Pepe Escobar: Russland vil ydmyke Nato fullstendig i den nærmeste fremtid

0
Finian Cunningham med Pepe Escobar

I dette videointervjuet av Finian Cunningham med Pepe Escobar taes opp en rekke forhold rundt konflikten i Ukraina.

Først taes denne konflikten opp i en global geopolitisk sammenheng. Escobar sier at han har diskutert denne konflikten med en rekke av hans kontakter i Washington. Dette er venner og kontakter han har i Washington og en del av dem har tidligere hørt hjemme i det som kalles «the deep state»(dypstaten).

Pepe Escobar og Finian Cunningham med

Historisk har mange i Washington advart at et nærmere samarbeid og tilnærming mellom Kina og Russland (eks, Kissinger), ville være ødeleggende for USAs globale hegemoni. Nå hevder Escobar at de neoliberale som styrer i Washington mener de kan takle dette.

Men så viser dette samarbeidet som tidligere var utenkelig og utålelig i USA å utvikle seg til en faktisk allianse mellom Kina og Russland.

De fem BRICS-lederne i 2019.

Han sier at de gamle ansvarlige lederne som tidligere drev USAs politikk er borte. Nå drives den av «neocons-galninger.»

Om det som skjedde i Afghanistan i forfjor var en politisk katastrofe for disse folkene er det som nå vokser frem i Ukraina mange ganger verre. Hensikten med Ukraina-krisen var å knuse den russiske økonomien, men det fungerte ikke. Noen plan B eksisterte ikke. Disse galningene har nå fått panikk. 2023 vil bli et avgjørende år, men svært farlig for hele kloden.

USA utenriksminister Blinkens uoffisielle fredsforslag nylig, det henger sammen med at det begynner å gå opp for ledelsen i Washington at krigen utvikler seg mot en katastrofe for Nato og våpnene deres. Men Russland kan ikke gjøre noen avtaler med dem etter alt bedraget tidligere (Minsk 1 og 2 osv.).

På spørsmålet om det er en parallell mellom Ukraina og Taiwan er svaret ja. Kina arbeider langsiktig, men USA kan komme til å fremprovosere en situasjon for å kunne starte en konflikt.

I BRICS arbeider de nå for en ny valuta, basert på gull og vareproduksjon. Det skjer dessuten en gradvis tilnærming mellom BRICS og SCO hvor tre av verdens viktigste land deltar, China, India og Russland. USAs politiske ledelse oppfatter denne utviklingen som en dødelig trussel mot deres hegemoni, men de forstår ikke hvordan de skal håndtere dette. Vestlige medier skriver overhode ikke om disse to organisasjonene og hvordan disse utvikler seg.

SCO (Shanghai Coopertion Organization) for et par år siden. Stadig flere land melder sin interesse for tilslutning.

Snakker en i dag med noen av de som tidligere befant seg i maktens sentrum i USA, noen av dem nå som varslere, så kaller de dagens ledere i USA for galninger, for psykopater. Disse folkene oppfatter at en regelbasert orden for verden betyr at verden skal rette seg etter deres regler.

De nye systemene som vokser frem (SCO; BRICS, osv) bygger ikke på utplyndring av andre, ikke på trusler eller at andre må bøyes seg slik USA krever for deres selvdefinerte regler. Det vil ikke føre til fullstendig likhet og likestilling, men vil bli langt bedre enn det vi har nå.

Kan vi unngå en krig mellom USA og Russland/Kina er det faktisk grunn til å være optimistisk. Problemet er at de på den andre siden av sjakkbrettet er ikke rasjonelle, det er farlige. De vet at Russland i nærmeste fremtid militært vil snu dette globale sjakkbrettet opp ned. Det vil være den fullstendig ydmykelsen av Nato. I forhold til dette var Afghanistan-nederlaget en bagatell.

2023 vil ble et ekstremt farlig år på grunn av disse folkene. De er fullstendig uforutsigbare fordi det er den første gangen i historien de står overfor en slik situasjon.

Dette utdraget er laget av redaksjonen i Derimot.no.

Forrige artikkelBalloon race in the Wild West
Neste artikkelVesten ser på Iran på en ny måte
Pepe Escobar er spaltist i The Cradle, redaktør i Asia Times og en uavhengig geopolitisk analytiker med fokus på Eurasia. Siden midten av 1980-tallet har han bodd og jobbet som utenrikskorrespondent i London, Paris, Milano, Los Angeles, Singapore og Bangkok. Han er forfatter av utallige bøker; hans siste er Raging Twenties.