Sveits fastholder sin nøytralitet: Sveitsiske banker beslaglegger ikke russeres formuer

0
Banksjef Josef Ackerman / skjermdump fra video

Den tidligere administrerende direktør i Deutsche Bank og styreleder i Zürich, banksjefen Josef Ackermann gikk tidligere ut og advarte Sveits mot å beslaglegge russiske eiendeler. Det vil være ødeleggende for troverdigheten til bank og finans i Sveits.

Av Romy Rohmann.

J. Ackermann, ønsket at Sveits sto fast på sin nøytralitet og viste mot og selvstendighet når presset for å beslaglegge russeres formuer økte.

Han sa til den sveitsiske avisa Blick 7. februar;

Da må også borgere fra andre land i fremtiden være redde for å investere penger i Sveits, sier Ackermann. Bare tenk: Så snart en regjering gjør noe forkastelig i henhold til folkeretten, må innbyggerne i disse landene regne med muligheten for at deres eiendeler blir konfiskert. – En slik melding ville vært ødeleggende for finanssenteret, og det ville skje hvis Sveits formelt holdt individuelle borgere ansvarlige for myndighetenes handlinger.

Håndtering av russiske eiendeler har vært et hett tema i Sveits. Midlene er frosset etter et vedtak. Nå har ei arbeidsgruppe nedsatt av regjeringen konkludert med at konfiskering av midlene vil være i strid med landets grunnlov.

Sveits planlegger ikke å konfiskere private russiske eiendeler frosset i sveitsiske banker, sa landets justisdepartement i en uttalelse onsdag 15.Februar.

Ideen om å beslaglegge midlene for å bruke dem til gjenoppbyggingen av Ukraina ble vurdert av en arbeidsgruppe fra det sveitsiske statssekretariatet for økonomiske anliggender (SECO). Gruppen kom til den konklusjon at flyttingen ville bryte den sveitsiske grunnloven og landets rettssystem, som forbyr » ekspropriasjon av privat eiendom uten kompensasjon.” Gruppen understreket at tiltaket også vil bryte med Sveits internasjonale forpliktelser.

Rundt 7,5 milliarder CHF (sveitserfranc) i russiske eiendeler var blokkert i Sveits. 15 eiendommer var også sperret. Sveitsiske banker har rapportert 7 548 forretningsforbindelser med russisk tilknytning til statssekretariatet for økonomiske anliggender, på 46,1 milliarder CHF.

Sveits var under økende internasjonalt press for å frigjøre blokkerte midler til gjenoppbyggingen av Ukraina. Dette var også juridisk vanskelig. For å kunne få til dette måtte Sveits klassifisere Vladimir Putin og hans «lojale venner» som en kriminell organisasjon for å kunne konfiskere pengene.

Dette var noe Ackermann på det sterkeste frarådet. Hans begrunnelse: «Det ville absolutt ikke være tillatt å erklære den russiske regjeringen og oligarker for å være en vanlig kriminell gjeng», dette ville sette rettsstaten og eiendomsretten i fare.

Det har vært sterke krefter i EU som ønsket at Sveits skulle konfiskere de frosne russiske eiendelene. USA har til og med overført allerede konfiskerte russiske midler til Ukraina.

Nøytralitet er viktig for Sveits, dette ser vi også i forhold til våpeneksport.

Parlamentsgruppa for SVP har gjort et prinsippvedtak om temaet våpeneksport. Resultatet er forutsigbart: overføring av våpen til Ukraina bør fortsatt være forbudt. Overføring av sveitsisk-laget våpen til stridende parter er forbudt. Og skal det bli.

Forrige artikkelSeymour Hersh: Det kommer flere bombeskrell
Neste artikkelIsraelske «Team Jorge» hevder å ha manipulert mer enn 30 valg rundt om i verden