Østerrike og Ungarn er enige om ikke å sende våpen til Ukraina

0
Foto: EPA-EFE/Tibor Illyes

Østerrike og Ungarn er enige om ikke å sende våpen til Ukraina, sa den østerrikske forsvarsministeren Klaudia Tanner og hennes ungarske kollega Kristóf Szalay-Bobrovniczky på et møte i Budapest mandag, og understreket deres nære samarbeid.

Dette skriver Euractive.

Østerrike og Ungarns posisjon angående krigen i Ukraina er klar, ettersom ingen av de to landene sender våpen til konfliktområdet for å hindre en ytterligere eskalering, uttalte Tanner og Szalay-Bobrovniczky under en felles pressekonferanse.

De ville være på fredens side, med Østerrike som militærnøytralt, understreket Szalay-Bobrovniczky, mens de ga humanitær hjelp til krigsflyktninger. Nært samarbeid ville være det viktigste siden «vi lever i en tid med fare,» sa han.

Ifølge Tanner er den største faren at krigen kan spre seg til Europa, noe som ikke bare ville vært et spørsmål om konvensjonell krig, men også om et samspill med hybrid krigføring og en økning i migrasjonen generelt.

Kommentar

Østerrike er ikke med i NATO, men har et formelt forhold til NATO som blir ansett for å være «nært». Men det er altså ikke så nært at Østerrike vil sende våpen til NATOs krig i Ukraina.

Det var jo som kjent den første verdenskrigen som sprengte dobbeltmonarkiet Østerrike-Ungarn da landet var blant taperne i krigen. Det er interessant at de to etterkommerne av dobbeltmonarkiet nå finner sammen i en motstand mot en krig mot Russland.

Det er også interessant at etter hvert som «Vesten» fliser seg opp og krigsentusiasmen synker, vil våpenentusiastene på venstresida ende opp i en nokså spesiell klubb av knallharde krigshissere, neocons og det militær-industrielle komplekset, mens det globale sør, arbeiderklassen i Europa går en helt annen vei i kampen mot krig og for fred.

Forrige artikkelOg nå er jeg også dette: en ekstremist!
Neste artikkelMatens framtid (bestemmer vi!)