Forandringens vinder blåser gjennom Damaskus

0
Syrian President Bashar Assad visits the United Arab Emirates UAE meets MBZ / Syrianews

Av Steven Sahiounie.

Steven Sahiounie.

Forandringens vinder blåser gjennom Damaskus, da den saudiske utenriksministeren prins Faisal bin Farhan ankom Damaskus i Syria 18. april på sitt første besøk siden utbruddet av konflikten i Syria i 2011.

Syria har lidd en tiår lang regional isolasjon fra USA-NATO-angrepet på Syria for regimeskifte, som brukte Det muslimske brorskapet som fotsoldater. Den arabiske verden har lidd under den vestlige konstruerte «arabiske våren» og er nå i ferd med å gjenvinne uavhengighet og solidaritet blant de som tidligere hadde møttes som brødre i Den arabiske liga. 

Syrias utenriksminister Faisal Mekdad reiste til Tunisia 17. april og møtte sin kollega Nabil Ammar like etter ankomsten.

Tidligere denne måneden beordret den tunisiske presidenten Kais Saied utnevnelsen av en ambassadør til den syriske hovedstaden Damaskus. Det fulgte avgjørelsen fra den syriske regjeringen om å gjenåpne sin ambassade i Tunis og utnevne en ambassadør.  

Tunisia var også gjenstand for et amerikansk-NATO-angrep for regimeskifte som brukte Det muslimske brorskap, inntil den nåværende presidenten har stoppet landet fra å bli kontrollert av radikal islam.

Den syriske utenriksministeren Faisal Mekdad ankom Jeddah 13. april for å møte den saudiske utenriksministeren Farhan. Begge land søker «en politisk løsning på den syriske krisen som bevarer enheten, sikkerheten og stabiliteten i Syria». Dette var det første besøket til Saudi-Arabia av en syrisk utenriksminister siden 2011.

Møte mellom Tyrkia og Syria i Moskva kan resultere i en fredsplan

Samtalene på høyt nivå diskuterte «tilrettelegging for retur av syriske flyktninger til hjemlandet, og sikring av humanitær tilgang til de berørte områdene i Syria».

Den 14. april møttes delegater fra Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Saudi-Arabia, Emiratene, Egypt, Irak og Jordan i Jeddah på Saudi-Arabias anmodning. Diskusjonen dreide seg om Syrias tilbakevending til sin posisjon i Den arabiske liga, som møtes 19. mai i Riyadh. Qatar har ytret motstand mot at Syria skal komme tilbake til ligaen, og det stammer fra Qatars rolle som en amerikansk marionett som brukes til å finansiere terroristene som brukes i Syria.

Saudiarabisk kronprins Mohammed bin Salman (MbS) sjokkerte verden 10. mars med en Saudi-Iran normaliseringsavtale undertegnet i Kina. Gjenoppretting av forholdet til Syria er et naturlig neste steg i prosessen med Vision 2030, initiativet designet av MbS som er basert på fred og velstand for Saudi-Arabia og dets naboer.

Syrias president Assad har besøkt UAE og Oman.

I mars begynte Saudi-Arabia og Syria å diskutere gjenoppretting av diplomatiske forbindelser, bringe Syria tilbake til Den arabiske liga og gi humanitær hjelp til jordskjelvofrene siden 6. februar.

Saudi-Arabia har en lang historie med nære forbindelser med USA, og avhengig av dem for sikkerhet, som er ved traktat.

Men både før og etter tiltredelsen, latterliggjorde og ydmyket president Donald Trump gjentatte ganger kongeriket Saudi-Arabia og dets ledere.

Mens MbS besøkte USA, ringte Trump den saudiske kongen og sa: «Kong, vi beskytter deg. Du er kanskje ikke der på to uker uten oss. Du må betale for militæret ditt; du må betale.»

Tidligere, under Trumps valgkamp for embetet, fortalte han sine tilhengere at lederne i den arabiske gulfen er velstående, og bør «melkes som kyr» for kontanter, og når de ikke lenger trengs, bør de slaktes.

Trump var ikke fornøyd med den halve billionen dollar han tok fra Saudi-Arabia under sitt besøk der: han krevde mer.

Den amerikanske ydmykelsen av Saudi-Arabia, dets konge og hans sønn, MbS, innebærer en klar trussel. Saudi-Arabia har kontrollert verdens oljepris gjennom OPEC, og har tidligere holdt den på en pris som gledet Washington. Men da president Joe Biden besøkte MbS for å be ham om å øke oljeproduksjonen fra OPEC-nivåene, holdt MbS fast ved avgjørelsen sin, og ga seg ikke eller bøyde seg for presset fra Biden. 

Det nåværende geopolitiske skiftet som MbS forkjemper er et resultat av mange faktorer, og ikke tatt lett på. Da Aramco-anlegget ble angrepet og satt ut av produksjon i flere måneder, måtte kongeriket lure på hvorfor den amerikanske sikkerheten og forsvaret sviktet.  

USAs president Barack Obama presset Riyadh til å signere kontrakter verdt 115 milliarder dollar mellom 2011 og 2015, noe som betydde at Saudi-Arabia sto for 10 prosent av det totale salget av amerikanske våpen. Samtidig brukte Obamas angrep på Syria for regimeskifte Saudi-Arabia som finansmann. 

Det amerikanske utenriksdepartementet har gitt uttalelser som fordømmer gjenopprettingen av arabiske forbindelser med Syria. Det amerikanske regimeskifteprosjektet endte i fiasko, og hundretusener døde, skadde og millioner av flyktninger i utlandet. Vietnam, Irak, Afghanistan, Libya og Syria er bare noen av de mislykkede prosjektene tilberedt ved det amerikanske utenriksdepartementet, det noen kaller «Deep State». 

Saudi-Arabia har en ny visjon, som er avhengig av uavhengighet fra utenlandsk innblanding og kontroll. Det er et nytt Midtøsten som dukker opp, og det er ingenting som president George W. Bush og utenriksminister Condoleezza Rice hadde krevd i 2006. 

Copyright © Steven Sahiounie, Global Research, 2023

Chief Editor, Mideast Discourse News

Forrige artikkelVår helsefrihet er på vei ut av folkets hender og inn i storkapitalens grep
Neste artikkelBiden-administrasjonen frykter en mislykket motoffensiv i Ukraina