Finsk offiser i Ukraina: – Russland taper ikke denne krigen

0

En finsk offiser som trener Ukrainas hær er intervjuet av den statlige kringkastingen Yle.fi 28. februar 2023. Han er svært kritisk både til den måten den ukrainske hæren kjemper på og måten krigen framstilles på i Vesten. «Det er ønsketenkning å tro at Ukraina kan vinne krigen,» sier han. «Ukraina har ingen mulighet til å gjenerobre Krim eller Donbass.» Statsminister Sanna Marin i Finland sier krigen vil ta slutt når Russland trekker seg ut av Ukraina, men det vil ikke skje, sier offiseren. «Russland taper ikke denne krigen.» Her er et oversatt og lett forkortet referat av intervjuet basert på den teksten som er lagt ut på den svenske utgaven av Yle.fi.

Finsk offiser kritiserer Ukrainas hær: Det er ikke godt nok i angrepe og kampene ender med en smertefull overraskelse – «Russland taper ikke denne krigen».

Den finske offiseren som trener soldater i Ukraina mener at landets hær er i desperat behov for trening. «Verdens beste kunnskap om hvordan man kan føre krig mot Russland er i Finland,» sier han til Yle.

Mange i Vesten er overbevist om at Ukraina vinner krigen. – Dette er ikke annet enn ønsketenkning, sier en høytstående finsk offiser som Yle intervjuet i Kiev. Ifølge offiseren kan ikke de ukrainske styrkene kunsten å overfalle, og treningen deres er utdatert. En oppfatning som strider mot oppfatningen til de fleste andre eksperter om Ukrainas forsvar.

– Ukrainerne mener de er dyktige soldater, sier han. Men du blir ikke en god soldat av å ligge redd i en skyttergrav i åtte måneder. Det som kreves er utdanning. Offiseren har trent soldater i Ukraina siden april. Mannen ønsker å være anonym på grunn av sin høye militære rang, selv om han ikke lenger tjenestegjør i Finland. Yle har bekreftet identiteten hans.

Offiseren mener at Ukraina har blitt reddet så langt på grunn av den russiske hærens store feil. – De russiske styrkene har lært av sine feil, det samme kan ikke sies om de ukrainske styrkene, sier offiseren.

Store tap på begge sider

Ifølge offiseren er ferdighetene til de ukrainske væpnede styrkene på et overraskende lavt nivå.

 – Ledelsen er veldig dårlig, taktikken og kampteknikken likeså, hevder han. De har hentet malene sine hovedsakelig fra videospill.

 – En ukrainsk offensiv er alltid en bevegelse på bred front, sier offiseren. De klarer ikke raskt å åpne et brudd foran.

Ifølge offiseren er en offensiv på bred front lettere å lede, men sluttresultatet er bare at hele frontlinjen er litt flyttet og store tap.

Prisen på posisjonskrigen er høy for begge, men Ukraina har mindre reserver enn Russland.

Offiseren anslår at Ukraina har like store tap av drepte og sårede som Russland.

Ukrainas motangrep bare heldig?

Ukraina har gjenvunnet kontrollen over mange områder som Russland okkuperte da angrepskrigen startet.

– Det var bare flaks, hevder offiseren. Russland gjorde feil – og trakk seg tilbake.

Russiske styrker trakk seg nesten uten kamp fra byene Kharkiv og Kherson. Russiske styrker ble tvunget til å forlate Kherson etter at Ukraina sprengte broen over Dnipro-elven. Nå hindrer den samme sprengte broen Ukraina fra å angripe.

 – Det ser ut som om Russland har initiativet, sier offiseren. Du kan nesten si at Ukraina taper krigen hvis ikke noe avgjørende skjer snart.

«Hvis Krim er truet, vurderer Moskva atomvåpen»

 Ifølge offiseren er det ønsketenkning at Ukraina erobrer den annekterte halvøya Krim.

 – Ukraina får nok ikke engang Donbass tilbake, sier offiseren.

 Offiseren mener at det største problemet ikke er mangelen på våpen, men mangelen på kunnskap til de ukrainske væpnede styrkene.

 – Ukrainerne har en sterk vilje til å kjempe og vinne, men med denne taktikken vil det ikke lykkes, sier han.

 – Russland taper ikke denne krigen fordi det er en atommakt, sier han.

 Han mener at krigen vil ende med at Ukraina blir tvunget til å avstå land fordi oppgaven med å kaste tilbake de russiske styrkene er for vanskelig.

 – Det ville ikke være slutten på Ukrainas uavhengighet, men grensen ville bli flyttet, sier han. Det må du akseptere, akkurat som oss i Finland etter vinterkrigen.

Ukraina kontrollerer media i Vesten

Ukrainske landavståelser er ikke noe den vestlige debatten tar opp. Ifølge offiseren er det fordi opinionen har blitt hisset opp av ubegrunnede forventninger. Offiseren mener at bildet av krigen i Vesten er fullstendig bygget opp av informasjonen som Ukraina produserer.

 – Media lytter vennlig til den ukrainske propagandaen, sier offiseren. Men alt snakk om en ukrainsk seier er egentlig bare hype.

Heller ikke Finlands statsledelse har et sannferdig bilde av krigen fordi den er basert på åpne kilder.

 – Statsminister Marin sier krigen vil ta slutt når Russland trekker seg ut av Ukraina, men det vil ikke skje, sier offiseren. Folk er for overoptimistiske i Finland. Ifølge offiseren er situasjonen ved fronten nå svært alvorlig for de ukrainske styrkene.

 – Ukrainerne har ikke klart å tvinge russernes forsvarsposisjoner noe sted, sier han.

 – Det er vondt å se når dårlig trente soldater sendes til fronten, og når de kommer tilbake i kister, fortsetter han. Og det er derfor jeg fortsatt er her i Ukraina – for å gi bedre utdanning.

Teksten er en forkortet versjon av Yles artikkel Suomalaisupseerin mielestä Ukrainalta puuttuu taito hyökätä ja siksi sota päättyy katkeraan yllätykseen – ”Venäjä ei tätä sotaa häviä”.


Forrige artikkelBøndene protesterer i Belgia og blokkerer veiene i Brüssel
Neste artikkelDet er massemedienes jobb å bidra til å undertrykke antikrigsbevegelser