Lekkede dokumenter avslører USAs og NATOs krigsplaner i Ukraina

0

Av Alexander Rubinstein. 7. april 2023.

Alexander Rubinstein.

Hemmeligstemplede Pentagon-dokumenter som inneholder informasjon om USAs og NATOs planer for en ukrainsk offensiv og nøkkeldetaljer om den pågående krigen har lekket ut. Og Biden-administrasjonen krever angivelig at de blir fjernet fra internett. Er det en skjult agenda bak lekkasjen?

New York Times har rapportert om «et betydelig brudd på amerikansk etterretning i forsøket på å hjelpe Ukraina», gjennom lekkasjen av graderte dokumenter som har blitt delt på sosiale medier. Avisens korrespondenter refererte til «høytstående representanter i Biden-administrasjonen», som tilsynelatende tipset nyhetskanalen om historien. Dokumenter som sirkulerer på Telegram, som ligner dem Times refererer til, er gjengitt på slutten av denne artikkelen.

Times skriver: «Militæranalytikere sa at dokumentene ser ut til å ha blitt modifisert i visse deler fra sitt opprinnelige format, der de overdriver amerikanske estimater over ukrainske drepte og undervurderer estimater over russiske drepte tropper. Modifikasjonene kan peke på et forsøk på desinformasjon fra Moskva, sa analytikerne… Analytikerne advarte om at dokumenter utgitt av russiske kilder kunne bli selektivt endret for å presentere Kremls desinformasjon».

Hverken New York Times eller «militæranalytikerne» avisa refererte til, forklarer hvordan dokumentene ble endret, eller hvorfor de ser ut til å være manipulert. Men fordi de lekkede dokumentene har kommet i form av fotografier av trykte dokumenter, i stedet for originale filer, må muligheten for forfalskning eller endring vurderes.

De lekkede dokumentene hevder at Russland har blitt påført et troppetap fra 16.000 til 17.500, mens ukrainske tap utgjør så mange som 71.500, en svimlende differanse som står i strid med det triumferende narrativet projisert av Kiev. De er datert 1.mars 2023, og ser ut til å være en del av en pågående orienteringsinnsats for å analysere krigens fremgang og planlegge en ukrainsk motoffensiv.

Grayzone fikk dokumentene fra en offentlig Telegram-kanal. Selv om de ligner de som er beskrevet av Times, kan vi ikke bekrefte deres autentisitet.

I følge New York Times etterforsker Pentagon lekkasjen mens Det hvite hus «jobber for å få dem slettet». Twitter-eier Elon Musk ser ut til å ha bekreftet presskampanjen, og kommenterte sarkastisk: «Ja, du kan virkelig slette ting fra Internett, det fungerer perfekt og trekker ikke oppmerksomhet til hva du prøvde å skjule i det hele tatt.»

Lekkede dokumenter: Ukrainere drept i kamp overgår russerne i forholdet 4:1

Den kanskje mest bemerkelsesverdige informasjonen i de lekkede dokumentene er relatert til militære dødstall, med ukrainske og russiske tap estimert til omtrent et 4:1-forhold. Ifølge et dokument er 71.500 ukrainske soldater drept i kamp.

Det tallet er nær 100.000 drepte, noe som ble sitert av EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen i en tale i november 2022, før hennes kommentarer ble trukket tilbake. Det ligger også tett opptil uttalelser fra en av topprådgiverne til Ukrainas president Volodymyr Zelensky, Mykhailo Podoljak, som sier til BBC i juni i fjor, at Ukraina mistet mellom 100 og 200 soldater per dag (200 dødsfall per dag i løpet av 370 dager, mellom starten av Russlands militæroperasjon og datoen for dokumentene, ville utgjøre 74.000.)

Andre amerikanske og EU-statlige tjenestemenn har presentert dramatisk annerledes tall som plasserer russiske drepte over det sekssifrete. For eksempel har Norges forsvarssjef kartlagt 100.000 døde ukrainske soldater mot Russlands 180.000, mens generalstabssjef general Milley hevdet at russiske tap er «betydelig godt over 100.000».

En annen viktig detalj i dokumentene gjelder størrelsen på frontlinjene i Donetsk: Russland opprettholder 91 bataljoner i «Donetsk-aksen» med rundt 23.000 totalt personell, mens Ukraina opprettholder åtte brigader og 40 bataljoner, med 10.000 til 20.000 totalt personell.

Dokumentene skisserer også forventninger om våpenleveranser til Ukraina fra USA og andre Nato-land, samt treningsplaner for ukrainske styrker når en våroffensiv nærmer seg. Tidslinjen strekker seg fra januar til april, og beskriver tolv ukrainske brigader under oppbygging og våpnene de har blitt eller vil bli levert. Ni brigader sies å være bevæpnet og trent av USA og NATO-allierte, og seks skal være klare innen utgangen av mars, mens resten skal være i aksjon innen utgangen av april. Brigadene sies å trenge 253 stridsvogner, 381 mekaniserte kjøretøyer, 480 motorkjøretøyer og mer.

Mens dokumentene distribuert på Telegram inneholder viktige detaljer om NATO og ukrainsk militærkapasitet, og fremhever den forbløffende dybden av amerikansk involvering i krigen, reiser publiseringen av dem en rekke spørsmål.

Hvis dokumentene var delvis forfalsket, ble de spredt for å hjelpe Russland med å fremme sine PR-mål, kanskje ved å minimere tapstallene eller blåse opp fiendens? De ville absolutt ikke lure noen i forsvarsdepartementet, siden de åpenbart har originaldokumentene for hånden. Eller kan det være at USA lekket dokumentene med feilaktig etterretning strødd utover innholdet, for å forvirre Russland i forkant av en ukrainsk offensiv?

Det er også muligheten for at de er hundre prosent autentiske. I så fall kan Ukraina og dets vestlige beskyttere ha mer alvorlige problemer enn noen få lekkede dokumenter.


Denne artikkelen ble først publisert av The Grayzone:

Leaked documents expose US-NATO Ukraine war plans

Oversatt for Steigan.no av Espen B. Øyulvstad.


Alexander Rubinstein.

Alex Rubinstein er en uavhengig reporter på Substack. Du kan abonnere for å få gratis artikler fra ham levert til innboksen din her. Hvis du vil støtte journalistikken hans, som aldri blir satt bak en betalingsmur, kan du gi en engangsdonasjon til ham gjennom PayPal her eller opprettholde rapporteringen hans gjennom Patreon her.

Forrige artikkelUSA vil true Europa til å håndheve sanksjonene mot Russland
Neste artikkelUSA ser Finlands NATO-tilslutning som omringing av Russland
Alex Rubinstein er en uavhengig reporter på Substack.