East Palestine, Ohio og oligarkiet

0

En avsporing av godstog brakte miljøkatastrofe til en liten by i Ohio. Mens omstendighetene er noe unike, fulgte hendelsene et forutsigbart mønster i et land drevet av og for den herskende klassen.

Av Margaret Kimberley, Black Agenda Report.

Margaret Kimberley.

USA er et oligarki. Å understreke dette faktumet forklarer hendelser som kan virke mystiske hvis denne enkle sannheten blir sagt i klartekst. Den herskende klassen har full kontroll og sørger for at deres behov blir dekket. De ser bort fra allmennheten, og alle påstander om demokrati blir lett avslørt som en grusom bløff. Amerikanerne har ingen representasjon i kongressen eller Det hvite hus, og hovedstrømsmediene er også en del av den oligarkiske klassen. De avslører ingenting som deres forbryterpartnere ønsker å skjule. Myndighetenes handling og passivitet i kjølvannet av et godstogavsporing gir talende eksempler på alle disse dynamikkene.

3. februar 2023 sporet et 150-vogners godstog fra Norfolk Southern av i East Palestine, Ohio, nær Pennsylvania-grensen. Tjue av disse vognene fraktet kjemikalier som vinylklorid, butylakrylat, etylenglykol, isobutylen og etylheksylakrylat. Man trenger ikke være vitenskapsmann for å finne ut at ingen av disse skal være i luft eller vann.

Til tross for fotografiske og videobevis på en miljøkatastrofe, fikk ulykken i utgangspunktet liten medieoppmerksomhet. Ingenting blir dekket med mindre Biden-administrasjonen vil at det skal bli det, og East-Palestine nådde ikke gjennom da det var tid for å hisse opp krigspropagandaen om Ukraina. I tillegg hadde Biden allerede gjort det klart at jernbanene er untouchables som man skal berolige. De er blant dem som ble lovet at «ingenting ville endre seg fundamentalt» og han holdt løftet sitt til dem ved å gi avsporingen liten oppmerksomhet. Imidlertid ga han disse selskapene all den oppmerksomheten de krevde. 

Da jernbanefagforeninger avviste en kontrakt som ikke inkluderte bestemmelser om betalt sykefravær, forbød Biden-administrasjonen dem å streike. Det pågikk et falskt show blant «progressive» om at de hadde gjort en god handel, men de løy. Barack Obama ekskluderte jernbanene fra et krav om at føderale entreprenører skal gi betalt sykefravær. Biden kunne ha utstedt en ordre som endret denne politikken. Men han hadde ingen intensjon om å gjøre noe som kunne opprøre oligarkene, og Det demokratiske partiet lyktes i å presentere ei falsk fortelling.

Pete Buttigieg er minister for Department of Transportation (DOT), og er ansvarlig for å føre tilsyn med jernbanesikkerheten. Men han har gjort det klart at han følger sjefens diktat for å ikke endre noenting som ville opprørt deres oligarkiske sjefer.

Som transportminister har Buttigieg muligheten til å regulere selskaper som flyselskaper med hensyn til deres offentlige tjenester. Da en rekke flyselskaper fra Southwest lot tusenvis av passasjerer strande uten mulligheter til å fly i løpet av høytiden, gjorde Buttigieg et flott show med å si at hendene hans var bundet. Selvfølgelig er han den ene personen som kan lede flyselskapene eller ilegge dem store bøter. Buttigieg hadde ingenting å stille opp da folket trengte handling fra ham

Det tok Buttigieg tre uker å dukke opp i East-Palestine, og han gjorde det først etter at Donald Trump var på besøk. Byens innbyggere kan ha hatt det bedre uten ham. Da han ankom, sutret han om jernbaneselskaper, «som kjemper mot oss hver gang vi prøver å lage en forskrift». Det er vanskelig å tro at Buttigieg gjør noen innsats for å slå tilbake når bedriftstopper forteller ham hva han skal gjøre.

Tvillingene regjering og kapital jobbet sammen for å dekke over rotet sitt. Ohios republikanske guvernør Mike DeWine og Bidens EPA-administrator Michael Regan brukte et triks de hadde lært av Barack Obamas og hans opptreden i Flint, Michigan. De drakk teatralsk drikkevann fra East-Palestine. Heldigvis har USA fortsatt mange advokater, og et av mange søksmål som er anlagt de siste dagene, sier at stuntet drev «hån mot Ohio-borgere».

Det er ikke komplisert å skjønne hva som har skjedd med godstogforskriftene. Trump angret regelverket som Obama vedtok, men Biden angret ikke det Trump hadde gjort. Men enda verre, gjeldende forskrifter tillot Norfolk Souther å slippe unna med å ikke merke toget som fraktet farlig materiale fordi det også fraktet hvete og grønnsaker. Over hele landet går tog gjennom boligområder med farlig materiale, men loven krever ikke at noen skal informeres om farene. Og ja, oligarkene liker det sånn.

Biden-administrasjonen stiller seg på Norfolk Southerns side i en sak for Høyesterett. En arbeider hevder å ha utviklet kreft som følge av eksponering for kreftfremkallende stoffer uten å ha hatt riktig verneutstyr. Norfolk Southern ønsker å begrense saksøkere fra å velge hvor de vil reise sak, en praksis som selskpene sjøl benytter seg av, men som de vil nekte alle andre. Biden-administrasjonen sendte retten et innspill til fordel for Norfolk Southern. Det spiller ingen rolle om presidentene er demokrater eller republikanere, til sjuende og sist ender de opp med å gjøre det oligarkene vil.

Neste år i 2024 vil folket bli utsatt for den fireårige politiske bløffen, dvs. et presidentvalg. La oss si sannheten før teatret begynner på nytt. Makta ligger ikke hos presidenten. Den ligger hos folkene som hyrer presidenten, og de bryr seg ikke om jernbanearbeidere eller andre arbeidere eller folk som har farlige kjemikalier som reiser gjennom lokalsamfunnene deres. Skulle en ulykke skje, vil leieknektene deres bare drikke vann foran kameraet.


Fra Black Agenda Report

East Palestine, Ohio and the Oligarchy


East Palestine var ikke den eneste:

Forrige artikkelFlertallet vil ha fred
Neste artikkelUkraina: En krig for å få slutt på alle kriger i Europa
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.