Lekket dokument: USA forventer ikke fredssamtaler mellom Russland og Ukraina i 2023

0

USA har frarådet fredssamtaler gjennom hele krigen

Av Dave DeCamp, Anti-War, 12. april 2023

Dave DeCamp.

En vurdering fra Defense Intelligence Agency (DIA) som har blitt lekket på nettet, sier at USA forventer at krigen i Ukraina vil fortsette inn i 2024, uten noen fredssamtaler mellom de stridende partene, rapporterte The Washington Post onsdag.

«Forhandlinger for å avslutte konflikten er usannsynlig i løpet av 2023 i alle vurderte scenarier», heter det i DIA-analysen. Dokumentet sier at selv om Ukraina gjenvinner en «betydelig» mengde territorium fra Russland og «uholdbare tap på russiske styrker», vil det ikke føre til fredssamtaler.

En annen lekkasje som også ble rapportert av WP, sier at USA mener det er usannsynlig at Ukraina vil gjenvinne noe betydelig territorium i sin forventede motoffensiv, en sterk kontrast til hva Biden-administrasjonen har sagt offentlig. Begge dokumentene, sa WP, kunne styrke argumentet om at USA burde presse på for forhandlinger.

Spurt om DIA-vurderingen sa en amerikansk embetsrepresentant til WP at det er opp til Ukrainas president Volodymyr Zelensky når de skal snakke med Russland, og demonstrerte Washingtons manglende interesse for å fremme fredssamtaler. Biden-administrasjonen har frarådet fredssamtaler gjennom hele krigen, blant annet nylig ved å avvise ideen om Beijing som megler.

Det hvite hus gikk også eksplisitt ut mot en våpenhvile eller en pause i kampene før Kinas president Xi Jinping reiste til Moskva. Utenriksminister Antony Blinken sa at verden «ikke bør la seg lure» av noen kinesiske rop om fred.

DIA-vurderingen sier at det «mest sannsynlige scenariet» i Ukraina er at begge sider bare gjør «marginale» gevinster på slagmarken. Den sier at en utmattelseskrig for den ukrainske siden kan øke «kritikken» om hvordan kampen mot Russland blir gjennomført, og «gjøre lederendringer mer sannsynlig».

Dokumentet sier at Ukraina også kan svare på en forlenget konflikt ved å prøve å angripe flere mål inne i Russland. Et annet lekket dokument antydet at Zelensky ville bruke langtrekkende amerikanske våpen for å ramme russisk territorium dersom Washington bestemmer seg for å gi dem til Kyiv.


Denne artikkelen ble først publisert av Anti-War:

Leaked Document Says US Doesn’t Expect Russia-Ukraine Peace Talks in 2023

Oversatt for Steigan.no av Espen B. Øyulvstad.


Kommentar: Plantet lekkasje?

Mange har satt spørsmålstegn ved denne lekkasjen. Er det en virkelig lekkasje eller er det en plantet sak som har politiske hensikter?

En av de kritiske stemmene er Moon of Alabama:

More Doubts About The ‘Leaked’ Briefing Slides – Updated

«Dette ser for meg ut som om noen nå stykkevis mater ytterligere «etterretning» til de forskjellige kanalene. Hver av dem har forskjellige historier. Hvis dette er fra en og samme bunke med dokumenter, hvorfor ser det ut til at disse mediene har koordinert hvem som tar på seg hvilken slide?»

Hos Naked Capitalism er Lambert Strether og Yves Smith også i tvil om hva dette er:

Yves og jeg diskuterte denne saka. For oss virker den bemerkelsesverdig «velordnet»; kanskje skrevet, fra ledetråder i tone og struktur, av en annen instans enn «reporteren». Den sentrale karakteren i den altfor stramme fortellingen, «OG», spilleren, er antatt en kristen, en våpenentusiast, og noe som ligner på en kultleder for ei gruppe misfornøyde tenåringer på Discord-serveren der dokumentene ble funnet. Motivet hans med å plassere dokumentene der ser ut til å ha vært å konsolidere sin autoritet og moralske overtak over gruppea. I mellomtida virker «OG» nesten perfekt beregnet for å passe pent inn i det «fascistiske forræder»-hullet i liberale hoder. Jeg lurer på om vi noen gang finner ham? Man kan se «Jakten på OG»-historien vedvare i mange uker, bra jobbet. […] Når det gjelder cui bono, påpeker Yves at åpenbare neste skritt er å vedta den skadelige Restrict Act og utøve autoritet over enda en plattform, Discord.

Og så plutselig blir kilden «funnet»:

New York Times: Leader of Online Group Where Secret Documents Leaked Is Air National Guardsman

Det er nå et fullstendig kaos i Washington, slik Seymour Hersh pekte på i Handel med fienden.

«Det er et totalt sammenbrudd mellom ledelsen i Det hvite hus og etterretningsmiljøet,» sa en etterretningsoffiser til Hersh.

Det får Moon of Alabama til å reise følgende spørsmål:

Hvis det er vondt blod mellom militæret eller etterretningstjenestene og Det hvite hus, kan hele «lekkasjehistorien» ha blitt plantet for å begrense alternativene til Det hvite hus.

Forrige artikkelUSA starter atomkrigsspill
Neste artikkelProject Icebreaker skal bane veien til den totale kontrollen av pengesystemet
Dave DeCamp er nyhetsredaktør for Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave.