Lekkede dokumenter: Ukraina planla angrep på russiske styrker i Syria

0
Russiske soldater i Nordøst-Syria. Sergei Novikov/TASS

Kiev håpet å kunne bruke kurdiske styrker til å føre en proxy-krig mot Moskva i Syria.

Av Kyle Anzalone, Anti-War, 21. april 2023.

Kyle Anzalone.

Kievs militære etterretningsbyrå trodde de kunne utføre angrep på russiske soldater og Wagner-gruppas styrker i Syria for å tvinge Moskva til å omdisponere militære styrker fra Ukraina. Dette skrev Washington Post på grunnlag av dokumenter som ble publisert av Jack Teixeira. Ifølge The Post ble planen aldri realisert da president Volodymyr Zelensky beordret en slutt på planlegginga i desember.

Det ser ut til at ukrainske tjenestemenn deltok i noen diskusjoner med SDF i Syria, en kurdisk milits som er støttet av USA. Dokumentene sa at de kurdiske tjenestemenn ba om opplæring i bruk av droner og luftvern. I tillegg sa kurderne at de ikke ville angripe russiske stillinger i områder holdes av SDF, og ba om at deres rolle i operasjonene ble holdt hemmelig.

Ukraina nektet å svare på spørsmål om dokumentet. En kurdisk tjenestemann hevdet at informasjonen var falsk.

Russiske styrker har vært i Syria siden 2015. President Vladimir Putin beordret sine soldater til å hjelpe den syriske regjeringen ledet av Bashar al-Assad. På det tidspunktet truet både al-Qaida i Syria og ISIS med å angripe Damaskus og eventuelt styrte Syrias regjering. De russiske soldatene hjalp syriske styrker med å snu krigslykken og stanse jihadistgruppenes frammarsj.

Mens Moskva fortsetter militære operasjoner i Syria, forsøker Kreml å avslutte konflikten med diplomatiske midler. Vladimir Putin forsøker å få til en avtale for å normalisere forholdet mellom Syria og Saudi-Arabia. Riyadh har vært en primær støttespiller for anti-Assad-militsene i Syria og Washington har lagt press på Saudi-Arabia for å få dem til å fortsette å isolere Damaskus.

Dokumentene sier at Zelensky var innstilt på å tillate operasjonene, men at han sannsynligvis vil kreve bistand fra USA og Tyrkia. Ankara er antakelig uvillig til å støtte den skjulte proxy-krigføringen, da Tyrkia ser på SDF som en terrororganisasjon, og lenge har protestert mot at Washington bevæpner de syriske kurderne.

I tillegg kunne de planlagte operasjonene få krigen i Syria til å blusse opp igjen. Den tolv år lange krigen har blitt dempet de siste årene ettersom Assad og hans allierte har konsolidert kontrollen over det meste av Syria. USA og SDF okkuperer den østlige tredjedelen av landet. SDF-ledelsen har imidlertid vist vilje til å samarbeide med Moskva. Hvis kurdiske styrker tillater seg å bli en stedfortreder for Kiev, vil Moskva sannsynligvis angripe SDF-posisjoner i det østlige Syria.

Forrige artikkelPST – stat i staten?
Neste artikkelUSA prøver å bekjempe de gode forbindelsene mellom Emiratene og Russland
Kyle Anzalone
Kyle Anzalone er nyhetsredaktør for Libertarian Institute, meningsredaktør for Antiwar.com og medvert for Interessekonflikter sammen med Will Porter og Connor Freeman.