Øvelse «Orion» – fiktiv krig med franske tropper i Frankrike

0
Fra øvelsen Orion 23 i Sør-Frankrike / Foto: Opexnews / Défence National

I slutten av februar 2023 lanserte Frankrike «Orion 23», som er militærøvelser som skal gå over flere måneder og som involverer tusenvis av tropper, marine- og landkjøretøyer, fly og et hangarskip. De felles militære øvelsene hadde vært i arbeid siden 2020, men på grunn av vestmaktenes erfaringer fra Ukraina-krigen, vokste Orion 23 seg større, mer ambisiøs og flerdimensjonal, og den har trukket til seg Frankrikes viktigste allierte. Dette skriver France 24.

Klokken var knapt 05.00 en søndag morgen da den sørfranske byen Frontignan ble oversvømmet av tropper da amfibiske militærfartøyer landet på strendene, og slapp løs hundrevis av soldater og tonnevis med tungt utstyr. 

«Det er definitivt en fransk militærlanding, som er betryggende akkurat nå,» sa en beboer på en tidlig morgentur. «Det skaper en litt merkelig atmosfære, som vi ikke vil ha med jevne mellomrom,» sa en annen med et nervøst smil.

Landingen i middelhavsbyen var en del av Frankrikes største «krigsleker» på flere tiår, som involverte rundt 12.000 soldater inkludert de fra  NATO-allierte, «krigsleker» som ble gjennomført over hele landet. 

«Konflikten i Ukraina har lært oss om høyintensiv krigføring,» som utspilles «på hele spekteret av moderne krigføring», forklarte general Nicolas Le Nen, som er sjef for fellesøvelsene.

Øvelsen var opprinnelig planlagt som en «antijihadistisk operasjon», men etter flere måneder med omarbeiding av den opprinnelige planen, ble Orion 23 lansert for alvor som en enorm luftbåren operasjon lørdag i Frankrikes sørlige Tarn-region, etterfulgt av søndagens amfibielanding av 700 soldater og 150 kjøretøy ved Frontignan.

I løpet av øvelsene vil cyberangrep også teste responsene til troppene, forklarte kaptein Olivier fra cyberkommandoen. «På et simulert sosialt nettverk produserer vi narrativer slik at vi ikke lar motstanderens narrativ spre seg.»

Orion 23 kommer få uker etter at Macron avduket sin visjon for å modernisere Frankrikes militære med en økning i forsvarsutgiftene til €413 milliarder for perioden 2024-2030 – opp fra €295 milliarder i forrige budsjett.

Øvelsene skal etter planen avsluttes i mai og skal på sikt mobilisere 2300 kjøretøyer, 40 helikoptre, rundt 100 droner og 30 marinefartøyer, inkludert hangarskipet Charles de Gaulle. 

De herskende klassene i europeiske land ser tydeligvis for seg kommende kriger på egen jord. De bruker Russland som påskudd, men det er ingenting med den russiske krigen i Ukraina som peker i retning av noen Blitzkrieg mot Vest-Europa. Men en ytre fiende er alltid grei å vise til hvis det er sitt eget folk man trener på å føre krig mot. Den europeiske øknomien går mot kollaps, og det vil opplagt føre til store sosiale spenninger, antakelig også opprør. Kapitalens regjeringer i Europa svarer på det med militarisering og massiv overvåking.

Forrige artikkelKonkursbølge feier over EU
Neste artikkelSabotasjen av Nord Stream vil ikke gå ustraffet