Terror som påskudd: USA spiller IS og kurderne for å opprettholde okkupasjonen av Syria

0
Fotomontasje: The Cradle

Det blir stadig vanskeligere å ignorere. Den vedvarende tilstedeværelsen til ISIS i den syriske ørkenen, tjener bare USAs mål om å fortsette sin militære okkupasjon og støtte til kurdisk separatisme.

Av Syriakorrespondenten til The Cradle.

I mars 2019 skremte den tidligere amerikanske presidenten Donald Trump Washingtons krigsetablissement, ved å kunngjøre at oppdraget med å «eliminere terrorisme» hadde blitt fullført i Syria.

Syv måneder senere styrket Trump sine påstander ved å feire drapet på ISIS-lederen, Abu Bakr al-Baghdadi, utført av en amerikansk spesialstyrke, i en operasjon på landsbygda i Idlib, nord i landet.

I virkeligheten hadde den amerikanske presidenten fisket etter å forlate Syria i en viss tid, og fraværet av terrorisme ga den unnskyldningen. Trump hadde lovet sin velgerbase å avvikle dyre utenlandske militære eventyr, og så på de høye kostnadene ved militær utplassering i Syria som uforholdsmessige i forhold til de gevinstene som den ga.

Mens han trakk amerikanske styrker tilbake fra forskjellige steder i Syria, nord og nordøst, ble den amerikanske presidenten presset til å opprettholde et lite antall tropper på den oljerike landsbygda i Hasakah og Deir Ezzor, og i Al-Tanf-basen, et område som er avgjørende for Israels strategiske interesser, ettersom det ligger på grensen til Irak og Jordan, og på den hypotetiske veien som kunne forbinde Teheran med Beirut.

Trump, kjent for sine frekke proklamasjoner, uttalte offentlig at «oljeinteresser» var grunnen til å holde denne lille kontingenten av amerikanske tropper i den krigsherjede staten i Levanten. Den fullstendige tilbaketrekningen av amerikanske styrker ville ha banet vei for syriske og russiske tropper til å ta tilbake kontrollen over nordøst, og for Moskva å gå videre med sin fredsplan gjennom Astana-prosessen, med Iran og Tyrkia.

«Bekjempe terror» fasaden

Med den demokratiske presidenten Joe Bidens ankomst til Det hvite hus, endret Washington sine prioriteringer og forsøkte å opprettholde en langvarig tilstedeværelse i Syria under påskudd av å «bekjempe terrorisme». ISIS-celler ble magisk reaktivert i den syriske ørkenen, en utvikling som sirkulerte tungt i amerikanske medier gjennom «etterretningskilder». Dette førte til beskyldninger fra Moskva om at Washington støtter terrorisme fra den syriske opposisjonens Al-Tanf-base, som russiske fly bombet i juli i fjor.

Midt i eskalerende fiendtligheter mellom USA og Russland om Ukraina, har syriske feltkilder informert The Cradle om eksistensen av kommunikasjons-kanaler mellom Al-Tanf-basen og ISIS-celler som utfører spredte angrep i den syriske ørkenen mot den syriske arabiske hæren (SAA) og dens allierte, Iran-støttede fraksjoner.

Kildene har også bemerket et markant skifte i både taktikken til ISIS og terrorgruppens tilgang til avanserte våpen og moderne kommunikasjonsutstyr, som har blitt oppdaget i deres gjemmesteder. Gitt Iraks strenge tiltak for all grensepassering med Syria, de har gravd en grøft langs grensen, bygd et separasjonsgjerde og installert overvåkningskameraer og kontrollposter, er det usannsynlig at ISIS kunne skaffe seg disse ressursene uten støtte fra en mektig nasjon.

Kurdiske styrker bruker ISIS-trusselen

Under enhver tyrkisk trussel om å angripe USA-støttede kurdiske styrker i landets nordlige provinser, reiser De syriske demokratiske styrkene (SDF) ISIS- spøkelset og dens ekspansjon, som brukes til å rettferdiggjøre den fortsatte kurdiske okkupasjonen av Nord-Syria for å slå tilbake disse angrepene.

Dette mønsteret gjentok seg under den tyrkiske Eufrat Shield-operasjonen mot ISIS og kurdiske mål i 2016-2017, Olivengren-operasjonen i 2018 da tyrkiske styrker invaderte Afrin på landsbygda i Aleppo, og den tyrkiske offensiven i 2019, kalt fredsvår-operasjonen.

Trenden fortsatte i desember i fjor, da Ankara truet med å angripe kurdiskkontrollerte områder nord i Syria. SDF, som hadde stanset operasjonene mot IS, omgjorde raskt sin beslutning to dager senere.

I tillegg til å spille ISIS-kortet for å rettferdiggjøre sin relevans, har SDF, som er tilknyttet Det kurdiske demokratiske unionspartiet (PYD), som Ankara anser som en forlengelse av Kurdistans arbeiderparti (PKK), et annet virkemiddel de ofte bruker.

Den kurdiske gruppen kontrollerer dusinvis av fengsler som huser tusenvis av ISIS-ledere, krigere og deres familier, hvorav de mest beryktede er Al-Hol-leiren, nær den irakiske grensen og Al-Sinaa-fengselet i Hasakah-guvernementet.

Og SDF, i samarbeid med amerikanske strateger, har brukt denne innflytelsen til å løslate ISIS-medlemmer og deres familier fra leirer eller for å tillate rømninger fra fengsler på viktige tidspunkter.

Så hvorfor øker ISIS-angrepene?

En klar sammenheng kan observeres mellom økningen i ISIS-angrep og amerikanske forsøk på å styrke sin tilstedeværelse i Syria for å «bekjempe terror». Etter en periode med relativ tilbakegang under Trumps presidentskap, har terrororganisasjonen gjenvunnet styrke, ironisk nok, etter Bidens beslutning om å utvide operasjonene mot ISIS.

Tidlig i 2022 lanserte ISIS et angrep på Al-Sinaa-fengselet, som holder fremtredende ISIS-ledere og krigere fengslet. Operasjonen kom mindre enn tre uker etter flere bemerkelsesverdige utviklinger: For det første brakte internasjonale koalisjonsstyrker inn store våpenforsendelser, inkludert Bradley-kjøretøy og antitankvåpen. For det andre returnerte koalisjonsstyrkene til Lafarge-basen på den strategiske internasjonale motorveien, M4 nord for Aleppo; For det tredje hadde vestlige styrker nettopp fullført vedlikeholds-operasjoner for oljefeltene.

Spesielt fant angrepet også sted etter at amerikanske Caesar Act-sanksjoner ble fjernet fra områder kontrollert av SDF og Tyrkia.

USAs støtte til SDF, gjennom å unnta kurdiske områder fra Caesar Act, demonstrerer Washingtons mål om å styrke den kurdiske autonome administrasjonen i SDF-kontrollerte områder. Dette tjener til å sikre en fortsatt amerikansk tilstedeværelse og fotfeste i ressursrike nordøstlige Syria, i tilfelle en fremtidig tilbaketrekking av tropper og pågående hindring av russisk fredsarbeid for å stabilisere landet.

Terrorisme: et verktøy for amerikansk ekspansjonisme

Så snart Ankara uttrykte sin vilje til å forsone seg med Damaskus, begynte USA å forberede seg på en ny utplassering av tropper, for å befeste sin posisjon i Syria, særlig siden tilnærming, støttet av Russland og Iran, avhenger av flere viktige avtaler, hvorav den mest fremtredende krever at amerikanske styrker forlater landet som en nødvendighet for en politisk løsning.

Den nye amerikanske militære ekspansjonen, som i hovedsak er en ny utplassering, returnerer tropper til tidligere baser i den tidligere ISIS-høyborgen Al-Raqqa-guvernementet, helt til grensen til Tyrkia, omstrukturerer og revitaliserer den jihadist-innordnede Raqqa-revolusjonære brigaden (Liwa Thuwwar al-Raqqa), og gir dem våpen og utstyr for å danne en SDF-lignende styrke i denne overveiende arabiske provinsen.

I desember 2022 lanserte ISIS en rekke angrep i Raqqa, som tjente som det nødvendige påskuddet for USA og SDF til å starte en storstilt sikkerhetsoperasjon i og rundt guvernementet. Det amerikanske militæret brukte angrepene som en mulighet til å reposisjonere sine styrker, bringe inn tungt maskineri og rehabilitere landingsplasser for helikoptre.

På samme måte lanserte USA-ledede koalisjonsstyrker og SDF, sikkerhetskampanjen Al-Jazeera Thunderbolt, i og rundt Al-Hasakah tidlig i år, noe som resulterte i arrestasjonen av 154 ISIS-medlemmer, ifølge en SDF-uttalelse 7. januar. Imidlertid ble disse tallene trukket i tvil av lokalbefolkningen, som anklaget SDF og koalisjonsstyrker for å arrestere utallige uskyldige sivile, i Tel Hamis-området.

Lokale kilder beskylder SDF for å utarbeide vilkårlige lister som inkluderer personlige mål, som har ført til anklager mot uskyldige mennesker, arrestasjonen av motstandere av amerikansk okkupasjon, som ikke har noe å gjøre med ISIS, og et ønske om å øke antallet fanger som en del av «showet» som følger med alle amerikanske operasjoner.

I lys av disse fakta forventer syriske militære kilder i den østlige ørkenen en økning i ISIS-angrep, spesielt ettersom syrisk-tyrkiske forhandlinger om forsoning, utvikler seg og utøver negativt press på amerikanske ambisjoner i Nord-Syria. Kildene sier at forbindelsen mellom USA og ISIS, som brukes opportunistisk og strategisk for å oppnå politiske mål, ikke lenger er en hemmelighet og vil bare samle ytterligere damp i månedene som kommer.


Denne artikkelen ble publisert av The Cradle:

The terrorism pretext: US-ISIS-Kurdish nexus preserves occupation of Syria

Oversatt for Steigan.no av Hans Snøfjell.

Forrige artikkelMistanker om skittent spill fra sikkerhetstjenesten i Tysklands høyreekstreme «kupp»
Neste artikkel«Mer av alt – raskere» er en stor trussel mot vår natur og folks nærmiljø
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.