I Irans fotspor: Saudi-Arabia blir med i SCO

0
Shutterstock

Shanghai Cooperation Organization (SCO) ble opprettet for 22 år siden av Russland, Kina og flere sentralasiatiske stater. Nå vokser organisasjonen.

Av nyhetsdesken i The Cradle,

Den saudiske regjeriga godkjente 29. mars en beslutning om å bli med i Shanghai Cooperation Organization (SCO) som en «dialogpartner». SCO er en eurasisk samarbeidsblokk opprettet i 2001 av Russland, Kina og flere tidligere sovjetstater i Sentral-Asia.

Medlemmer, observatører og partnere i og med SCO.

Den regionale blokka inkluderer i dag India, Kasakhstan, Kirgisistan, Tadsjikistan, Pakistan og Usbekistan, med Iran som snart vil bli et permanent medlem. Afghanistan, Hviterussland og Mongolia er observatørland, mens organisasjonen før Saudi-Arabias beslutning hadde ni dialogpartnere: Armenia, Aserbajdsjan, Kambodsja, Nepal, Sri Lanka, Egypt, Qatar, Saudi-Arabia og Tyrkia.

Kong Salman i Saudi-Arabia godkjente Memorandum of Understanding (MoU) for å bli medlem av SCO. Under statsrådsmøtet godkjente han også lanseringen av teknisk og yrkesrettet opplæring mellom kongeriket og Kina, ifølge Saudi Press Agency (SPA).

Kilder som snakket med Reuters avslørte at den saudiske kronprins Mohammed bin Salman (MbS) diskuterte å bli med i SCO med Kinas president Xi Jinping under sistnevntes besøk til Riyadh i desember.

Dialogpartnerstatus vil være et første skritt i organisasjonen før Saudi-Arabia innvilges fullt medlemskap.

I løpet av de siste ukene har Saudi-Arabia styrket båndene med Kina betydelig, og flyttet seg lenger bort fra sitt historiske partnerskap med USA.

Timer før beslutninga om å bli mrf i SCO, takket MbS Kina for landets rolle i å formidle en tilnærmingsavtale med Teheran og tilrettelegge for «gode naboforhold» i regionen.

Kina og Saudi-Arabia fordypet også energisamarbeidet denne uka, med den statseide oljegiganten Aramco som gikk med på å kjøpe 10 prosent av Rongsheng Petrochemical Co. for 3,6 milliarder dollar i en avtale som vil føre til at kongeriket leverer 480.000 fat råolje om dagen til Kinas største integrerte raffineri for olje og kjemikalier i Zhejiang-provinsen.

I helga kunngjorde Aramco et joint venture med to andre kinesiske selskaper for å bygge et raffineri 300.000 fat per dag (bpd) i Nordøst-Kina.

De kombinerte avtalene vil føre til at Aramcos forsyningskontrakter med Kina øker med opptil 690.000 bpd.

Riyadhs voksende partnerskap med Kina har fått alarmklokkene til å kime i USA, og Det hvite hus har utstedt advarsler om Beijings «forsøk på å øve innflytelse over hele verden».


Originalen:

Following in Iran’s footsteps, Saudi Arabia agrees to join SCO

Forrige artikkelHvem står bak transagendaen?
Neste artikkelWuhans «mystiske sykdom» er Covids grunnleggende løgn
skribent
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.