Honduras dumper Taiwan og oppretter diplomatiske forbindelser med Kina

0

Den gruppa med land som anerkjenner Taiwan som egen stat begynner å bli veldig liten. Den mellom-amerikanske republikken Honduras melder nå at den vil opprette diplomatiske forbindelser med Folkerepublikken Kina, og det betyr at landet må oppheve forbindelsen med Taiwan. I 2016 hvar det 22 land som anerkjente Taiwan. Nå er tallet nede i 14.

Med Vatikanet og Tuvalu på lag kan jo amerikanerne virkelig kjenne seg trygge.

Marshalløyene og Palau er direkte finansiert av USA gjennom Compact of Free Association. Og de tre øystatene i Karibia er jo heller ingen formidabel styrke å regne med, sjøl om Saibt Lucia er det landet i verden som har flest nobelprisvinner per innbygger. Arthur Lewis fikk Sveriges Riksbanks pris i økonomisk vitenskap til minne om Alfred Nobel i 1979 og Derek Walcott fikk nobelprisen i litteratur i 1992.

Men bortsett fra det, må man si at Taiwans støttespillere er ei temmelig mager gruppe.

Og ikke er Taiwan samlet i motstand mot folkerepublikken heller.

Taiwans tidligere president Ma Ying-jeou sto foran Sun Yat-sen-mausoleet i Nanjing tirsdag og ba folk på begge sider av Taiwanstredet samarbeide for fred, fordi han sa: «Vi er alle kinesere».

USA skyver Taiwan foran seg i forberedelsene til en krig mot Kina.

Da Nancy Pelosi tok sin «woke» flytur til Taiwan , så det ut til at USA håpet på en kinesisk militær reaksjon på det. De plasserte et hangarskip og to amfibiske landgangsskip i regionen. De sendte også flere jagerfly til Japan og Sør-Korea.

Kinesiske og internasjonale kommentatorer tegnet opp potensielle scenarier for et sammenstøt som en tvungen avledning av Pelosis fly. Den kinesiske regjeringa beholdt imidlertid roen. Reintegrering av Taiwan i Kina er ikke en presserende sak. Kina har planlagt for langsiktige tiltak designet for å presse pro-uavhengighetsregjeringa i Taiwan til lydighet.

Men skulle USA ta et avgjørende trekk i retning av å løsrive Taiwan fra folkerepublikken på permanent basis, så blir det krig. Det kan det neppe være tvil om.

Forrige artikkelNorge er i krig og da skal alle mene det samme
Neste artikkelZelensky: mister vi Bakhmut, må vi «inngå kompromisser» med Russland