HRW: Ukraina bruker klasevåpen og antipersonellminer

0
Antipersonellminer av typen "petal mines", kronbladminer, på gata i Donetsk. Foto: Eva Bartlett.

Ukraina har benyttet klasevåpen og spredt antipersonellminer som rammer sivile i russiskokkuperte områder, ifølge Human Rights Watch (HRW). Dette skriver Aftenposten.

HRW dokumenterer i en ny rapport en rekke tilfeller der raketter med antipersonellminer er avfyrt mot russiskokkuperte områder.

Dette har skjedd til tross for at Ukraina i 2005 ratifiserte Den internasjonale minekonvensjonen som forbyr all produksjon, lagring, salg og bruk av slike miner.

– Ukrainske styrker synes å ha spredt store mengder miner rundt Izium-området, noe som forårsaker sivile tap og utgjør en vedvarende risiko, sier Steve Goose. Han leder våpendivisjonen i Human Rights Watch og Den internasjonale kampanjen mot landminer (ICBL), som ble belønnet med Nobels fredspris i 1997.

HRW er kjent som en provestlig NGO som er finansiert av blant andre Ford Foundation, OAK Foundation og stiftelsen Open Society Foundation, som eies av George Soros. Den får 75% av sin finansiering fra USA og 25% fra Vest-Europa. Så den kan vanskelig kalles russiskvennlig. Rapporten kritiserer da også Russland for bruk av antipersonellminer.

Eva Bartlett: Vestlig taushet om Kievs angrep på sivile i Donbass

Den som antakelig har gjort mest på bakken for å dokumentere Kiev-regimets bruk av antipersonellminer og bomber mot sivile i Donbass, er det kanadiske journalisten Eva Bartlett.

Eva Bartlett, som ble tildelt International Journalism Award 2017 av Journalists’ Club of Mexico og har brukt mange år på å rapportere på bakken om kriger i Midtøsten, har gitt øyenvitneskildringer av det pågående folkemordet mot befolkningen i Donbass, hvor hun har rapportert det siste året. Siden 2014, sier hun, har 12 500 sivile blitt drept av skarpskyting og beskytning med NATO-våpen i både Lugansk People’s Republic og Donetsk People’s Republic, med over 4.500 drept siden midten av februar 2022. Gitt at sivile områder er bevisste mål for angrepene, utgjør denne beskytningen terrorisme og krigsforbrytelser.

Ifølge Bartlett har det ukrainske militæret også mettet Donbass med PFM-1 «kronbladminer», lumske innretninger designet for ikke å drepe, men for å lemleste ofre ved å blåse av hendene eller føttene deres. Barn er spesielt utsatt for disse minene. Hun påpekte at dersom Russland hadde begått disse forbrytelsene, ville det bli dekket som en konstant skandale av vestlige medier. Bartlett håper at arbeidet hun gjør vil føre til at Ukraina blir holdt ansvarlig for sine krigsforbrytelser og bidra til at folk kan snakke åpent om det faktum at Ukraina begår folkemord.»

Du kan følge Eva Bartlett på Twitter.

Les Eva Bartlett: In Just Under Three Weeks, Ukrainian-Fired Prohibited “Petal” Mines Maim At Least 44 Civilians, Kill 2, in Donetsk Region

Antipersonellminer ble totalforbudt ifølge Minekonvensjonen av 1997. Per september 2011 har 157 stater ratifisert konvensjonen. Norge var en av de fremste pådriverne for denne konvensjonen, men så vidt vi kjenner til har ikke norske myndigheter kritisert Ukrainas militære for å bruke disse forbudte våpnene mot sivile i Donbass. Vi kjenner heller ikke til at noen av de norske partiene på Stortinget har kritisert dette.

Forrige artikkelEn bauta i sivet
Neste artikkelFollobanen – og EØS har skylda?