I promised to give you Hell

0
Fra Hellkonferansen 11. februar 2022. Fra Venstre Trond Andresen, Pål Steigan, Helge Lurås, Reidun Kjelling Nybø og Vebjørn Selbekk.
Fra Hellkonferansen 11. februar 2022. Fra Venstre Trond Andresen, Pål Steigan, Helge Lurås, Reidun Kjelling Nybø og Vebjørn Selbekk. / Foto: Bente Haarstad

Sjefredaktør Pål Steigans innledning på Hellkonferansen 11. februar 2023

Jeg vil takke Hellkonferansen og arrangementskomiteen for å ha invitert meg hit for å kritisere norske medier. Og jeg vil takke sjefredaktøren i M24 for å ha angrepet dette og dermed demonstrert et av mine poenger, nemlig at i norske medier ønsker man en takhøyde som er slik at voksne mennesker ikke kan stå oppreist.

Steigan.no er etter opplag og lesertall en mellomstor nettavis. Vi hadde 32 millioner sidevisninger i fjor. Før Facebook strupte oss i april nådde vi fram til 340.000 folk i en fireukersperiode. Abonnementstallet vårt økte med 50% i fjor. Vi har publisert over 500 skribenter fra fem kontinenter og vi lastes ned over hele verden.

 Men først vil jeg grille dere over langsom varme. Dere har syndet mot journalistikken ti bud, og begått journalistikkens sju dødssynder, så det er nødvendig å rydde opp. Når jeg sier «dere» mener jeg ikke alle, men bare de 95% av dere som har gjort dere til mikrofonstativer for myndighetene, unnlatt å grave i åpenbare urimeligheter og latt grove brudd på lover og rettigheter gå upåtalt.

So my dear friends: I have promised to give you Hell!

Helt til slutt skal jeg vise dere en vei bort fra denne elendigheten, en vei til frelse av deres journalistiske sjel.

 • Dere lukket øynene og så en annen vei da CIA iscenesatte et statskupp mot den lovlig valgte presidenten i Ukraina i tett samarbeid med nazister av Hitlertypen. Hadde pressa gjort jobben sin den gangen, kunne vi kanskje ha unngått den verdenskrigen vi nå dessverre er inne i.
 • Dere holdt kjeft og lot tastaturet hvile da nazistene i Ukraina massakrerte og brente i hjel russiske aktivister i Fagforeningenes hus i Odessa og begikk pogromer andre steder.
 • Dere har nesten totalt unnlatt å avsløre at Ukraina for mange år siden gjorde folkemordere og nazikollaboratører til folkehelter og ideologien deres til statsideologi. Her er dere ikke alene. Hvis det kan være en trøst har også Bernt Hagtvet og HL-senteret på Bygdøy holdt kjeft om dette.
 • Norske medier og flertallet av norske utenriksjournalister har tiet og løyet om hvordan gulfstatene, USA og NATO har brukt jihadister til å ødelegge det syriske samfunnet og påføre vanlige syrere enorme lidelser. Krigen har pågått i snart tolv år og de norske mediene som har tatt seg bryet med å besøke Syria kan telles på en hånd.
 • Dere har i stor grad tiet om det forferdelige folkemordet i Jemen, og spesielt om våre alliertes ansvar for det.
 • Dere har unnlatt å grave i det som skjedde da internasjonal finanskapital besluttet seg til å velte den største finansielle krisa i historien over på verdens befolkningf for at de sjøl skulle bli rikere enn noensinne.
 • Da helsedirektør Guldvog de facto erklærte unntakstiltand i form av en stenging av Norge uten sidestykke, brøt Grunnloven på mange punkter, satte rettsstaten til side og innførte smittevernstaten, stilte dere ikke et eneste kritisk spørsmål.
 • Dere ga entusiastisk støtte til stengning av samfunnet, såkalt lockdown, noe som påførte det norske samfunnet hundrevis av milliarder i tap. På samme måte støttet dere opp om påbudene om å stenge skoler og å innføre maskeplikt. Det til tross for at intet luftveisvirus i historien er blitt stanset med lockdown, skolestenginger og ansiktsmasker.
 • Nå som Elon Musk har åpnet Twitter files vet vi at CIA, FBI og Biden-administrasjonen påla teknogigantene og sosiale medier å sensurere, fjerne og diskreditere noen av verdens fremste spesialister på immunologi. Dere lot det skje og bidro sjøl til å piske opp en frykt i samfunnet som det ikke var grunnlag for. Mediene spilte en helt sentral rolle i fryktkampanjen. Uten dere hadde det aldri blitt så ille som det ble.
 • Norske mediers CV gjennom koronakrisa er et eneste langt og skammelig forræderi mot alt som heter fri, uavhengig og kritisk presse. Dere burde sette ned journalistenes egen koronakommisjon for å gå denne tragedien etter i sømmene.
 • Tenk bare på hvordan dere satt som tente lys og på ramme alvor publiserte statsministerens absurde pålegg om hvor mange man fikk lov til å invitere i juleselskap eller helseministerens løfte om at vi snart skal få love til å klemme hverandre igjen. Det var jo den rene galskap – dere burde ha lagd lattershow.
 • Da gassledninga til Tyskland som Russland hadde investert 15 milliarder euro i ble sprengt presterte de fleste av dere å skrive at «Putin hadde gjort det», enda USAs president hadde lovet å stanse denne rørledninga.
 • Nå har den største nålevende journalisten, mannen som avslørte My Lai, Abu Ghraib og de hemmelige våpentransportene til jihadistene i Syria, Seymour Hersh, avslørt at det var USA og Norge sto bak. Ingen av oss rekker den mannen til knehasene når det gjelder gravejournalistikk.
 • Og hva gjør norsk presse? Dere gjør det eneste dere kan: De går til angrep på Hersh som person og prøver å få folk til å glemme dokumentasjonen hans.
 • Vi er nå de facto inne i den tredje verdenskrigen. Det skal ikke mye til før den blir en atomkrig som kan utslette menneskeheten og sivilisasjonen slik vi kjenner den.
 • Og hva gjør pressa? Dere hisser til krig, driver demonisering av russere og Putin på en måte som vi knapt har sett siden den voldsomme krigskampanjen i England før første verdenskrig.
 • Mange av dere har gjort dere til redskaper for det militærindustrielle komplekset og er dermed medskyldige.

Men jeg lovte dere en vei til frelsen. Og den er enkel.

 • Slutt å være mikrofonstativer for makta.
 • Jo mer makt folk har, jo mer kritiske bør dere være.
 • Følge penga for å se hvem som tjener på denne elendigheten.
 • Ha så stor takhøyde som overhodet mulig. Inviter til at motstridende syn kan bryne seg på hverandre.
 • Kort sagt: bli journalister igjen. Oppfyll Vær varsom plakatens ord og bokstav.

Dere vil oppleve det frigjørende og tilfredsstillende.

Det er en hake naturligvis og det er jo at de kapitalgruppene som eier mediene deres og som mange av dem også eier krigsindustrien, ikke vil bli så glade.

Velkommen tilbake til journalistikken, slik dere har lovt lesere og seere å utøve faget.

Forrige artikkelEpisode 2 av Steigan Live
Neste artikkelPå kort tid er det avgitt tre energimeldinger
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).