Wall Street satser 30 milliarder dollar for å redde First Republic Bank

0
Dominoes falling

Bank of America, Citigroup,. JPMorgan Chase, Wells Fargo, Goldman Sachs, Morgan Stanley, BNY-Mellon, PNC Bank, State Street, Truist og U.S. Bank har sammen bestemt seg for å gi et usikret innskudd på 30 milliarder dollar i First Republic, banken som var de facto konkurs. Dette heter det i ei pressemelding fra bankene.

Dette er det som kalles en bail out, man kjøper altså banken ut av knipe. Dette ble ikke gjort med Bear Stearns da den kollapset i 2008.

Men hvorfor gjorde storbankene dette? De er ikke kjent for å være gode samaritaner, så hvorfor ikke bare vente på en konkurs og så kjøpe det som måtte være av verdi i boet for knapper og glansbilder?

I uttalelsen fra bankene sier de at de gjør dette fordi de har «tillit til banksystemet i USA». Det er sagt at du skal ikke spørre en pølsemaker hva han putter i pølsene eller en bankmann om hva bankvesen egentlig er. Det er nok mye i det.

Tillitserklæringa fra Wall Street kan like gjerne leses som at storbankene frykter for tilliten til hele det amerikanske banksystemet, og at dette er et nærmest desperat forsøk på å demonstrere at «alt er i orden, det er ikke noe å se her».

Avisa The Hill antyder en slik tolkning. Vi ser det som et forsøk på å hindre et ras av dominobrikker. Om det vil lykkes, er en helt annen sak.

Forrige artikkelBondebevegelsen gjorde et brakvalg i Nederland
Neste artikkelKan den nye finanskrisa utløse en dollarkollaps?