Det hvite hus sier de er imot våpenhvile i Ukraina

0

USA er imot ethvert tenkelig kinesisk forsøk på å megle en avtale mellom Russland og Ukraina, samtidig som Xi er på vei til Moskva

Av Dave DeCamp, 19. mars 2023  

Dave DeCamp.

Det hvite hus har gått ut mot en våpenhvile i Ukraina i forkant av Kinas president Xi Jinpings tur til Moskva for om mulig å megle mellom Russlands president Vladimir Putin og hans motpart i Kiev.

Xi skal etter planen ankomme Moskva på mandag og er ventet å snakke virtuelt med Ukrainas president Volodymyr Zelensky etter samtalene med Putin. Xis tur kommer etter at Beijing ga ut en 12-punkts fredsplan for Ukraina som oppfordret de to sidene til å opphøre fiendtlighetene og at fredsforhandlingene skulle begynne.

Zelensky uttrykte åpenhet for Kinas forslag, men det ble umiddelbart avvist av president Biden.

«Vi støtter ikke krav om våpenhvile akkurat nå», sa John Kirby, talsmann for Det hvite hus’ nasjonale sikkerhetsråd, fredag, ifølge Newsweek. «Vi støtter absolutt ikke krav om en våpenhvile som vil bli krevd av Kina, i et møte i Moskva, som ganske enkelt vil være til fordel for Russland.»

Kirbys kommentarer kommer mens ukrainske og russiske styrker fortsetter å kjempe i Donbas, i byen Bakhmut, som har blitt kjent som «kjøttkverna» på grunn av de store tapene. Ukraina har pøst inn knapt trente vernepliktige for å kjempe i byen, og USA mener Kiev kaster bort for mange ressurser i kampen.

USA ønsker at Ukraina skal sette i gang en motoffensiv til våren, selv om en høytstående ukrainsk tjenestemann sa til The Washington Post i forrige uke at Kyiv ikke har ressurser til å gjennomføre den. Kirbys begrunnelse for å motsette seg en våpenhvile på dette tidspunktet er at en pause i kampene kan gi territorium til Moskva.

Kirby sa at våpenhvilen «i praksis ville anerkjenne Russlands gevinster, og landets forsøk på å erobre naboens territorium med makt, slik at russiske tropper kunne fortsette å okkupere suverent ukrainsk territorium, og selvfølgelig ville det være nok et fortsatt brudd på FN-pakten.»

USA og dets allierte frarådet fredssamtaler og meklingsarbeid som ble gjennomført kort tid etter Russlands invasjon i februar 2022. På den tiden søkte Moskva en avtale som ville ha gått tilbake til territoriallinjene før invasjonen. Men nå ligger Ukraina an til å tape mye mer ettersom Russland har annektert territoriet de kontrollerer i de ukrainske oblastene Kherson og Zaporizjzjia og utbryterrepublikkene  i Donbass: Donetsk og Luhansk.


Dave DeCamp er nyhetsredaktør for Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave. Se alle innlegg av Dave DeCamp

White House Says It Opposes a Ceasefire in Ukraine

Oversatt for Steigan.no av Espen B. Øyulvstad

Forrige artikkelOm demokratier mot autokratier, og konfliktene som definerer den politiske samtiden
Neste artikkelSlutt å kalle Irak-krigen en «feil»
Dave DeCamp
Dave DeCamp er nyhetsredaktør for Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave.