Den arabiske verden feirer avtalen mellom Iran og Saudi-Arabia

0

Ledere fra hele den arabiske verden hyller avtalen om å gjenopprette diplomatiske bånd mellom Iran og Saudi-Arabia. Denne avtalen ble forhandlet fram ved hjelp av Kina. Sekretær for Irans øverste nasjonale sikkerhetsråd Ali Shamkhani og nasjonal sikkerhetsrådgiver for Saudi-Arabia Musaad bin Mohammed al-Aiban har vært i Beijing siden 6. mars for å føre intensive forhandlinger om tilnærmingen mellom Teheran og Riyadh og fredag ble avtalen signert med Kinas utenriksminister Wang Yi som seremonimester.

Les: Seier til Kina: Iran og Saudi-Arabia gjenopptar diplomatiske forbindelser

«Landene i regionen har én skjebne, og fellesnevnere som gjør det nødvendig for oss å gå sammen for å bygge en modell for velstand og stabilitet som våre folk kan nyte godt av», tvitret Saudi-Arabias utenriksminister, prins Faisal bin Farhan etter kunngjøringa fra Beijing.

«Gjenopprettelsen av normale forhold mellom Iran og Saudi-Arabia skaper store muligheter for de to landene, regionen og den islamske verden,» tvitret Irans utenriksminister Hossein Amir-Abdollahian fredag, og understreket at president Ebrahim Raisis «se øst»-politikk «er på rett kurs.»

Saudi-Arabias nasjonale sikkerhetsrådgiver Musaad bin Mohammed al-Aiban, Ali Shamkhani, Kinas høyeste diplomat Wang Yi og sekretær for Irans øverste nasjonale sikkerhetsråd

Det syriske utenriksdepartementet ønsket avtalen velkommen, og kalte den «et viktig skritt som vil føre til å styrke sikkerheten og stabiliteten i regionen og til samarbeid som vil reflektere positivt på de felles interessene til folkene i de to landene spesielt og folkene i regionen generelt.»

Anwar Gargash, som er diplomatisk rådgiver til Mohammed bin Zayed i De forente arabiske emirater brukte også Twitter for å hylle den nye epoken i Iran-Saudi-forbindelsene, og sa at Abu Dhabi «tror på viktigheten av positiv kommunikasjon og dialog mellom landene i regionen for å konsolidere et godt naboskap.»

Lignende reaksjoner strømmet inn fra Irak, Oman, Qatar, Bahrain, Tyrkia og Egypt, da tjenestemenn fra disse nasjonene alle uttrykte håp om at denne avtalen ville bidra til å lette spenningen i regionen.

«Dette er en vinn-vinn for alle og vil være til fordel for regional og global sikkerhet,» sa Omans utenriksminister Badr Albusaidi. «Vi håper på lengre sikt at det også er potensial for å øke de økonomiske fordelene for alle,» la han til.

Ledere fra Motstandsaksen ønsket også avtalen velkommen. Under en TV-tale på fredag ​​sa Hizbollahs generalsekretær, Hassan Nasrallah, at dette var «en viktig utvikling og den kan åpne nye horisonter for regionen og for Libanon».

Sjefsforhandleren for Jemens motstandsbevegelse Ansarallah, Mohammad Abdul Salam, sa at det er behov for diplomatiske bånd mellom land i Vest-Asia. Ansarallah fører krig mot den saudiarabiske militærintervensjonen i Jemen og har støtte fra Iran.

«Regionen trenger gjenopptakelse av normale bånd mellom sine land for at den islamske nasjonen skal gjenvinne sin tapte sikkerhet,» sa han, og understreket at utenlandske aktører «har utnyttet» motsetningene i regionen og brukt dem til å «gi næring til konflikter».

Den palestinske motstandsgruppa Hamas kom også med en uttalelse etter fredagens kunngjøring der de kalte gjenopprettingen av båndene mellom Iran og Saudi-Arabia «et viktig skritt på veien mot å forene [regionens] rekker, øke sikkerheten … og oppnå stabilitet i regionen».

Den palestinske myndigheten (PA) ga en lignende uttalelse, som fremhevet «den positive rollen» til Kina i å bidra til å nå avtalen.

Israel var den eneste nasjonen i Vest-Asia der kunngjøringa skapte alarm.

En høytstående tjenestemann i Benjamin Netanyahus høyreekstreme regjering ga den forrige regjeringa i Israel og USAs president Joe Biden skylden for avtalen mellom Teheran og Riyadh.

Les: Arab world hails Iran-Saudi reconciliation as Israeli leaders trade blame

Saudi deal with Iran worries Israel, shakes up Middle East

I USA var det stor bekymring for avtalen, ikke minst fordi den er forhandlet fram av Kina:

New York Times: China’s Role in Iran-Saudi Arabia Deal Shows Xi’s Global Goals

Forrige artikkelUSAs trusler mot Mexico handler også om litium
Neste artikkelCovid-fortellingen revner – britisk storavis skriver at den tidligere helseministeren bør arresteres