Senator Mike Lee «kan ikke utelukke» at USA sprengte Nord Stream

0

Senatoren kommenterte Seymour Hersh’ rapport og sa at hans kolleger aldri ble orientert om angrepet.

Av Dave DeCamp, 9. februar, 2023

Dave DeCamp.

Senator Mike Lee (R-UT) skrev onsdag på Twitter at han «ikke umiddelbart kan utelukke» ideen om at USA sprengte Nord Stream rørledningene som forbinder Russland og Tyskland.

Lees kommentarer kom etter at den erfarne gravejournalisten Seymour Hersh publiserte en eksplosiv rapport som detaljert forklarte hvordan USA saboterte rørledningene i samarbeid med Norge, påstander Det hvite hus benekter.

«Jeg er bekymret for at jeg ikke umiddelbart kan utelukke antydningen om at USA sprengte Nord Stream. Jeg sjekket med en haug med senatskolleger. Blant dem jeg har spurt, var det ingen som noen gang ble orientert om dette. Hvis det viser seg å være sant, har vi et stort problem», skrev Lee på Twitter.

Ifølge Hersh’ rapport, som siterer en kilde «med direkte kjennskap til den operative planleggingen», trengte ikke Kongressen å bli varslet om planen om å sprenge rørledningene, fordi den ble nedgradert fra å være en skjult operasjon.

Les: Hvordan USA og Norge sprengte Nord Stream rørledningene

Grunnen til at den ble nedgradert var at president Biden offentlig truet Nord Stream 2 etter at CIA kom med en angrepsplan. «Hvis Russland invaderer … det vil ikke lenger være en Nord Stream 2. Vi vil få en slutt på den», sa Biden 7. februar 2022.

Hersh’ kilde sa at etter Bidens trussel fastslo høytstående CIA-tjenestemenn at planen ikke lenger var en skjult operasjon, fordi «presidenten nettopp kunngjorde at vi visste hvordan vi skulle gjøre det».

Ifølge rapporten ble operasjonen deretter nedgradert fra en skjult operasjon til en «høyt klassifisert etterretningsoperasjon med amerikansk militærstøtte». Kilden sa at på grunn av endringen var det «ikke lenger et juridisk krav om å rapportere operasjonen til kongressen.»

Rapporten sa at dykkere fra den amerikanske marinen plantet C4-eksplosiver på rørledningene Nord Stream 1 og Nord Stream 2 i juni under NATO-øvelser i regionen. Sprengstoffet ble senere detonert 26. september 2022, av en sonarbøye som ble sluppet av et norsk spionfly.


Dave DeCamp er nyhetsredaktør for Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave. Se alle innlegg av Dave DeCamp

Sen. Mike Lee ‘Can’t Rule Out’ That the US Blew Up Nord Stream

Oversatt for Steigan.no av Hans Snøfjell.

Forrige artikkelEr sunn skepsis vaksinemotstand?
Neste artikkelNoen små korreksjoner til Seymour Hersh nye Nord Stream avsløringer
Dave DeCamp er nyhetsredaktør for Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave.