenger detaljhandels-CBDC aldri å forlate sine egne systemer. 

For sentralbanker som vurderer implementering av detaljhandels-CBDC, gir resultatet av Project Icebreaker en dypere forståelse av teknologiene som kan brukes og de tekniske og politiske valgene som er tilgjengelige. Prosjektet forutsetter minimale tekniske krav for å kunne integrere innenlandske systemer som kjører på forskjellige teknologier (som tilfellet var med proofs-of-concept brukt av de tre sentralbankene), og dermed fremme skalerbarhet, interoperabilitet og enkelhet.

Rapporten fra prosjektet finnes her:

Project Icebreaker: breaking new paths in cross-border retail CBDC payments

Prosjektlederen for Project Icebreaker oppsummerer slik:

Project Icebreaker er unikt i sitt forslag. Det tillater først sentralbanker å ha nesten full autonomi i utformingen av en innenlandsk detaljhandels-CBDC. Deretter gir den en modell for den samme CBDC som skal brukes til internasjonale betalinger. 

Cecilia Skingsley, leder av BIS Innovation Hub

Og vår observante leser konkluderer:

«Nå kan vi se at dette prosjektet, alles bankkontoer kontrollert av staten, rulles ut. I neste omgang vil det kobles til sosial kreditt, politisk overbevisning, kjønn, alder osv.»

Forrige artikkelLekket dokument: USA forventer ikke fredssamtaler mellom Russland og Ukraina i 2023
Neste artikkelStrategisk partnerskap mellom Kina og Brasil