Etter kollisjonen skal USA midlertidig fly droner lenger fra Krim

0
US Air Force MQ-9 kameraopptak av den russiske Su-27 i Svartehavet under avskjæringen 14.mars (Kilde: edition.cnn.com)

Av Kyle Anzalone, 22. mars 2023

Kyle Anzalone.

USA planlegger å holde sine fly lenger unna russisk territorium i Svartehavet, melder CNN tirsdag. Beslutningen kommer etter at et russisk jagerfly kolliderte med en Reaper-drone, noe som førte til at den amerikanske dronen styrtet i Svartehavet.

En ikke navngitt kilde som snakker med CNN, sa at USA midlertidig vil holde sine droner borte fra russisk territorium, «for å unngå å være for provoserende». Tjenestemannen la til at droneflyvninger «foreløpig» ville fortsette på denne måten, men det er allerede «en appetitt» for å returnere til rutene nærmere Russland.

Beslutningen om å holde amerikanske droner lenger sør i Svartehavet, kom etter at et russisk Su-27 jagerfly traff en MQ-9 Reaper-drone, noe som førte til at dronen krasjet i vannet. Pentagon hevdet at dronen fulgte folkeretten og ikke var i russisk luftrom. Forsvarsminister Lloyd Austin hevdet at Washington vil fortsette å fly droner «hvor som helst» folkeretten tillater det.

Kreml hevder hendelsen var forårsaket av «USAs handlinger på manglende overholdelse av den begrensede flysonen erklært av Russland». Etter at Russland invaderte Ukraina, utvidet de denne begrensede flysonen rundt Krim.

Forsvarsdepartementet hevder de vil fortsette å fly droner i Svartehavet. Pentagons talsperson, brigadegeneral Pat Ryder, sa at USA fortsetter å operere droner i området, og «flyr i internasjonalt luftrom i samsvar med folkeretten».

Ryder bemerket at han ikke kunne kommentere flyrutene til dronene. «Jeg kommer ikke til, av operasjonelle sikkerhetsgrunner, å gå inn på detaljene i ruter, oppdrag, tidslinjer, sånne ting,» sa han.


Kyle Anzalone er nyhetsredaktør for Libertarian Institute, meningsredaktør for Antiwar.com og medvert for Conflict of Interest, med Will Porter og Connor Freeman.

After Collision, US to Temporarily Fly Drones Further From Crimea

Oversatt for Steigan.no av Espen B. Øyulvstad


Se også: Om USAs drone som havnet i Svartehavet

Forrige artikkelRagnarokk for venstresiden?
Neste artikkelThe International Spotlight Conference vil kaste lys over de mest presserende sakene i vår tid
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.